Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjizevnikvrtlar

Marketing

...AVE TEBI, LEGIJO JUDEJSKA!...8

- Ne možete pisati sve dok ste u okovima ovoga vremena. Moram tražiti da se raskine okvir sadašnjosti, nema drugog načina.
- O, Bože moj, šta me to snalazi? Bilo bi jednostavnije da su mi isključili struju ili me potrpali u zatvor, pa čak i osuda za veleizdaju bolja je od ovog ludila. Razgovarati s nekim tko ima dvije tisuće godina, a izgleda kao da mu je trideset, pravo je ludilo. Dobro, raskini taj okvir vremena da vidim i to čudo. U mom su vremenu raskinuli savez balkanskih naroda i započeli ostavinsku raspravu s pucanjem, ličilo je na sudnji dan, ali sam preživio.
- Ne bojte se, književniče, okvir vremena raskida se ovako - kaže Lehi i mahne rukom.
Stvari oko mene polako su nestajale, mi smo počeli propadati i dok se još nisam ni snašao, nađemo se na obali mora u rano jutro. Bijeli konj je stajao strižući ušima, jer je pored njega treperila visoka figura anđela Gamalijela, sačinjena od zlatne prašine, anđeoskog lica i zlatne kose, sa lijepim udovima i svim onim što nije od ovoga svijeta. Ja sam izgledao smiješno držeći u jednoj ruci knjigu, a u drugoj jaknu, koja mi uopće nije trebala jer je bilo ljeto.
Lehi Manuel priđe Gamalijelu pa mu reče: - Jedva sam ga doveo. Preplašili su ga njegovi; Preplašili ga kapitalisti - otimači tuđih imanja, tuđe krvi i tuđega znoja. Boji se pisati o nečemu o čemu se u njegovom vremenu šuti; boji se disati slobodni zrak; valjda su u njegovom vremenu određuju koji zrak udišu otmjena gospoda, a koji obični ljudi. Kažem ti, Gamalijele, da nema više junaštva u vremenu u kojem živi književnik; nema više stvaralačke slobode.
- Ne slažem se - kažem odlučno! - Ima slobode i u mišljenju i u postupcima, ali se ona krvavo plača, jer ja živim u stadu ljudskom. Pogledajte osobnu kartu gdje pored slike stoji samo broj. Ja sam, gospodo, čovjek - broj. Zar se mogu pobuniti protiv kolone brojeva, protiv strojeva koji brojeve utiskuju, protiv ljudi koji rukuju strojevima, protiv vlasti koja koristi brojeve da bi nas mogla zbrajati i oduzimati; da bi nas mogla slati na granicu s puškom u ruci? Ima slobode, kažem vam, ali si ju nitko ne priželjkuje, jer sloboda zanči biti gladan, na rubu egzistencije, bez statusa. Kome treba slobodan čovjek? I sebi je suvišan.
Kada sam zašutio progovori Gamalijel.


Post je objavljen 09.03.2006. u 21:17 sati.