Malo da vam dam ideja....
ovo se jelo kod mene u nedjelju
Trebaju vam pileci batci, patlidjani, rajcice, luk, paprika, crveno vino, margarin, kotamy cesnjak (onaj u granulama, zajendo sa soli), maslinovo ulje, papar. Valjda je to sve...vidjet ce te uglavnom u tekstu.
Prvo pripremite povrce. Patlidjan i papriku narezite na kockice, rajcici ogulite kozu i isto na kockice narezite, luk narezite na kolutice tako da se lakse spece. Sve pomjesate i malo nauljite i posipate cesnjakom (kotamy).
Batke isto malo utraljte u kotamy ili vegetu, i proprzite na margarinu samo da pozuti.
Eh sada...povrce (pripremljeno) i batke (malo vec proprzene) stavite u vatrostalnu posudu ili bilo koju samo da je malo veca, a da ide u pecnicu!
Na onaj margarin sto je ostao od przenja, stavite 1.5dcl vina i 1dcl juhe. Ako volite malo jace stavite samo 2.5dcl vina i pustite da zakuha.
Kada zakuha prelijte preko mesa i povrca i samo opet malo pospricate maslinovim uljem i malo kotamy-a ( :D samo kotamy stavljam :D )
Posudu nemojte poklopiti vec zatvorite folijom i stavite u pecnicu prije zagrijanu na 180 do 200
Kada osjetite da pocne mirisati, tj da se miris pocinje siriti mimo folije :D, provjerite meso. Dobar dio vina je vec trebao ispariti jer se do tada ovo sve recimo "kuhalo". Sada vratite u pecnicu, ali ovaj put bez folije tako da se meso sada moze zapec, tj za hrustati. Nakon nekog vremena provjerite i ako je gornji dio pecen, okrenite meso da se i donji zapece.
Mozete i povrce promjesati.
Nakon cca 40 min do 1h (sve ovisi o posudi ili pecnici, zato provjeravajte stalno) izvadite iz pecnice i posluzite. Imate super meso i povrce sa finim okusom i mirisom vina, i fini saft koji je ispustilo povrce, meso sa okusom vinom (alkohol je ispario i ostala je samo boja, miris i okus)
Prilog ...hm..po zelji, makar mi najvise pase pire krumpir koji prelijete ovim finim saftom i povrcem :D
pozdrav
p.s.
tesko izrazavam na papir ono sto mislim, pa se nadam da ste me razumjeli :D
Post je objavljen 21.05.2006. u 18:00 sati.