Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paor

Marketing

Demografija porazna:

Iz zbornika radova sa skupa Razvojne perspektive ruralnog svijeta Slavonije i Baranje

Posljednji popis stanovništva iz 2001. ustanovio je prvi put nakon 2. svj. rata smanjenje broja stanovnika (ukupnu depopulaciju) Slavonije i Baranje za ukupno 7,9%. Prema tom popisu u 850-tak samostalnih naselja tog područja živjelo je ukupno 821 629 stanovnika ili 18,5% stanovništva Hrvatske. Prosječna opća gustoća naseljenosti iznosi 74,09% stanovnika na četvorni kilometar, što znači da je to rijeđe naseljeni prostor u odnosu na Hrvatsku u cijelosti!

Odabrani pokazatelji dobno-spolne strukture seoskog stanovništva Slavonije i Baranje 1961. i 2001. godine: Image Hosted by ImageShack.us

Poljoprivreda više nije vodeća gospodarska grana na slavonsko - baranjskom selu. Razlozi su brojni. Navodimo samo neke: snažna industrijalizacija, koja je u potrazi za radnom snagom izazvala ubrzanu deagrarizaciju, nepovoljan gospodarski položaj poljoprivrede i društveni položaj seljaka poljoprivrednika, neprimjerena gospodarska politika, a napose agrarna politka, malo i rascijepkano seosko gospodarstvo, znatno zaostajanje poljoprivrednog dohotka u odnosu na dohodak ostvaren u sekundarnom i tercijarnom sektoru, opće nezadovoljstvo životom na selu zbog izostanka društvenih i kulturnih sadržaja i sl.

Alica Wertheimer-Baletić, Dražen Živić

Post je objavljen 11.11.2005. u 21:55 sati.