PPT IMA 46 LIKOVNIH PRILOGA (fotografija i crteža)


Županijske novine "LIST MEĐIMURJE"


SINIŠA NOVAK & HELENA HERCEG

Poezija kiberprostora


Višegodišnja virtualna korespodencija dvoje emotivnih zaljubljenika u umjetnost i fotografiju, ovih je dana rezultirala vrijednom zbirkom poezije naziva Pelud prezrelih trava. On, fotograf i pjesnik Siniša Novak, u srcu Međimurja, ona, fotografkinja i pjesnikinja Helena Herceg, u srcu daleke Arizone. U njihovim, vrlo sličnim pjesničkim izričajima osjeća se jednaka pripadnost domaćem kraju, jednak suživot s prirodom i jednako duboko proživljavanje života. Tematske fotografije traže zajedničku nit pitomog međimurskog krajolika i divlje Arizone, a za čudo, to im i uspijeva. Tridesetak lirskih pjesama dvoje autora obogaćeno je njihovim fotografijama, a svoj su fotografski i likovni prilog dali još Anita Kozinsa te Vjekoslav Kočiš. Recenziju zbirke napisala je mr.sc. Ljubica Dujić Jovanović, dok su za oblikovanje korica zaslužni Marika Šafran Berberović i autor Siniša Novak. (KŠ)



HELENINO PISMO NAKON PROMOCIJE


Nakon promocije knjige 26.11. 2004. koja je održana u Čakovcu u Starom gradu Zrinskih, tj. u današnjem Muzeju Međimurja, Heleni su poslani svi materijali ove izuzetne priredbe. Ona o tome piše:

"stigle su knjige koje je Ana poslala, a isto tako i DVD i knjige i plakat od tebe,,,
obecah ti detaljno reci sto mislim o svemu,,,a evo nekako mi rijeci ponestaju
promocija je bila fantasticna,,,jako mi se svidjela ideja da nase dvije pjesme pretoce u jednu (citanje ,,kao prica,,,mladih glumaca,,,stih -dva od tebe,,stih-dva od mene),,,
i ti opet uzimas me u zaklon i dizes u oblake rekavsi kako ja sam eto napisala nesto za sve ( a oboje znamo da nije bilo tebe ja to nikada ne bih uradila, sa ovom blesavom ignoracijom prema svemu)
pismo moje tete mi je bilo jako zanimljivo, puna je hvale za tebe i za sve sto si uradio,,,
no to me ne cudi, al jedan komentar mi je bio zanimljiv,,,tako kaze ona kako si eto ti predstavio me svima pa i njima u vrijednosti da oni nisu niti znali da imam,,,nekako zalosno, zar ne? ona je osjetila toplinu koju si stvorio oko mene, koja zraci za mene od tebe, od tvoje obitelji, tvojih prijatelja, suradnika i mjestana,,,i valjda se u momentu zapitala kako je moguce da stranci vide vise u meni no oni koji su bili tu i gledali me kako rastem,,,
predivno je bilo,,muzicka pratnja je fantasticna,,,cak i moj frend je izjavio da su decki virtuozi na gitari,,,
izrazito mi je bilo simpaticno kako ste povezali hrvatsku i USA,,,muzikom, svime,,,
Hvala ti, sto si mi dao taj trenutak,,
sto si dao taj trenutak mojoj obitelji
Hvala ti sto si vjerovao i imao snage cak i kada ja nisam
Helena"

POEZIJA KIBERPROSTORA - PELUD PREZRELIH TRAVA 2004.

24.11.2004., srijeda

HELENINO PISMO ZA PROMOCIJU

susrecemo strance svakodnevno,
dodiruju nase zivote neprimjetno, daju novo svjetlo, novi smisao tek svojim slucajnim dolaskom u nase zivote
Novi sustav i nacin zivota daje nove nacine susretanja,,internet
besane noci, dosadni dani u uredu, lagana prica i ponekad se ljudi prepoznaju
Sinisa prepozna mene,,,i preuze kao svoj put da predstavi nesto tako intimno, tako sveto za nas svijetu,,,
i tko kaze da ako je daleko od ociju daleko je i od srca
jer upravo ova daljina i osjetljivost srca je donijela da se ova promocija dogodi
i hvala svima koji ste tu, koji pokazujete interes za igre rijeci i uma, koji ste svojim pristupom u nase zivote donijeli da se te igre igraju
ja ne znam sto reci,,,to reci sve ne rekavsi nista,,,
tek hvala

- 22:44 - Komentari (3) - Isprintaj - #

14.11.2004., nedjelja

CRTEŽ - HELENA H. i SINIŠA N.

