Pravo mora

nedjelja, 16.08.2009.

Dobre usluge

Dobre usluge su sredstvo mirnog rješavanja sporova u kojem treća strana (pojedinac, država, međunarodna organizacija i sl.) nagovaranjem ili savjetima stranama u sporu nastoji započeti, pospješiti ili nastaviti prekinute pregovore bez sudjelovanja u njima.

Dobre usluge može zatražiti svaka strana u sporu, a može ih ponuditi i treća osoba, vlada ili organizacija. U pitanju je dakle, prijateljska akcija neke treće sile, koja priprema teren za sporazumijevanje dviju država u sporu. Cilj dobrih usluga je da pregovori između država u sporu započnu ili da se prekinuti pregovori nastave. To je posebno bitno ako između država u sporu nema diplomatskih odnosa, ili su oni pali na niske grane. Također, dobre usluge mogu biti veoma korisne u slučajevima vojne napetosti ili ratnog sukoba između strana u sporu.

Treća strana kod pružanja dobrih usluga ne sudjeluje aktivno u rješavanu spora, ona ne nudi prijedlog rješenja, ali može nagovarati u smjeru mirnog rješavanja spora. Dobre usluge uključuju i pružanje različitih organizacijskih i tajničkih usluga, kao što je miran prostor za pregovore na području treće države, smještaj delegacija, tajničke, prevoditeljske i srodne usluge. Podrazumijeva se da treća država ne smije preferirati niti jednu stranu, već mora održavati strogu jednakost postupanja prema svima: od uređenja ravnopravnog sjedenja za stolom do odnosa prema delegacijama i šefovima delegacija.

- 02:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #