Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dubai2

Marketing

Inshallah

(inšala)

-Alo, jel to Sahm? Je... E pa ja bi telefon, sve je placeno, cekam vec tri tjedna, pa znate... Jel moze to onda skoro?
-Madam, tumorov, handrit persent, tumorov, inshallah. Al-Futthaim haz to put jor kejbl in, end den vi konekt.

....

Nakon tri tjedna ( i bezbroj razgovora slicnih onom gore):
-Alo, Sahm? Ptm kas mi vise uvest prokleti kabel?
-Tudej madam, tim is in d haus nekst tu jor. After van aur inshallah dej vil come

...

Nakon dva dana:
-Alo, majku vam vasu, nemam televizije, interneta, telefona, sve zbog vaseg prokletog kabla! Daj mi menadzera!
-Helou, madam, it is menadzer, hau ken aj help ju?
-Mister menadzer, trebate mi uvest kabel, jedan obicni kabel, od razvodne kutije na cesti do moje kuce? Oce li to?
-Madam, dont bi apset. Aj anderstand evriting. Bat tudej is thrsdej, aur tim vrks til nun, inshallah on saterdi ju ar d frst, madam.
-Mister menadzer, ovo traje vec mjesec dana. Ja vise necu cekat ni minute, jel ti jasno?
-Bat madam, aj anderstand jor problem, aur hol menadzment is vorking on jor kejs. On saterdaj inshallah, ju hev maj vord.
-***ate, kakva ti je to firma kad cijeli menadzment radi na jednom kablu? Jeli?
-............. (sutnja) aj si d problem.

Nakon pola sata je 16oro ljudi bilo ispred nase kuce i kopalo, propuhivalo cijevi i tako. Prvo su se pola sata svadjali, trebalo je prvo odredit odgovornost. Ako je na trotoaru, onda je Al-Futthaim zaduzen, a ako je u okucnici, napravit ce to Sahm. Od Al-Futhaima ni traga ni glasa vec tjednima. Nakon malo pregovora na nekoliko jezika, uz simultano prevodjenje i uvjeravanje da bi to trebao napraviti famozni A-F, poceli su kopat, jer bez direktnog uvida u situaciju ne znaju di je cijev zacepljena. Golim rukama.
Ovako je to izgledalo prije pocetka radova:

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Molim da primjetite zbunjene face, cijev od kompresora koja je napravila pjescanu oluju u nasoj kuci, i dio hlaca Dubai2, tocno iznad kante za smece, koji je naravski nadgledao kopanje.

A ovako nakon sto su propuhali cijev kompresorom:

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Oblak prasine je zivio u nasoj kuci danima, prva dva sata se nismo vidjeli.

Nego, da se mi vratimo nasoj rijeci inshallah. Grubo prevedeno, rijec znaci "ako Alah tako zeli". U nasem jeziku inacica bi bila "ako Bog da". Na jednoj engleskoj stranici sam nasla prijevod "Inshallah = s druge strane, moze me sutra pregaziti bus broj 73". Meni je u pocetku inshallah znacilo malo morgen, kako bi se kod nas reklo. Kad bih cula tu rijec cupala bih kosu od ocaja, i jadikovala sta je mene snaslo da dodjem u Dubai! Onda sam pocela shvacati. Sve ovisi tko upotrebljava rijec. Dakle, ako inshallah cujete od Arapa, onda on stvarno misli da to sto ocekujete u skoroj buducnosti dolazi samo ako Alah to zeli. A to se, brat bratu, ne mora desiti. Upotrebljavajuci tu rijec s punom vjerom u nju, Arap ostavlja mjesta da obavezu ne izvrsi, jer mu je Alah dao u zadatak da napravi nesto drugo. Prosjecni Arap tu rijec upotrebljava barem dvadeset puta dnevno, na bilo koju recenicu koja vrijeme radnje ima sutra, poslije, u svakom slucaju buducnost, dolazi redovito inshallah. Izmedju Alahovih zelja se vidi potpuna predanost Alahu od strane muslimana. E sad, posto na telefonima i inim usluznim djelatnostima bas ne rade lokalci, nego Indijci, rijec ima sasvim drugo znacenje. Prosjecni usluznodjelatni Indijac tu rijec upotrebljava u svakoj recenici. Osim sto je sto god kazu izgovoreno novotvorenim jezikom urdish (urdu+english), pa jedino sto razumijete je inshallah, a sve ostalo je prepusteno odokativnom prijevodu, sama rijec kad je oni upotrebljavaju u doslovnom prijevodu ima vise znacenja: mozda (tad imate srece) i nikad (hebi ga, sreca je otisla nekom drugom). Reakcija u svakom slucaju treba biti bjesomucno deranje na osobu s druge strane slusalice, cika, vriska, prijetnje smrcu do desetog koljena i slicno. E, onda mozda, naglasavam jos jednom MOZDA, poplaseni za svoje praprapraprapraitdunuke nesto naprave. To nesto ne mora biti ono sto od njih ocekujete, ali ste izazvali reakciju. Dru-ga liga (koji je uspio iskoristiti maksimalan broj znakova po komentaru, i to 3 puta!!! lol) nam je rekao cim smo dosli da prva stvar koju trebamo znati je derati se na telefon. Meni je trebalo 6 mjeseci da to naucim. Prvo mi je bilo neugodno, pa sam onda sramezljivo pokusavala, ali bi me oni s druge strane obeshrabrili, a sad sam postala profesionalac u tom sportu. Cim dignem slusalicu da nekog nazovem, jer mi nesto nisu napravili ili tek trebaju napraviti, je da prijetim, proklinjem, svadjam se, trazim sefa, zalim se, a sve to dignutim glasom. I usput trazim popust. Mozda ga uplaseni za svoje praprapraprapraitdunuke daju, i gle cuda, dobijem ga! Sta sve strah za praprapraprapraitdunuke cini.




Post je objavljen 20.06.2005. u 23:25 sati.