Helena i Siniša Crteže autora izradio je olovkom na A4 formatu Vjekoslav Kočiš

- 19:26 - Komentari (2) - Isprintaj - #

13.11.2004., subota

PELUD PREZRELIH TRAVA


Pelud je izvor bjelančevina, vitamina, aminokiselina, eteričnih ulja, hormona, šećera, masti…
Ni u biljnom ni u životinjskom svijetu ne postoji proizvod u kojem su svi prirodni sastojci tako uravnoteženi kao u cvjetnom prahu. Tek sa zrelih trava počinje let tog vrijednog praška u bogatstvo prirodne raznolikosti šarenih livada stvarajući novi život. U toj borbi za opstanak i sam je čovjek dio procesa koji nesvjesno pokreče prolazeći livadom. Žutih nogu od cvjetnog praška postaje vrijednost čija duša također jednom mora da poleti. Jer u ljudskom se biću gomilaju riječi, zrele negdje u potaji, a onda jednom, kao pelud sa biljaka odlaze stvarajući neke nove spoznaje… Potisnute ipak jednom planu, polete. Riječi postaju stvarnost, djela. Nagomilane u ljudskoj duši, u toj eksploziji, opraše okolinu lijepim, a i ružnim stvarima. Tako i trave gledane iz jednog drugog kuta šapuću, pjevaju, a ipak skrivaju bogatstvo života, ljepote
neopažene. Onda padaju, oprašuju i ponovo niću. ( «SNAGA ŽIVOTA, Svijetlo se budi Počinje novi dan Čaroban i pun sjete Majka kad ljubi U naručju drži dijete…», «ČEKANJA, čekam na kišu na vjetar na majku na njega na dijete čekam na bol i sreću i grlicu sa maslinovom grančicom u kljunu» ) .
Pelud prezrelih trava je početak, snaga i rađanje, istina bez kraja, i naslov koji od samog početka prati stvaranje ove knjige pjesama dvaju autora.
Neki puta odgovori dolaze prije no što su pitanja postavljena.
Govorimo o zrelim travama, a naslovna stranica ( « Moji Čakovečki zvončići», ulje na platnu Marike Šafran – Berberović) prikazuje zimu, tj. kraj zime, a početak novih rađanja. Tako zvončići niću među prvima vjesnicima proljeća, na prvom toplom komadiću zemlje prkoseći zimi koja je još prisutna. Počinje ciklus trava… U knjizi su otisnute odabrane pjesme iz širokog spektra oba autora, različite po sadržaju i porukama povezane su sa fotografijama koje sa svojom raznolikošću također usmjeruju misli prema različitim svjetovima. Ovim preplitanjem pokušavamo dočarati taj drugi svijet i njegov značaj u životnom lancu.
Jedna knjiga, a dva autora?
Ova je knjiga pisana i prepisivana posljednjih pet godina isključivo na Internetu. Pjesme su objavljivane na forumima raznih karaktera, a poneke su nastale istog trenutka i nisu više mijenjane. Ove godine na PEC-u (jedan od foruma) dobili smo mjesto pod-foruma i postali moderatori, kreatori knjige, čije su stvaranje svi mogli vidjeti. Na ovom popularnom mediju mnogi autori objavljuju svoje radove, a malo je onih koji se odlučuju da to i objave. Helena i ja odlučili smo da napravimo nešto novo. Skupili smo radove na jedno mjesto, napravili selekciju od 67 pjesama i 36 fotografija te odlučili da to objavimo te da i čitatelju kome Internet još nije svakodnevnica približimo viđenja iz našeg kuta. Ovdje je poezija lijepa riječ koja nastaje u trenutku, i bi zapisana, isto tako i fotografije kaktusa, voda, trava koje su neponovljive. Neobično je što se dvoje autora nalaze i knjizi pjesama, što žive na različitim dijelovima svijeta, što su žena i muškarac i što možda nikad neće biti u prilici da se sretnu u stvarnosti… Ipak ovdje je prisutna želja da vidite naš svijet i osjetite njegovi ljepotu, da prolazeći prirodom postanete bolji promatrači, da cijenite viđeno kako bi i sami bili cijenjeni.
To je ideja koju smo mogli realizirati samo zajedno….
…kako sakupiti sve izgubljene latice kad ih vjetar još uvijek nosi beskrajnim prostranstvima zbilje i mašte, kako sastaviti ružu djetinjstva, kako vratiti ljepotu koja nestaje pod teretom godina, kako ljubav podijeliti svijetu….? Uvijek ista pitanja kad u proljeće počne njihanje trava, kovitlanje peluda i oštar zvuk brusa na kosi, a korak jutarnjeg kosca ostavlja prve slogove svježe trave… a latice u zraku samo se u djetinjstvo mogu vratiti…


__________________________________________________________
D V O G L A S J E




Siniša

U tom nestvarnom svijetu
Čekanje se pretvara u maštu
Događaju se mnoge lijepe stvari...

Život se rađa, stari se, stari...


Helena

po običaju niti jedna pjesma nema naslova….
recimo da to radim namjerno da bih ljude koji su organizirani
dovela do ludila ( dijete u meni voli se igrati )



__________________________________________________________


OKVIRI DJETINJSTVA




SINIŠA NOVAK
Sveti Križ, 21. svibanj, 1956.

…još uvijek se pitam ima li na svijetu ljepšeg kraja od Međimurja, ili je to samo čežnja prema zavičaju…
Sigurno ima. No, moj je dom ovdje. Tu su moje šume, livade, rijeke, moj međimurski čovjek.
Tu je moje srce vezano tako jako da od prvih pojmova pismenosti pokušavam opisati jedan svijet za koji vjerujem da ga drugi ne vide. U tom zanosu osim olovke koristim fotoaparat, otvarajući neke druge vidike, iz čega nastaju trave koje pjevaju u zboru i klanjaju se Bogu, a neuhvatljiva svjetlost iz daljina dopire u dušu…Ova knjiga je pokušaj da na neki nov način tu ljepotu predočim čitatelju, da poezija nađe svoje mjesto u njegovoj duši, da i putnik osjeti ljepotu prirode kojom prolazi, da shvati da je i onaj mali korov koji glavicu gura kroz pukotine u asfaltu živ, i da ima pravo pokazati koliko je lijep. Zato ovdje, Helena i ja, sučeljavamo dva različita svijeta u kojima postoji rijeka bez korita i korito bez rijeke. Lijepi su i jedan i drugi, samo ih treba prepoznati…
Radim u Muzeju Međimurja i u prilici sam upoznati mnoge vrsne umjetnike, koji su, vjerujem, dodatni motiv u mojem stvaralačkom radu.
Prvi uspjesi bili su već 1972. na dječjem festivalu u Krapini , pjesme su objavljivane i čitane u raznim medijima, a ova knjiga je do sada moja najsmionija zamisao.


