Bolnicki dnevnik 1. Dan

04 veljača 2014

Preko noci nisam nesto spavao isto tako kao ni cimeri. Cak ne mogu reci da me je nesto boljelo. Prije spavanja sestra nam je ostavila tablete protiv bolova (ibuprofen) koje nisam popio - ali nek' ostanu mozda ce trebati kasnije ;-)
Nakon operacije dobivate infuziju i "jos jednu bocu" protiv bolova. Bitno je da ova druga curi cim duze i polako, a opet da vas ne boli. Ja sam imao srecu da su mi (valjda) pogodili protok tako da sto se bolova tice stvarno ih nisam imao niti osjecam neku nelagodu.
Ujutro prilikom vizite doktor je odredio vadjenje drena - osjecaj je prilicno nelagodan ali nije boljelo. Nije ni cudno da je nelagodno posto se cca. 15-ak cm cjevcice nalazi u koljenu. Nakon vadjenja drena previli su ranu i rekli da idem sutra doma.
Kasnije je dosao red na fizikalnu - ortoza otkocena do 90 stupnjeva i lagane izometrijske vjezbice u krevetu. Nakon toga stake u rule i laganini ustajanje iz kreveta i ucenje hoda sa stakama. U pocetku je malo neobicno, ali zacas stake postanu dio vas i hodate bez razmisljanja.
Vidjevsi da nam ide prilicno dobro cimer i ja zamolili smo da nas nauce kako se hoda uz/niz stepenice - pokazali su kako se popeti 2/3 stepenice, a dalje smo nastavili sami iako su nas upozorili da se ne naprezemo previse zbog anestezije te da postoji mogucnost da se samo "skljokamo" - na srecu nismo imali takvo iskustvo.

Nakon ucenja hoda sa stakama vracamo se u sobu te sam zamolio sestru leda, nakon hladjenja nekako nam je do*izdilo lezati te smo se cimer i ja spustili sa drugog kata u prizemlje na kavu. Doduse isli smo liftom, ali opet ima dosta za prostakati ;-)

Mjerili smo temperaturu - oko 37 - sestra je zadovoljna. Trazimo opet led te pokusavamo dobiti sto vecu ekstenziju. Slozimo si poplun ili rucnik pod petu i lagano istezemo. Istezemo do granice boli i tu zadrzimo 15ak sekundi, nakon toga opet koji milimetar istegnemo do granice boli - i tako se "igramo" cijelo vrijeme u krevetu.
Sestre su stvarno super - uvijek voljne doci/pomoci i zafrkavati se!
Opet malo stakamo po hodniku te dolazi nocna smjena sestri, opet trazimo led ;-)
Osim extenzije bitno je drzati nogu na povisenom - ALI poviseno ne znaci samo imati nogu na jastuku/rucniku. Noga na povisenom znaci da je koljeno iznad razine srca. Dakle cak ni kad sjedimo sa nogom na jastuku - to nije ispravan polozaj.
Dobivamo heparin i antibiotik pred spavanje, mjerimo temperaturu - 37,5 i opet trazimo sestru led

Hint: Pitaj pitaj i opet pitaj. Pripremite listu pitanja za doktora i pitajte sve sto vas zanima ili mislite da trebate podijeliti sa doktorom. Koliko god ih gnjavili i zvali - sestre su uvijek spremne pomoci stoga nemojte se libiti pitati led. I nakon toga (OPET) led ;-)
Isto tako fizikalna - zagnjavite ih i pitajte - neka vam detaljno opisu koje vjezbe, koliko ponavljanja, kakvo opterecenje, trazite ih kinetek (stroj za razgibavanje), gnjavite i opet pitajte

slikice previjanja i magicne cjevcice ;-)

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.