Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ddadd

Marketing



Hrvatski manageri :)


Ovih dana ne mogu se načuditi silnim glupostima koje 'oni gore' mogu napraviti.
Osnovni problem je što misle da su najpametniji, oni ne znaju ni laptop upaliti ali po pitanju npr. interneta znaju bolje od ljudi koji se time godinama bave :-)

1)

Tako je npr. moj dragi kolega poderao nekoliko kila živaca pokušavajući uvjeriti vlasnika jedna firme da će mu biti neusporedivo jeftinije uzeti ADSL nego za svako primanje ili slanje pošte podizati ISDN dial up konekciju. Tip je odlučno tvrdio da njemu ADSL ne treba, tek nakon što je samo za internet u tri mjeseca iskeširao 7000 kn skrušeno je došao mom prijatelju i zamolio ga da mu uvede ADSL.
Sad su mjesečni računi 300 kn max, a svoju školu vrli je manager platio 6000 kn :)

2)

Još je drastičniji slučaj kad jedna naša velika firma SVE VODI PAPIRNATO!
Ništa excel, ništa kompjutori, mreže...sve se zapisuje na papir onako kako se to radilo i prije 200 godina :)
Da ne duljim, ustanovljeno je da se za cca 20% robe koja je prošla kroz skladište uopće ne zna gdje je!
Riječ je o 500 000 eura gubitka. E, sad nastupa frka panika - treba sve informatizirati navrat nanos!
Uglavnom, kontaktirali su mene i ja im kažem da nemam uvid u veličinu projekta i da nikako ne mogu reći cijenu, ali dva čovjeka će dva tjedna raditi intervjue i proučavati dokumentaciju a tada ću ja izraditi programsku dokumentaciju po kojoj će se vidjeti koliko informatizacija njihove firme košta.
Tu dokumentaciju ta firma može iskoristiti da napravi natječaj ukoliko ne bude zadovoljna mojom cijenom. Bilo koja programerska firma bi ionako naplatila izradu te dokumentacije, a sad bi mogli samo uzeti programere za točno određen projekt.

Njima je 5000 kuna za dva čovjeka koja rade dva tjedna previše!?!

Od tih 5000 kuna pola daješ državi, ostaje 2500 - to je 1250 kuna po čovjeku! Po stručnjaku!
Da ne duljim, od informatizacije koja bi koštala uvrh kape 50 000 kuna neće biti ništa, bez obzira što bi ta informatizacija trebala spriječiti daljnje gubitke koji iznose cca 750 000 kuna godišnje!

Ti dični momci će radije izgubiti 750 000 kuna nego dati 5000 kuna na 'neku tamo dokumentaciju' :-/

3)

Softver za knjigovodstvo se može nabaviti za 11 000 kuna. Vlasnik jedne naše jače firme kupio si je terensko vozilo pa mu je jadnom puno dati 11 000 kn za softver. To što nikako ne može u kratkom roku doći do važnih podataka tipa tko mu je dužan i koliko, to ga ne zabrinjava, on ima 11 zaposlenih a od toga su 4 (slovima: četiri) knjigovođe! Ti knjigovođe će rado ostati prekovremeno da mu izvuku te podatke :-/
Isto tako ga ne zabrinjava što bi mu uz taj softver od 11 000 kuna svo knjigovodstvo mogao voditi samo jedan knjigovođa i to bi mu bila ušteda od cca 18 000 kuna mjesečno!
Glavno da on ima terenca :D


Oprostite, nakupilo mi se pa sam malo izbacio amo :)


Vaš Ddadd...

Post je objavljen 20.03.2006. u 03:30 sati.