Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/freshprince

Marketing

Konji i vile

Ne znam što je to, samo priče starih ljudi, ljudska mašta ili nešto što zaista postoji. Od malena mi oba djeda pričaju o vilama. Jedan djed mi je pričao o tome kako je kad je doselio iz Bosne u Slavoniju (trbuhom za kruhom) često radio kao sluga kod Slavonaca, jer ipak je Slavonija bila pojam prije 50g, to je bila bogata zemlja, a ne kao danas, no neću o tome, mogao bi ovo završiti kao politički post puknucu
I tako je on kao sluga uglavnom spavao po stajama, zajedno sa stokom! Kod jednog slavonskog gospodina je radio ne znam što, a spavao je u staji, ali onako gore, na sijenu, slami, što je već bilo. Po noći, najednom ćuje on konja kako rza, pogleda dolje prema njemu i ima što vidjeti, neka žena sjeda na konja, izlazi iz staje i čim je izašla konj je odmah potrčao zrakom. Djed sav prestrašen ode kucati gazdi na prozor da mu kaže što je bilo, a gazda mu smireno kaže, bez brige, samo ti mirno spavaj, to je vila, vratit će ona njega! E sad, taj djed je inaće bio jako šaljiv i nikad nisi siguran što možeš vjerovati, a što ne, no to je jedina priča koju je uvijek pričao i uvijek u detalje jednako, dok druge priče ispriča jednom i nikad više. A drugi djed je prava suprotnost ovome, on se nikada ne zafkrava s tim stvarima, on to sve ozbiljno shvaća, ali isto tako ima priče o vilama. Ja zbilja ne znam da li tome vjerovati ili ne. Inaće, kažu da vile na konjima nakon što ih izjašu naprave pletenice na grivi. I kažu da to nije pametno ići raspetljavati jer te može snaći neka nevolja.
Kao što svi znate, ja imam konja od studenog prošle godine, dapače, stavio sam vam i slike na blog prije par dana. Konj je mlad, ustvari kobila je pa je mlada, došla je bez ikakvih pletenica ili bilo kakvih zavrzlama u njenoj grivi, ali početkom godine smo i mi kod nje primjetili pletenice. Baš smo jednog dana brat i ja malo ju češkali, pokušavali smo se sprijateljit s njom kad ono pletenice na njoj! Tata ih nije napravio, brat ih nije napravio, ja ih i ne znam praviti, a mama konju i ne prilazi. Nameće se pitanje odakle sad pletenice? To su baš ono... s tri pramena grive lijepo isprepleteno i na kraju zavezano, a pletenice su sitne, jako sitne, nisu kao Lare Croft smijeh A i jedan susjed ima konje, navodno se i kod njega pojave pletenice, ali on ih uvijek raasplete

Ne znam, ne mogu reći da sam praznovjeran, ali ipak nisam htio odvezivati tu pletenicu, niti sam dozvoljavao bratu i tati da ju diraju. Ne znam, možda ju je tata kasnije razvezao, nisam ga pitao, ali ja sam mu branio dok sam bio doma.
Imam ja tih priča o vilama koliko vam srce želi, ali ne stanu mi sve na jedno mjesto. Ali dobio sam ideju da krenem sa serijom priča o vilama i takvim stvarima što su moj djed ili njegovi prijatelji navodno doživjeli, što kažete?

Pozdraw!mah


Post je objavljen 18.05.2006. u 10:09 sati.