Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tep

Marketing

Burbara

Potakla me Siščanka svojom pričom o sv. Barbari da opišem jedan arapski kršćanski običaj ili, bolje rečeno, specijalitet. Riječ je o slatkom desertu što ga bliskoistočni Arapi pripremaju samo na blagdan sv. Barbare, to jest danas.
Opis se zapravo sastoji od recepta, današnjih slika i osobnog svjedočanstva.
Slatkiš se inače zove burbara [bur'bara].

Recept za burbaru

Sastojci (za 20 porcija):

500g zgnječene oljuštene pšenice
500g grožđica
500g sušenih marelica
2 žličice cimeta
2 žličice anisa
1 žličica klinčića
zdrobljeni orasi
lješnjaci oljušteni, prepolovljeni i namočeni u vruću vodu
20 žlica šećera (ili po volji)
sjemenke šipka (po volji)

Postupak:

1. Pšenicu oprati i namočiti preko noći
2. Osušiti pšenicu i preliti hladnom vodom do 2 cm iznad površine pšenice
3. Kuhati dok pšenica ne omekša
4. Dodati začine i šećer
5. Isprati grožđice
6. Izrezati marelice na kockice
7. Grožđice i marelice dodati u pšenicu
8. Kuhati 10 min.
9. Posipati zdrobljenim orasima, lješnjacima i šipkom (može i konfetama)
10. Poslužiti toplo

Kuhanje pšenice:

Image Hosted by ImageShack.us

I evo kako izgleda kad je gotovo:
odozdo

Image Hosted by ImageShack.us

i odozgo

Image Hosted by ImageShack.us

Osobno svjedočanstvo
Pa, recimo, danas sam to jeo nakon ručka. I moram priznati da svake godine iznova uživam u burbari. Taj spoj slatkog i kiselog (osobito zbog šipka) stvarno je dobar. I čovjek se ne može zaustaviti. Nešto je ostalo, pa će biti i za večeru. Samo se mora malo prigrijati.

Image Hosted by ImageShack.us

Vjerujte mi, bolja je nego što izgleda!
Žao mi je samo što nisam imao pri ruci neku ljepšu čašu za vino :-)
Dobar tek!

Post je objavljen 04.12.2005. u 15:52 sati.