Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nataly1985

Marketing

ČOKOLADA

Image Hosted by ImageShack.us
Danas ću govorit o našoj najsladjoj poslastici čokoladi...
Zanimljivo je da čokolada ima vrlo dugačku povijest.
U sedmom stoljeću među drevnim narodima Maja I Azteka zrno kakaoa bilo je na cijeni kao statusni simbol.Oni su smatrali da je plod kakaovca dar bogova.
Upotrebljavali su ga kao novac ali i za pripravu čokoladnog pića za koje su vjerovali da im daje snagu i mudrost.
Smatrana je afrodizijakom, ali i sredstvom za jačanje i dobijali su je ratnici kad bi krenuli u bitku.
U knjigama se spominje actečki vladar Montezuma (početkom XVI vijeka) koji je naročito uživao u ovom napitku (čokolada se mnogo mnogo kasnije počela proizvoditi u čvrstom stanju). On je pio čokoladu iz zlatnih posuda koje je zatim bacao u obližnje jezero. Kaže se da je to jezero postalo bukvalno zlatni rudnik za španske osvajače. Acteci su sušili zrna kakaa na vatri, mljeli ih, mješali sa vodom i dodavali ljute papričice! Pitam se kako bi potrošači danas regirali na ljutu čokoladu.
O biljci :
Theobroma cacao ili kakaovac je zimzeleno drvo koje raste najbolje na Jamajci i u području Granade. Lišće mu je kožasto, jajastog oblika, a cvijetovi crvenkasti ili žuti. U trećoj godini počinje donositi plodove. Potrebno je biti stručnjak, pa znati samo kuckajući po plodu kad je zreo za branje. Vade se zrna zajedno sa pulpom koja ih okružuje i uvije u lišće banane. Ostavi se da fermentira do šest dana. Boja se mijenja od purpurne do čokoladno smedje i oslobađa se karakterističan miris. Zatim se suši.
Dve su osnovne vrste kakaoa: criollo je najbolji. On pokriva oko 10 - 15% svjetske proizvodnje.
Nešto slabijeg kvaliteta je forastero - naravno, većina svjetske čokolade je napravljena od ove vrste.

Prvi Europljanin koji je otkrio kakao i čokoladu je bio Kolumbo,ali španjolski osvajači Južne Amerike spoznali su njegovu vrijednost i nazvali ga kakao novcem koji raste na drvetu !
Španjolci su ljubomorno čuvali otkriće čokolade više od stoljeća sve dok se njezina popularnost nije počela nezaustavljivo širit.Otada Švicarci i Belgijanci su zadržali status proizvođača najkvalitetnije čokolade,a mi možemo birat između stotine boja,oblika i okusnih kombinacija.
Eto toliko ukratko,nadan se da ste nešto nova naučili i da san van probudila želju da gricnete koji komadić MIlke hehe :)
Image Hosted by ImageShack.us

pozdrav !


Post je objavljen 30.05.2006. u 14:14 sati.