Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/crkvaorehovica

Marketing

Prvi korizmeni susret mješovitih zborova



Prvi korizmeni susret mješovitih zborova s područja Varaždinske biskupije, održan je IV. korizmene nedjelje 26. ožujka u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu u organizaciji biskupijskog Ureda za crkvenu glazbu. Kako prije nekoliko mjeseci zbog spriječenosti voditelja ureda, mo. Anđelka Igreca, nije održan već tradicionalni biskupijski "Festival svete Cecilije", zborovi su pozvani da sudjeluju na korizmenom susretu, koji se održava u dva dijela 26. ožujka i 2. travnja na temu "Svetost svoju pokaži nad nama, Sveče naš!" (Ez 36, 23-26).
Na prvom dvosatnom susretu sudjelovalo je 500-njak zborskih pjevača iz 12 župnih i crkvenih zborova, koji su u cijelosti ispunili katedralu u nedjeljno popodne. S obzirom da susret nije bio zamišljen kao festivalska smotra, nego kao korizmena liturgijska pobožnost, u zajedničkom pjevanju sudjelovali su svi zborovi, dok se u središnjem dijelu slavlja svaki zbor predstavio s jednom pjesmom korizmenog karaktera. Liturgijsko slavlje proslave Isusove Muke predvodio je vlč. Josip Grošić, ekonom Varaždinske biskupije, koji je pozdravio sve nazočne koje je ovaj put zaštitnica crkvenog pjevanja, sveta Cecilija, okupila u korizmi. Kazao je kako se ovim susretom želi pokazati da se Boga može radosno slaviti pjesmom i u korizmeno vrijeme pokore. "Bog se proslavlja ne samo u vrijeme rođenja Spasitelja, nego i u Njegovoj otkupiteljskoj i spasenjskoj Muci, Smrti i Uskrsnuću, koji za svakog čovjeka predstavljaju Život. Naš susret želi zahvaliti na spasenjskoj Isusovoj žrtvi, koji je po svojoj Muci pokazao svetost nad nama, u nama i kroz nas", poručio je vlč. Grošić, koji je kasnije uputio i prigodnu homiliju.
Nakon što su svi prisutni zajedno otpjevali "Gdje je ljubav, prijateljstvo, ondje je i Bog", svaki zbor predstavio se s jednom skladbom. Nastupili su župni zborovi iz Kotoribe, Vratišinca, Kneginca, Selnice, Orehovice, Svetog Ilije, Ludbrega, Preloga, župe bl. Alojzija Stepinca i župe sv. Nikole iz Koprivnice, zbor franjevačke crkve sv. Ivana Krstitelja Varaždin i katedralni zbor "Chorus liturgicus" iz Varaždina, i to pod ravnanjem svojih zborovođa i dirigenata te uz glazbenu pratnju istaknutih orguljaša. U nekim zborovima, poput koprivničkih, nastupili su i sami župnici, preč. Blaž Horvat i vlč. Krunoslav Pačalat, dok su nastupe nekih zborova popratili i njihovi župnici.
Liturgijsko pjevanje zajedničkih pjesama predvodio je katedralni zbor "Chorus angelicus" uz orguljašku pratnju i pod ravnanjem mo. Igreca. Nakon nastupa svih zborova predstavnici zborova pročitali su molitve vjernika. Na kraju slavlja vlč. Grošić zahvalio je svima okupljenima na sudjelovanju te je svakom zboru uručio prigodne zahvalnice, a druženje je nastavljeno uz okrjepu i agape u Svećeničkom domu.


Jasminka Bakoš-Kocijan



Post je objavljen 27.03.2006. u 17:47 sati.