HELENA HERCEG
Mostar, 13. studeni, 1970.

O sebi pričati je ponekad najteže, no svi smo mi negdje rođeni, i taj raspored zvijezda nam obilježava put. Moj je krenuo studenog 1970. na hercegovačkom kamenu i vrelini sunca što ostavi trag prkosa, ponosa i znanja da se sve može kada se nešto uistinu želi. Prve igre riječi, kako volim nazvati ono što drugi prozivaju kao poeziju, krenule su još u osnovnoj školi, nevino i dječje… o majci, o suncu, o željama, i kako nikada ne odrastoh još uvijek se igram… svojim riječima, kroz sebe opisujem ono sto osjećam, vidim, što mi je rečeno, što druge boli, što možda ponekad zaboli samu mene.
Da li bijaše dar ili kletva put koji odabrah, no pronio me kroz nekoliko zemalja i bijaše mi malo, pa krenuh kroz kontinente. Živim i radim u Unites States of Amerika, prelijepoj Arizoni, na divljem zapadu i još uvijek se igram riječima,,,plod imate pred sobom.
Ako se prepoznate, ako me prepoznate…znači vrijedilo je sve …


__________________________________________________________


STIHOVI




IN PRIMA LINEA

Miruju šarene livade
U rosnoj noći
A umorne duše
Spokojno spustile glave

Pjesnici mali i veliki
Uvijek nešto sanjaju
Dok spavaju
Danima
Mjesecima
Godinama

Tek onda rode svojim plodovima






pjesnikom me nazivaš
tek ja dvorska luda sam
nasmijem se glasno
suzu pustim tajno
i iza sedam mora se krijem
u dalekoj pećini
na visokoj planini
da ni orlovi doletjeti
do mene ne mogu sa lakoćom
u sedam jama zakopana
da ni rovci lak posao
do mene doći ne imahu

ti pjesnikom me zoveš
a ja sebi
na ukletog Holandeza
sve više lič




BIJEG

Lagano podrhtavanje tijela
U
Nadolaženju noći
Koja
Ne govori
Osjeća
I sasvim je crna

Pođimo
Nađimo negdje
Topli kućni prag

A ujutro

Polazimo u susret novom danu
A zatim

Trčat ćemo
Kako bi dostigli novi početak






taj dar s neba
što boli, što oživljuje
i što disati mirno ne da
nosi me ka poljima
gdje ću sresti tvoje oči

i opet
nosi me kroz tuđe ruke
do tvojih mi znanih




MOĆ



Vidite li svjetlost
Što iz daljina
Dopire i uokolo vas

Ona je nedosežna

Ali ipak
Taj sjaj
Tako je blizu








tko će izmjeriti
lutanja duše
i koliko milja
prohodi

tko će izvagati suzu
koja se otkine
u grču

tko će imati hrabrosti
i vidjeti
što se krije u dubini







VJETAR


Taj snažan uzdah u krošnjama drveća
U trenutku mali plamičak i sve ode
Psssssssss….ttttt
Eto vode







kao harlekin se dajem
pred ljude

glasno se smijem
i glava mi je gore
a tu skriveno u kutu
sjedi tek uplašeno dijete
što se boji samoće i tame

ove iskopane rane









MRTVA LJUBAV


Noćas sam zapalio
Crvenu svijeću
Mrtvoj ljubavi

Dugo gorjesmo oboje
Potom ostadoh sam


Te zapalih još jednu










ja nošena sam tvojim dahom
kao maslačkova cvijeta dio
u svemir
ja nošena sam tvojim dodirom
kroz mliječne putove
dubine nepoznate
ja nošena sa
tvojom ljubavlju
ka novom danu
sa osmijehom








TEBI


Pružam ti
sve ljudsko što imam

Pružam ti
Život svoj i mnogo cvijeća

Pružam ti
Svijeću što ljubavlju gori

Pružam ti
Pjesmu dragu
Koja jedina ostala je vjerna










ne pitah mnogo
a bi previše
dadoh sve
i opet premalo
do kada sebe gaziti
a do kada davati












MEMOARI JEDNE KIŠE

Kiši
Kiša

Kao da time piše svoje memoare

Rasplakano vrijeme
To prokleto vrijeme

Kiši
Kiša
Ispire snove

Rastapa ljubav

Neprestano

Kiši
Kiša














tko može zaustaviti vjetar
tko može reći kiši da ne pada
hurikan tek sam
što traži da se smiri

nitko ne polomi ovoj ptici krila
nitko više no što polomljena su bila

no uvijek negdje
neka nježna ruka
znanjem svojim
novi let mi da











USPOMENA

Nedaleko ove Zemlje
Umire Sunce

A bilo je mjesta
Za sve
U predvečerje jedne
Umorne noći







ja sam ta sjena u tvom oku
skrivena suza
neisplakana
ja sam ta koja ti stoji
na putu
da ne poletiš









PLAVE PTICE

Sve misli lijepe
Nestale su u trenutku
Pognula se glava
Od oštrice jezika
Obraz u vodi
Ne prepozna sebe
Samo žuri
Na obalu drugu
Suze u oku
Pokazuju tugu
A na žicama
Povrh kuće
Skupljaju se lastavice
Ljubav od danas
Postane jučer











tko si da baciš kamenicu na mene
ti bezgrješni čovječe
u svojoj oholosti
tko si da zatvoriš oči pred mojom
skrivenom prošlošću
tko si
da imaš pravo suda
ta znaš što ti je dozvoljeno
a bol se uvijek najbolje krije








JESENJE KIŠE

Polako
Kao suze
Iskre se
Kišne kapi
I kliznu
Niz lice
Naslonjeno
Na staklo
Hladno i
Glatko
A ipak
Tako nježno
I meko
Kao grudi i

Nešto znače











plodne su ove noći samačke
toliko tuge se rodi
u rijeci
toliko suza izlije

plodne su ove noći samačke









OSUĐENI NA ŽIVOT


Bez razloga
A s mnogo nadanja
Život nam prolazi

Njegovi dani su izbrojani

Za čitav život
I u toku čitavog života
Njegov život visi na koncu


Pred zalazak Sunca










ni sanjati nećeš
u samoći
da ti se stih piše
mrzit ćeš
i teško će biti
da netko osjeti
bar malo tvoje boli
dok ova ptica što leti na nebu mom
čeka još
na pogled tvoj
i ovo Sunce što u tuzi spavati ide
i crvenilo neba
i krik uplašenog kurjaka
čeka na pogled tvoj









JEDNOM U JESEN



Samo jednom u jesen
Sve je bilo živo

I jesen
I lišće
I tijelo
I njeno lice bijelo

Miriše usnula duša
Čitave zime
Godine mnoge
Svijećnjak
Velik i crn
I dogorjela svijeća

Umorne vjeđe
Dotrajala lika
Susretu žure












raspucanu dušu svoju
u kamenolomu svakodnevnom
tek ti mogu dati
da je nosiš kao kabanicu

ta navikla je primati
udarce vjetra
kamena i granja

tek meso srca svoga
samljeveno dati mogu
oprano krvlju

čistom









RAZDOBLJE SMRTI

Mrak
Tišina
Nekoliko svjetiljaka u daljini

Tvoj topli dah
U jecaju bijede

Park
Strašan
Ispražnjen mrtav

I naša klupa
Obojena
Bijelo










danas razmišljam ništa
da li se školjka gleda po vrijednosti
bisera ili oklopa
da li se može vratiti jučer
da bi bilo dobro
danas razmišljam ništa
kao fini pijesak klizim u
pješčanom satu
do praznine
je li konačna da toliko boli
danas razmišljam ništa









POSTOJANJE



Ptice u beskraj letova
Nadlijeću nas
Kao nekad davno
U opojnoj stvarnosti

Dan i noć kiša i snijeg
Posjećuju nas
Kao nekad davno
U stvaranju početka

Nijemi su i ne govore
Kao nekad davno
I sam početak
U zamišljenoj mogućnosti









na igru riječi me pozivaš
nepoznati liku
a danas mi se samo
u tišini vrišti
ka nebu
i evo rasuti ću slova
s lakoćom
no biti lakše nimalo neće
i reči ću previše
ne kazavši ništa
tek zbog jednog poziva
na igru riječi
u nekom krivom danu









JUTARNJA ROSA



Tek u jutro
Kad sretni se probudismo
Te nas nakon tople noći
Pomiluje svježi zrak
Saznajemo
Da živi smo


Tek smo nevažna spodoba
Kojoj majka priroda podarila je
Život
Da luta poljima svojim
I veseli se leptiru
Koji željan je kapi vode
U jednom danu
Na jutarnjem cvijetu

Saznajemo na rosnim poljima
Bosi








spuštam usne svoje
ka snazi tvojoj
budim je
upijam
dodiruješ moje žedno tijelo
tvoji bokovi nose oklop mojih bedara
sve bedeme straha prošlih uklanjaš
slatki grč bol mojih nokata

krikom oslobađam sebe
tvoju pobjedu naglašavajući
noseći tvoju snagu u sebi
ja znam napokon znam
bez stida biti žena











PJESMA SA POSVETOM


Kišne kapi lagano klize
Po staklu što odavno nas dijeli
Sjedinjuju se i tako su blizu
Kao nekad mi i naši obrazi bijeli

Ne znam dokle će kiše liti
I kapi igrati svoj pir
Ali znam dok tebe neće biti
Ja neću imati svoj mir

Prolazi vrijeme upaljenih svijeća
Čekam te da ti se predam
Još te volim
Ne dam te ne dam












slomljeno srce
prepozna drugo slomljeno
možda zaliječeno
možda sa novom ljubavlju počne kucati
novom snagom
i čini ti se kao da nikada nije bilo slomljeno
no jest
osjete se one brazde srastanja
davno je moje srce bilo slomljeno
davno
i prije rođenja








ISTINA BEZ KRAJA


Ostaneš li zauvijek
U istini ovoj
Bez laži što kvare ljude
Ostat ćeš vječna
Najljepša ruža
U ljubavi mojoj
Kao nebo i more plavo
Kao visoke planine
Snažna
A ja ću naći svoj mir
U lahoru kose
U dubini oka

