Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/jezdimir

Marketing

Četiri dijela: Četvrti

U ŽENSKOJ SPAVAONICI

I onda, povrh svega toga, BAŠ ONA započne među ženama razgovor o tome kako je hrvatski u odnosu na engleski puno bogatiji jezik.

˝Mi imamo puno riječi za istu stvar˝, govori ona, uz nezaobilazan 'kuiš me kaj ti hoću reći', ˝naprimjer, umjesto prljavo mi možemo reći zmazano, šporko...

... tišina...

(čini se da je to sve od 'bogatstva hrvatskog jezika', Anić se vrti u grobu kao da po njemu plazi horda sifilitičnih skarabeja)

... a englezi imaju samo jednu - dirty˝.

˝Sflekano...˝
, dodaje druga jezikoslovkinja u ženskoj spavaonici još jednu književnu riječ, a u prilog tezi o bogatsvu našijega jezika.

Tako je. U tvom engleskom postoji samo dirty, ali onaj tko raspolaže bogatijim vokabularom možda će se sjetiti riječi kao što su filthy, impure, unclean, stained, dusty, tainted, messy i tako dalje.

A to su samo dosadne književne riječi.

Kada bi potragu proširili na vrstu uličnog izričaja koji bi odgovarao hrvatskim riječima zmazano i sflekano, brijem da bi našli još cijelo čudo riječi za koje nismo čuli ˝ni mi, ni vi, ni ja, skupa samnom˝.

Jedino ne vjerujem da bi mogli ikako na engleski prevesti starohrvatsku riječ šporko. Eto, bar nešto imamo jedinstveno i izvorno. Ljudevit Gaj mora da je ponosan na nas.

NEKA MOJA POPIŽĐIVANJA

I onda takva jedna drekne ˝Otkud ti čupaš te riječi?˝ na nekoga tko upotrijebi riječ nihilist. Jer za to čovjek valjda mora imati šalabahter na dlanu.

Iz glave, curo, iz glave... Ne bi vjerovala, neki ih držimo u glavi. Začudila bi se čemu sve glava može služiti osim za držanje frizure ili nanošenje mejk-apa...

BEZOBRAZLUK ZA KRAJ

Jubavnajveća stišava televiziju kad Lana govori. Kaže da ne može to slušati jer ima utisak da mu svaka riječ zubarskom brusilicom podešava moždane vijuge. Međutim, svejedno bi ju jebo, jer mala ima dobro tijelo, baš onakvo kakvo on voli.

˝Ali, ljubavi˝ govorim mu, ˝valjda samo odostraga. Ima toliko tupavu facu da čak i kad ne kaže ni riječ, izgleda kao ne osobito pametno tužno štene. Da sam muško, ja ju ne bih mogla licem u lice, nema šanse.˝

˝Naravno, apsolutno si u pravu, jedina˝
, odvraća mi on, ˝Odostraga je definitivno pravi način. Ima taman kose za dva dobra đira oko ruke... Pritegni i peglaj.˝

Dobar je to trenutak da se on zamisli nad time kako Jezdimir nije tako loš girlfriend material.

Isto me se može jebat, a sposobna sam složiti suvislu prostoproširenu rečenicu. Mogu i oboje istovremeno. Međutim, u tim trenucima čak ni ja ne jamčim za ispravnu upotrebu 'nihilista'.

IPAK, JOŠ NEŠTO...

Da ne bi ispalo da samo Lana valja gluposti (iako je ona dosljedna po tom pitanju), skoro svaki od stanara imao je bisere koje sam čak i ja uspjela vidjeti, iako rijetko gledam taj cirkus. Tu bi spadalo npr. Brankičino 'promiskutativna', Dujino 'asocijativan', te potpuno čuđenje one gospođe s početka kad je (opet) Kristina spomenula 'hedonizam'.

Naravno, tu je i razgovor muškaraca o kompjuterima, koji sam neki dan dobila mejlom.

Duje: Snage procesor 80 (sekunda pauze) megabajta. Zamisli ti, ja san prije osan godina kupija kompjuter 16 megabajta rama, ej, 16 megabajta

Kristijan: Kažem ti kako je to napredna tehnologija, to je nešto nevjerojatno!

Duje: Je, ali danas staje ta tehnologija s kompjuterima. Neće to više tako brzo ić.

Matko: Nego što ti radiš na svom?

Duje: Ja

Matko: E

Duje: A ništa posebno

Matko: Internet isto čitas i?

Duje: E

Matko: A šta drugo? Ja neznan šta drugo .

Kristijan: A možeš svašta na kompjuteru radit.

Duje: A možeš svašta samo moraš imat program. Ubaciš posal i radiš.

Matko: A to je! Al ti govorin, ovako nešto da ti ne treba posebno, šta? Moš igrat igrice, moš bit na internetu.

Duje: Za osobnu upotrebu! Možeti služit ka, ka, ka, razumiš, ka pisac, moš na njemu pisat.

Matko: A moš stavit sve svoje u memoriju, u glavi što imaš ubaciš u njega

Duje: Moš pisat, moš se zajebavat s njin, razumiš, igrat igrice, snimat cedeove, gledat televiziju priko njega, šta god oćeš!

Matko: Gledat DVD isto

Duje: E
Ne znam jel autentična, al bormeš zvuči autentično.

Ali, u pravu su dečki.

Ni ja ne rabim kompjuter ni zašta drugo. Moj isto ima 80-megabajtni procesor, na njemu čitam internet, prebacujem iz glave u memoriju i pravim se da sam, ono, ka, pisac.

A što drugo.
DISKLEJMER: I, da, dušebrižnici, poštedite me, onaj ko ide na teve 24/7 nema pravo na to da se ljudi suzdržavaju od svakog komentara koji nije hvalospjevan. Ne priznajem 'neka baci prvi kamen...' propovijedi. Oni su tamo upravo da budu komentirani u svim medijima odavde do Stanića. Mi njih uopće ... ne poznajemo, kao što kaže Yo, ali ako televizija doda 5 kila u guzici, ne znači oduzme pola kile klikera i prstohvat soli iz tintare.

DISKLEJMER 2: Ovo je pisano prije nego su prva tri dijela objavljena, tako da se disklejmer ne odnosi na one koji su se drznuli ukazati mi na relativnost 'glupoće'. Ti komentari su bili vrlo uljuđeni, utemeljeni i konstruktivni. Sam vi dajte još takvih.


Post je objavljen 02.11.2005. u 16:17 sati.