EX CAPITE

subota, 09.12.2006.

Božićnica

Po ocjenama raznih analitičara, uz stalni rast mirovinskih fondova, procvat ulaganja u investicijske fondove, posebice mješovite i dioničarske, kao i veliko zanimanje samih građana za ulaganja u vrijednosne papire, čini se da hrvatsko tržište kapitala očekuje pravi preporod u narednoj godini, a započet u ovoj.
Uz očekivani završetak procesa spajanja Zagrebačke i Varaždinske burze naša bi zemlja mogla uskoro imati jedinstveno tržište kapitala koje će prema nekim procjenama, biti najveća burza u okolici.

Jedan fragment iz digitalnog tiska

“Građanima koji pojma nemaju o poslovnim izgledima Ine i strateškim potezima MOL-a u Hrvatskoj mudrije je da viškove ulažu u mješovite investicijske fondove”.

….skoro da bih se i složio sa konstatacijom…ALI, uvijek ima ali – postoji i druga strana … (a i trenutna situacija na burzi je podržava)…

Prosječni mali dioničar koji je kupio Inine dionice po državnoj cijeni od 1690 kn za komad danas (08.12.2006.) za tu istu dionicu može dobiti cca. 2140 kn za komad što je rast od cca. 26 % u vrlo kratkom vremenu.

Istina, naš mali dioničar čeka dodatne dionice od Vlade tako da se možemo reći kako ide na dugi rok…stoga ako je i uzeo kredit uz 9 % za kupiti te iste dionice još uvijek je u plusu….

Kakvo će daljnje kretanje Ininih dionica biti to je teško prognozirati al ako se nastavi u pozitivnom trendu naš mali dioničar će vjerojatno proći nešto bolje nego da je uložio u dionički fond.
No u slučaju da cijela stvar krene na dole kako predviđaju oni sa crnim primislima, primjerice da Ina postane samo Mol-ova maloprodaja bez kapitalnih investicija (koje su obećane), tad bi ulog u investicijski fond sa cca. 36 % godišnjeg prinosa (u nekom od agilnijih fondova) bio bolji put ka željenom cilju (zaradi).

Ostaje nam za vidjeti te za godinu dana napraviti komparaciju uloga primjerice u Inine dionice i neki od ponajboljih fondova koji će vrijeme iznjedrit.

Još jedan zgodan fragment…

“Prosječna božićnica za 2005. godinu, bila je 1324 kn (u slučaju da smo bili oni sretnici čije tvrtke su je isplaćivale). Mnogi od nas nadaju joj se i ove godine, no 22% zaposlenika koji rade u hr tvrtkama neće je dobiti ovog prosinca.

Onih 78 % koji se ipak nadaju imaju samo jedno pitanje:
"Koliko će ona iznositii?"

Po statistici ove godine bi prosječna božićnica trebala iznositi 1413 kn. (samo se pitam odakle im ova brojka…meni osobno se čini da je ta brojka bliža tro-znamenkastoj cifri od 500 kn)
Mnogi će je dobit u bonovima, koje će moći potrošiti u nekim od trgovačkih centara. «Vrijednost bona prema istraživanju o božićnicama kojeg je proveo portal MojPosao, iznosit će prosječno 557 kuna. No, gotovo da nema ispitanog koji ne drži da bi božićnica doista trebala biti ono što znači - trinaesta plaća u godini. Stoga njezin iznos vide višim od 2.000 kuna».

09.12.2006. u 18:09 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>



< prosinac, 2006 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


Komentari da/ne?

prestigio


Pučke mudrosti

coolSvijet pripada strpljivom čovjeku !
coolJedno zrno neće napuniti vreću, ali pomaže.
coolObećaj malo, daj mnogo...
coolAko moraš lagati - budi kratak !
coolBOG će ti dati - ali ti se moraš opskrbiti dok On ne počne davati.
coolBudi učtiv sa svima, pristupačan mnogima, prisan s nekolicinom, a prijateljski samo sa šačicom ljudi.