Neizbježnog li rastanka









to bijaše kao sreća
kao ljubav
to bijaše ispunjenje snova
to bijaše dodir i strast


bijaše to

ostala je samo praznina










SNAGA ŽIVOTA


Svijetlo se budi
Počinje novi dan
Čaroban i pun sjete

Majka kad ljubi
U naručju drži dijete

Ta mala bića
što bude te u noći
Snaga života su
Da ne ostariš u samoći











čekam na kišu
na vjetar
na majku
na njega
na dijete
čekam na bol i sreću
i grlicu
sa maslinovom grančicom u kljunu

čekam












HRAST IZ DJETINJSTVA


Tanak ti je obraz prijatelju
Je li to od vjetra i hladnoće
Ili godine te stigle
Sijede su ti vlasi
Je li to od mraza
ili boli na ramenima tvojim
Mršav si mi stari moj
I ništa ne govoriš
Samo šapat vjetra
Još se čuje
U krošnji staroj
Lom suhe grane
Što sjemenom
Na zemlju padne
A iz mladog se žira
Nova nada rodi














plakat ću sutra
za sva izgubljena djetinjstva
sve boli
rukom zaštitnika nanesene
ja ću prati svoje lice
vodom oka svoga
plakati ću sutra
danas neka me
ljepota Sunca dotakne na tren










PTICA


Taj tvoj duh u mojim snovima
I više nije tako nestvaran
Vidjeh te jučer
Na žici povrh kuće
Kako se pripremaš na put
Ti si ona ptica
Koja traži dom
Ja ti dajem konačište









tek krik ka nebu bi pustila
i suzu
što u grlu stoji
jer previše je
na ramenima ovim

tek jedan krik
do neba hoću







SPOZNAJA


Samo tihi osmijeh
U tišini još se čuje
Dok pada lišće
Starog hrasta
U jesenjoj magli
A trnci tijelom
Prolaze
Starac samac to
Osmijeh mi poklanja
I gleda me u čudu
Kao da nađe sebe










idi zatvori vrata
i zovi sve druge žene ovog svijeta
imenom mojim
i neka te bolim

sa vlastitog groba
gledam te danas
drugačijim očima
i osim laži i prevare
ne vidim ništa

idi, zatvori vrata
i neka ti usne progutaju krik
jer nema samilosti više
u onom što si razbio








IKAR


Kao Ikar
Krenuh putem
Srca svoga
Letjeh visoko
Prema tebi
I bih spržen
U ljubavi tvojoj












daješ mi se tako dalek
nudiš mi se otvoreno
a milioni strahova
se bore sada
i ne želim da ovo bolni prkos čini
i ne želim ovo da samu sebe lomim
ta nije samo to lik
i biće se ovdje krije









DVIJE SUZE


Kao zlatna prašina
Pelud se caklio na raščupanoj kosi
A dvije su zvijezde ili sunca
Ili ne znam
Toliko sjale
Na toj su travi
Dvije suze ili više
Ili ne znam
Niz naša lica pale











tek se ponekad vide sjene
no jesam
sretna sam
čak i boli stare sada vrijede
prepoznaju se vrijednosti
svi smo mi stvoreni da budemo voljeni
i da volimo











PČELA

U tom sam trenu
Bio pčela na trešnjinom bijelom cvijetu
A nježna se grančica lagano njihala
Na južnom povjetarcu

Kad desi se čas
Kao sunce i kiša spojeno
Vjetar kroz travu milovao nas
A onda opet odvojeno










kada sjeta pozitivno zvuči
očaj mora biti koji sluša
ne pusti sjeti da dotakne ti vjeđa
u duši ostavi trag
sprži
a nema nitko snage
da se nosi sa njome
klekne padne











BUĐENJE

U tom postojanju
I bistroj vodi djetinjstva
Uvijek san rasprsne zora
A tvoj je osmijeh

Cvijetak što sreću pruža
I melem na staru ranu
Bila to visibaba ili ruža
Sreća je u novom danu











na tvojim rukama ću otopiti
svoju tugu
i pustit ću da izraste
novi dan
iz ovih ruševina
može još niknuti novi cvijet
rodit ću se ponovo
u tvom oku
i gledati na sve
drugačijim očima














RUKE

Gle
Bijele ruke
Nježni dodiri
Starih sjećanja
Tako daleke
Ispružene i nježne
Nude svoje grudi
Tu stanuje ljubav
Jeli to dom i moga srca
Ili zadnja suza
Na kraju puta
Izgubljena
Sama









kao vjetrom bačena
luta
kao želja stvorena
da li iz ljubavi
žena
dušu krije
ponekad nasluti
i prepadnuto ode
od bola
žena
njiva preorana
nerodna
korovom obrasla
a toliko ima tog
da se još iz te zemlje iskopa
da se da
da se pruži
tek žena
svjetionik stoji
i čeka
na hridima da spasi
kog spasiti može
a da se nitko ne upita
kako vjetar i oluje bole
kako cijepaju
tvrdu ljušturu
meke unutrašnjosti








HAZARDERSKI ŽIVOT

Izgubili smo nadu
A spas je bio blizu
Zato danas
Na licu bore duboke
Kao uzburkano more
O trošnom životu govore
Pa krenu suze prema dlanu
Da operu grijehe
Da ih sakriju
Urezane u lice









milion borbi se sada u meni vodi
milion lica šeta ovdje
i kako li je to uvijek lijepo
i boli
da se baš ono koje ne treba stvori
i vidiš pogled, vidiš i patnje
a nema snage odgovoriti, reći
preduboko su sahranjene sve rane
da bi se od njih ozdravljenje moglo naći









KVADRIGA


Tko još može nad tobom imati vlasti
Plavokosa djevojko

U zoru kad bolno
Smirimo strasti
A bol u prsima mine
Ti odlaziš iz ljubavi ove
Ja krećem na drugi put
A ti dalje rasti










dušu mi pokloni
onako nježno
stidljivo dječački
dotakni ispucale usne
toplim pogledom
i ogrni me svojim rukama

dušu mi pokloni
cijelu
sa svim ogrebotinama
što ih kriješ
zaboraviti probaš

dušu mi pokloni
ta jedino to je
što imam za dati
potpuno











KVADRIGA 2


Probuđeno jutro
Cvrkutom ptica
Okupano rosom
Na plaštu
Proljetnog zelenila.

Cvijeće otvara svoje latice
A male se kapljice kao suze cakle
Tvoja koža i jutro mirišu zajedno










zvijezda
daleka sjaji
ljepote čari otkriva
oduvijek je
zauvijek
zvijezda
kao ljubav
i onda plane
u nebo života nestane
tek na sekundu kao da je
bliža bila
i nema je
kao da nikada svoje mjesto
tu imala nije
kao tvoje riječi









KVADRIGA 3


Prepoznaš li stih
O neprospavanim noćima
Umorna i blijeda lica

A bez moga potpisa
Kad u osvit
Nad glavom ti proleti draga ptica

Kad uzbuđenju dođe kraj
Izabrati još možeš
Pakao ili raj










tko ste da moje grudi
sa tolikom željom gledate
i da okus mojih usana
osjetiti želite
tko vam dade prava
da pokušate razgolititi moju ličnost
za vas ću uvijek biti daleka
jer do srži nikada dovoljno daha
za ronjenje imati nećete
tko ste da sudite da želite
jer niti snage za ovu strast nemate
niti postojanosti za ove snage
prođite lagano bez riječi
jer svaka laskava kao gnojna rana
mi izgled
prođite tiho nezamjetno
baš koliko ste mi i važni







KVADRIGA 4


Bijele visibabe
I tvoja kosa plava
U malenom gaju

Zašto si me tako gledala
Kad si ipak
Otišla na kraju










moje riječi
rasute
kao kaplje duše
proklete
u traženju sebe
mira











NOĆNI VJETAR


Kad vulkan iznenada plane
Iskra daleka
Neugašena
Pojavi se tako snažna
I stane dah
I misli stanu
Pred slikom djetinjstva
Samo je miris kose
Nošen vjetrom
Noćnim
Dovoljan
Da klecnu koljena
Pred ikonom svetom
Dragog lika
Iskre daleke
Neugašene
Tako jak
A neostvaren











pokloni mi stih
noćni tragaču
možda dajući meni
tek na trenutak
pronađeš na svoju misteriju
odgovor
pokloni mi stih
dodir
u lažima izrečenima
a vjeruješ u njih
prepoznat ću sve
već prije čute laži
pokloni mi uzdah
nježnost
ta jedino to je
što trajno je
iskonski nagon strasti









MASKA

Usnih tvoje lice
Prijatelju
I bih uplašen
Vidjeh bez maske
Oči usne tvoje
Što od tebe
Pohlepa učini
No još uvijek
Stisnut možeš ruku
Vratit osmijeh licu
Pustit suzu
Skinut masku
Vratit ponos
Dignut glavu
Kleknut jednom nogom
I vjerovat










i opet vaša samoživost
probudi slane rijeke
i ne mogu ih zaustaviti noćas

ne tražih puno tek osmijeh
ruku
a vaše bijahu zauzete brojanjem

tek riječ tražih no usne vaše samo
traženjem pune bijahu

nema mjesta za mene, u uskom
danu malog vam srca

tek nova oholost, nova obijest
da stare rane otvori

a boli









KRAJ PUTA

Rasprsnu se teret
Kamenja
Pretovarene duše
I ona plače
I gubi suzu
Na prašnjavom putu
A njena ruka maše
Zove
Odlazi
Korakom teškim
Ostavlja tek
Sjećanje na prvu
Sijedu vlas
Umornih godina




























- 15:27 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Sljedeći mjesec >>

  studeni, 2004 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
POEZIJA KIBERPROSTORA


(Siniša Novak / Helena Herceg: «Pelud prezrelih trava» . Čakovec 2004.)


