istra istria istrien

Istra, Istria, Istrien !

< siječanj, 2006 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Istra, Istria, Istrien
Blog o događanjima, novostima, recenzijama te ostalim
informacijama vezanih za Istru !

Arhiva bloga
................................................................
Istrablog info

istrablog@gmail.com
................................................................
Technorati Profile
Boingboing
................................................................

Google Web istra.blog

istra.blog directory
Info Croatia - blog
Pišete o povijesti, slikarstvu, glazbi, sportu, pišete o svojem kraju, o krajevima kroz koje ste prošli ili ih tek želite upoznati, pišete o ljudima i događanjima iz vaše sredine ... – pridružite se, postanite i vi dio tima.
Prijava

Istra na Info Croatia
..............................
Istra (hrv):
Istra
Info Croatia-blog
Apartments Fazana

Istra (it):
Istria info

Istra (de):
Istrien urlaub

Istra (en):
Travel Istria
............................
Blogovi & bloggeri!

Istra bloger

Strani:
Istrien
Istra
Croazia-Istria
Istria

Vremenska prognoza
Vremenska prognoza Istra


..............................

.............................. .............................. ..............................

Arhiva bloga
..............................
Blog directory:
Kroatien
optimizacija web stranica



Search For Blogs, Submit Blogs, The Ultimate Blog Directory



expatriate

Blogarama - The Blog Directory

Directory of Travel Blogs

blog search directory

..............................

26.01.2006., četvrtak

Istarske kobasice i žlomprt

ZNANOST U PRAKSI Stručna degustacija autohtonih proizvoda prema VIP projektu o iskoristivosti svinja
Istarske kobasice i žlomprt sušeni na zraku
Poslije istarskoga pršuta Istra je spremna krenuti u proizvodnju svojih specijaliteta od svinjetine poznatih nekoliko stotina godina. Premda ima i onih koji ne vjeruju u VIP-ov višegodišnji projekt "Iskoristivost svinja za autohtone proizvode Istre", koji vodi prof. dr. sc. Romano Božac, Istranin koji živi i radi u Zagrebu, mnogo je više onih, posebice među stručnjacima i proizvođačima, koji smatraju da najpoznatija hrvatska turistička regija takvih proizvoda nema dovoljno ni za svoje potrebe u ugostiteljstvu, a kamoli da ih izvozi poput susjeda Slovenaca i Talijana. Tržište je zapravo gladno istarskih kobasica i zarebanjaka...!

Prošlog smo vikenda bili u Dušanima, malome selu nedaleko od Pazina, u agroturističkom kućanstvu Irene i Branka Dušana, koji ga radije zovu seoskim domaćinstvom. U suradnji s Upravnim odjelom za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribolov i vodoprivredu Istarske županije ondje je održano četvrto ocjenjivanje istarske kobasice i istarskoga žlomprta, što ga u različitim krajevima Istre nazivaju i zarebanjak i ombolo. Izostala je najavljena degustacija istarske pancete, jer još nije osušena. Kako doznajemo u Istarskoj županiji koja financira projekt, nju će nazvati istarska potrbušina. Kao i istarski pršut, i ti se proizvodi suše na zraku, često na oštroj istarskoj buri.

U komisiji kojom je predsjedao prof. dr. Romano Božac bili su mr. sc. Stjepan Perković, Rajka Lesić, Boris Roce, Milan Buršić, Mladen Dujmović, Branko Jelenić, Feručo Smoković, Franko Komparić, Alfredo Jadrejčić i Vlasto Antolović. Višesatna je degustacija završila visokim ocjenama: istarska kuhana kobasica po Boščevu receptu dobila je 4,50 a pečena 4,48, a kobasica (kuhana) Vlasta Antolovića iz sela Bašića kraj Tinjana dobila je 4,47 te pečena 4,42. Istarski žlomprt koji je pripremio Božac dobio je 4,74, a Antolovićev 4,59. Učinjeno je sve što smo zacrtali u svom projektu.

Prema mojoj i ocjeni ostalih sudionika koji su kušali ove proizvode, možemo ustvrditi da su sjajni te da ćemo u budućnosti imati što ponuditi tržištu. Iako smo sve recepture dotjerali, ne znači da još ove godine ne možemo povećati kvalitetu proizvoda. Nakon toga slijedi precizna kemijska analiza u Mađarskoj. Već sada Istarska županija i mjerodavna državna tijela trebaju učiniti sve da se istarski autohtoni proizvodi zaštite i da započne proizvodnja kao što je to učinjeno s istarskim pršutom zaključio je prof. dr. Romano Božac. (Armando ČERNJUL-večernji list)
- 09:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #