Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/istra

Marketing

Istarske kobasice i žlomprt

ZNANOST U PRAKSI Stručna degustacija autohtonih proizvoda prema VIP projektu o iskoristivosti svinja
Istarske kobasice i žlomprt sušeni na zraku
Poslije istarskoga pršuta Istra je spremna krenuti u proizvodnju svojih specijaliteta od svinjetine poznatih nekoliko stotina godina. Premda ima i onih koji ne vjeruju u VIP-ov višegodišnji projekt "Iskoristivost svinja za autohtone proizvode Istre", koji vodi prof. dr. sc. Romano Božac, Istranin koji živi i radi u Zagrebu, mnogo je više onih, posebice među stručnjacima i proizvođačima, koji smatraju da najpoznatija hrvatska turistička regija takvih proizvoda nema dovoljno ni za svoje potrebe u ugostiteljstvu, a kamoli da ih izvozi poput susjeda Slovenaca i Talijana. Tržište je zapravo gladno istarskih kobasica i zarebanjaka...!

Prošlog smo vikenda bili u Dušanima, malome selu nedaleko od Pazina, u agroturističkom kućanstvu Irene i Branka Dušana, koji ga radije zovu seoskim domaćinstvom. U suradnji s Upravnim odjelom za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribolov i vodoprivredu Istarske županije ondje je održano četvrto ocjenjivanje istarske kobasice i istarskoga žlomprta, što ga u različitim krajevima Istre nazivaju i zarebanjak i ombolo. Izostala je najavljena degustacija istarske pancete, jer još nije osušena. Kako doznajemo u Istarskoj županiji koja financira projekt, nju će nazvati istarska potrbušina. Kao i istarski pršut, i ti se proizvodi suše na zraku, često na oštroj istarskoj buri.

U komisiji kojom je predsjedao prof. dr. Romano Božac bili su mr. sc. Stjepan Perković, Rajka Lesić, Boris Roce, Milan Buršić, Mladen Dujmović, Branko Jelenić, Feručo Smoković, Franko Komparić, Alfredo Jadrejčić i Vlasto Antolović. Višesatna je degustacija završila visokim ocjenama: istarska kuhana kobasica po Boščevu receptu dobila je 4,50 a pečena 4,48, a kobasica (kuhana) Vlasta Antolovića iz sela Bašića kraj Tinjana dobila je 4,47 te pečena 4,42. Istarski žlomprt koji je pripremio Božac dobio je 4,74, a Antolovićev 4,59. Učinjeno je sve što smo zacrtali u svom projektu.

Prema mojoj i ocjeni ostalih sudionika koji su kušali ove proizvode, možemo ustvrditi da su sjajni te da ćemo u budućnosti imati što ponuditi tržištu. Iako smo sve recepture dotjerali, ne znači da još ove godine ne možemo povećati kvalitetu proizvoda. Nakon toga slijedi precizna kemijska analiza u Mađarskoj. Već sada Istarska županija i mjerodavna državna tijela trebaju učiniti sve da se istarski autohtoni proizvodi zaštite i da započne proizvodnja kao što je to učinjeno s istarskim pršutom zaključio je prof. dr. Romano Božac. (Armando ČERNJUL-večernji list)

Post je objavljen 26.01.2006. u 09:54 sati.