Zbirka od 66 pjesama i 40 likovnih priloga, pretežno fotografija, plod je višegodišnje komunikacije dvoje autora putem Interneta. Preslik je to, dakle, jedne virtualne korespondencije, poziva iz Međimurja i odziva iz Arizone.
Danas, milijuni žitelja ove planete, spojeni na mrežu u kiberprostoru, intenzivno žive u stvarnosti nekadašnjeg sna o « globalnom selu «. Listaju stranicama znanja, igraju se, dopisuju, trguju, stvaraju zajedničke projekte… Stoga se čini da ni dijalog dvoje pjesnika, suvremeni način međuljudske interakcije, sam po sebi ne bi trebalo isticati. Međutim, kako je upravo ta, elektronička, «tehnologija» ovom književno-likovnom djelu dala svojevrstan pečat, to je i nužno spomenuti je kao sudionika, ili «treće lice» autorstva.
Navedena zbirka, naime, građena je u epistolarnom obliku: poruke dvoje različitih ljudi o istim temama – o životu, ljubavi, samoći, smrti…
Pri čemu je ženski glas poetski vitalniji, a muški tradicijski prigušen, slijevajući se oba u ariju sjetnoga sklada. A taj sklad proizlazi iz oblika što je zadan dimenzijom kompjutorskoga ekrana.
Pa nasuprot, primjerice, dopisivanju Čajkovskog i Madamme vod Meck, koji se baš kao i Helena i Siniša nikad nisu sreli, a razmjenjivahu duge prepirke i sentimentalne tirade, pjesme Hercegovke-Amerikanke i našega Međimurca tipične su za pjesništvo «kratkog daha». Ta, od elektroničkoga gurua nametnuta forma, zahtjevan je poetski zadatak. Jer jedini instrument koji takovu pjesmu dijeli od telegramski sazdane poruke je – unutarnji ritam. Tom zahtjevu dvoje pjesnika uspijeva udovoljiti, odričući se uresa rime čak i tamo gdje se ona nameće spontano.
Po motivici, ispovjednoj i kontemplativnoj, kao i po izrazu minimalnog atributa poetičnosti, ova bi poezija ostala u sferi tradicijskog stihovanja – da njena osobitost i osobnost nisu podcrtani još jednim autorskim činom.
Od starinske dječje slikovnice, preko nijemoga filma, do TV-putovanja svijetom danas, čovjek je oduvijek žudio za riječju koja je obogaćena slikom. U ovoj pak poetskoj zbirci upravo je njen slikovni dio doprinos osobitosti i osobnosti, punoći čitateljevog doživljaja.
Krajolici i bilje hrvatskog sjevera i američkoga juga, sočnost međimurskog tla i pustinjska žeđ Arizone, iz kojih podjednakim obiljem buja život Zemlje – svi ti prizori nose samo jednu, jedinstvenu poruku: i cvjetan i trnovit , pod istim suncem što se gasi i budi tek s razlikom u kazaljci ure, Život je lijep i vječan.
Priča je to i o Internetu, o demokratičnosti medija koji ne poznaje političke, rasne, ni religijske granice, koji doprinosi zbližavanju sviju izvanzemaljskih i zemaljskih prostora i ljudi. Stara koliko i poruka Bijelog orla: « Dio smo ove zemlje, a ona je dio nas. Mirisave trave su nam sestre, a voda koju pijemo je sveta. Ovu zemlju nismo naslijedili, nego posudili od naših potomaka» …
Upravo po svojoj ekološkoj i humanizacijskoj poruci putem fotografija, ova će knjiga izmijeniti u čitatelja ukorijenjene predodžbe o dva različita kraja. Spoznat će da Arizona nije samo legenda o Divljem zapadu, niti tek postojbina Indijanaca i kauboja. Kao i da je ova sićušna točka na našoj planeti, što se zove Međimurje, dostojna usporedivosti sa beskrajem Colorada.
Za likovnu priči knjige, za njenu metaforiku i tematsku zaokruženost potrebo je naglasiti vrijednost likovnog izbora i fotografije Siniše Novaka. S početkom od prizora prvih vjesnika proljeća do završetka, ogoljele stabljike, što je već razaslala pelud, sjeme proljetnih vlati, kako to već i sam naslov zbirke navješćuje.



mr. sc. Ljubica Duić Jovanović



PJESME U BOJI

BIJELA PJESMA


U pozadini svijesti

Tiha glazba
Dobiva bijelu boju
Nizahu se nijanse
Kao perlice biserne performanse

Dok riječi na papiru
Poskakuju, mijenjaju redoslijed
Stvaraju redove, grade snagu,
Mudruju, čine vagu

Posljednji list , bijel od mraza
Što otkine ga vjetar
Svojom žilom duše broje
Tu gdje žive bijele boje

Tu toplina sva prestaje
Koračnica tek se čuje
Pahulje snijega kule grade
Bijelog šimšira ograde

U pozadini svijesti

Tiha glazba
Bijelu boju dobiva
Tek zemlja crna liječi rane
Tijelo stiska, pokriva…

snf


Prijavi moderatoru 193.198.138.180 (?)

--------------------------------------------------------------------------------



Sinisa Filip
Global Moderator
Stariji član


Karma: 2
Online

Clanka: 488


Bijela trešnja


Re: SINIŠA NOVAK - FILIP - PJESME U BOJI
« Odgovori #1 na: Pon, 28.02.05. - 13:01:50 »

--------------------------------------------------------------------------------
SJENICA

Tu pticu je
Nemoguće zadržati
Samo za sebe
I njenu jutarnju pjesmu

Danas je stigao
I čitav orkestar
Da zapjeva svima
Za kapljicu vode
I pšenično zrno

Pod mojim prozorom


Prijavi moderatoru 193.198.138.86 (?)

--------------------------------------------------------------------------------



Sinisa Filip
Global Moderator
Stariji član


Karma: 2
Online

Clanka: 488


Bijela trešnja


Re: SINIŠA NOVAK - FILIP - PJESME U BOJI
« Odgovori #2 na: Sub, 05.03.05. - 12:40:29 »

--------------------------------------------------------------------------------
PLAVE VISINE

iz trošnog gnijezda
jutros
raširila je krila
moja mala ptica

no odraz bi slab
pa nesta
plavetnila neba
i povratak domu svom

spušta se večer
zaklope se krila
nad glavicom crnom
dolazi san svetih visina


prazno sad gnijezdo
i pogled je prazan
novi je stanar
postao pauk


snf (1995.)


Prijavi moderatoru 193.198.143.232 (?)

