Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dubai2

Marketing

Njihova Heinzelova - Vozacki ispit III

Usao sam sa tim formularima na kojima nisam ni znao sta pise u zgradu. Zapravo, pretpostavljao sam da su moji jer je za njih bila zaklamana jedna od slika koja je prikazivala..hm, ajmo reci, mene. U stvari, slika nije bila tako losa, ali ju je onaj "daktilograf" zaklamao za papire, pa otklamao da bi promjenio redosljed formulara, pa opet zaklamao, pa otklamao dok je utipkavao podatke, pa zaklamao, pa dodao do "okulista" koji sjedi 70 centimetara od njega, koji je sve to otklamao, napisao na dnu dva slova, zaklamao, vratio daktilografu, koji je otklamao, procitao, zaklamao... I moja slika je izgledala kao da sam se nasao usred rata ulicnih bandi u Chicagu 1932. godine.
Usao sam u zgradu prometne policije, nesto kao nasa policija u Heinzelovoj. Unutra je sve organizirano na visokoj razini i redom su bile prostorije kojima je namjena bila napisana na ulaznim vratima na engleskom i arapskom:
Prijava vozackog ispita za muskarce
Prijava vozackog ispita za zene
Prijava vozila - muskarci
Prijava vozila - zene
Prometni prekrsaji - muskarci
Prometni prekrsaji - zene
Vozacke dozvole - muskarci
Vozacke dozvole - zene
Tako je to zamislio arhitekt i u biti je vrlo jednostavno ako se pravovremeno informirate o jutarnjem rasporedu koji je tog dana u prosincu sugerirao da muskarci prometne prekrsaje placaju na salteru "Vozacke dozvole - zene", da zene prijavljuju vozila na salteru "Prijava vozackog ispita", a da muskarci to mogu napraviti na salteru "Unutarnja kontrola" i tako dalje redom, ali nimalo logicnim redom. Srecom, svugdje postoje sustavi za izdavanje brojeva, tako da mozete uzeti broj, pitati jeste li na dobrom salteru i pritom izracunati koliko imate vremena da provjerite i druge redove. I nikad ne pitajte vise od jedne osobe, jer cete dobiti vise od jednog razlicitog odgovora, pa gdje ste onda?
Ljubazni covjek sa saltera informacija me je izbacio iz reda za prijavu vozackog ispita, jer je na formularu pisalo "promjena vozacke", posto je onaj "daktilograf" mislio da je Hrvatska odmah pored Lichtensteina. Poslao me je na salter "Izdavanje vozackih dozvola" na kojem se tog dana privremeno radilo rjesavanje prometnih prekrsaja za zene, pa sam otisao na salter "Prijava vozila - zene" gdje je tip otklamao moju molbu, izderao na mene na arapskom da ne mogu na zamjenu dozvole sa "horvatistanskom" vozackom, zaklamao ju i rekao i da moram ici na prijavu vozackog ispita. Onaj sa saltera informacija me je opet pokusao izbaciti, ali sam mu objasnio situaciju, pa sam nakon jos pola sata cekanja saznao da moram promjeniti molbu, sto me je vratilo do onog kontejnera, dakle na sami pocetak. Onda je onaj otklamao moju molbu, pa opet zaklamao....
Stigao sam neposredno nakon smjene u jedan popodne, kad vise nije vrijedio jutarnji rezim po kojemu muskarci prometne prekrsaje placaju na salteru "Vozacke dozvole - zene", zene prijavljuju vozila na salteru "Prijava vozackog ispita", a muskarci to mogu napraviti na salteru "Unutarnja kontrola" i tako redom, vec su zene isle po vozacku na salter za zene, ali onaj na kojemu je pisalo "Prometni prekrsaji" i da vam ne nabrajam dalje.
Konacno sam dosao na salter gdje je tip otklamao moju molbu, napisao dva-tri slova na nju, zaklamao ju, otklamao, nesto pogledao i opet zaklamao, te me poslao blagajniku koji ju je otklamao, naplatio 100 dirhama i ponovo zaklamao prstima smedjim od kane kojom je bojao bradu, pa me opet vratio na salter gdje je tip nakon jos nekoliko klamanja izradio malu zelenu dozvolu za voznju pri polaganju, nesto kao identifikacijski dokument da netko drugi ne bi polagao umjesto mene, odredio mi termin za 6 dana i vratio mi dokumente. Dakako, zaklamane...



Post je objavljen 09.09.2005. u 22:30 sati.