--------------------------------------------------------------------------------



Ida
Ida
Stariji član


Karma: 4
[applaud] [smite]
Offline

Clanka: 378


Ja imam oči kojima promatram svijet


Re: SINIŠA NOVAK - FILIP - PJESME U BOJI
« Odgovori #3 na: Sub, 05.03.05. - 23:13:37 »

--------------------------------------------------------------------------------


Prijavi moderatoru 195.29.72.58 (?)

--------------------------------------------------------------------------------
Ne dam zaspati djetetu u sebi! Ida


Sinisa Filip
Global Moderator
Stariji član


Karma: 2
Online

Clanka: 488


Bijela trešnja


Re: SINIŠA NOVAK - FILIP - PJESME U BOJI
« Odgovori #4 na: Sri, 23.03.05. - 12:19:03 »

--------------------------------------------------------------------------------
IZVOR U ZJENICI OKA

Grubi su ukrasi
tvoga lica
kad ispod oka
gledaš
u zjenice moje,
a ništa ne tražim
dajem samo...
Izvor što iz dubine
oka zrači,
on je taj
što privlači,
bore stvara
na tvom licu,
on je taj
kojeg ne možeš kupiti
a imati ga želiš...
Utopi svoju ljubav
barem na tren
da se spoje sve želje
i sanjarenja
tad ce nestat
svi grubi ukrasi lica tvog
i ti ces sebe
ljubav zvati...


sinisa

Prijavi moderatoru 193.198.138.151 (?)

--------------------------------------------------------------------------------



Sinisa Filip
Global Moderator
Stariji član


Karma: 2
Online

Clanka: 488


Bijela trešnja


Re: SINIŠA NOVAK - FILIP - PJESME U BOJI
« Odgovori #5 na: Pet, 25.03.05. - 21:05:26 »

--------------------------------------------------------------------------------
GUDALO

Na kraju puta
stara kurija
i krcma u njoj
smrad dostajala vina
i cigareta dim
Jedan je covjek
pokrio oči
masnim šeširom
naslonio glavu
na šank...
Violina na podu
slomljena vrata,
a gudalo visi
na utegu zidnog sata...
Vjetar maše
prozorskim krilom,
a čuje se
i škripa od vrata.
Još korak jedan
i pređen je prag
priča života
prestaje sad
natrag ne mogu
a naprijed je pad...

Siniša (3/2005)

Prijavi moderatoru 193.198.142.229 (?)

--------------------------------------------------------------------------------



Sinisa Filip
Global Moderator
Stariji član


Karma: 2
Online

Clanka: 488


Bijela trešnja


Re: SINIŠA NOVAK - FILIP - PJESME U BOJI
« Odgovori #6 na: Uto, 29.03.05. - 20:37:10 »

--------------------------------------------------------------------------------
Proljece je, sve se budi,
srce skace, ludi, izaziva
cvijece, snovi, zivot, ljudi
gdje li ljubav, ljubav skriva?

Prijavi moderatoru 193.198.143.210 (?)

--------------------------------------------------------------------------------



Sinisa Filip
Global Moderator
Stariji član


Karma: 2
Online

Clanka: 488


Bijela trešnja


Re: SINIŠA NOVAK - FILIP - PJESME U BOJI
« Odgovori #7 na: Uto, 29.03.05. - 20:38:44 »

--------------------------------------------------------------------------------
Cudim se kisi
sto moze danima
da kvari raspolozenje
i Suncu kad prekine taj trenutak

pa krene zivot
sve pocne da buja,
raste i cvate mirise danima
u prikrajku gdje ne prolazi nitko

I vjetru se cudim
kad zapuse jako, snazno
i leprsa haljinom, kosom tvojom

Cudim se i sebi
pa postavljam pitanja
Tko si? Gje si? Zasto mi falis TI?


(snf 3/2005)

Prijavi moderatoru 193.198.143.210 (?)

--------------------------------------------------------------------------------



Sinisa Filip
Global Moderator
Stariji član


Karma: 2
Online

Clanka: 488


Bijela trešnja


Re: SINIŠA NOVAK - FILIP - PJESME U BOJI
« Odgovori #8 na: Uto, 05.04.05. - 19:12:31 »

--------------------------------------------------------------------------------
KAD ČOVJEK ODE

Uvjek osjetim taj grč
u grlu kad čovjek ode,
a bi mi na dohvat ruke
i sve sto učinih
bi premalo,
a dovoljno,
i prekasno,
a postojano
na pravom mjestu
ranjene duše
isplakane...

Siniša 4/2005.

Prijavi moderatoru 193.198.138.229 (?)

--------------------------------------------------------------------------------



Sinisa Filip
Global Moderator
Stariji član


Karma: 2
Online

Clanka: 488


Bijela trešnja


Re: SINIŠA NOVAK - FILIP - PJESME U BOJI
« Odgovori #9 na: Sri, 13.04.05. - 18:16:32 »

--------------------------------------------------------------------------------
LJUBICA

miruju pjesme moje
danas
i riječi miruju
da ne bole
a kiše pjevaju
jaglacu žutom
pjevaju kiše u moje ime
i Ljubici dugo vec pjevaju
nakon duge zime
moje pjesme danas
miruju
i riječi ne bole toliko
kiše pjevaju
stvaraju rime
i sliku stvaraju u zjenici
oka rasplakana
a kapi kiše
na laticama žutih jaglaca
umivaju Ljubicu moju
što proviruje mirisna
jedna jedina
Kiše pjevaju
miruju riječi
a pjesme
čekaju tvoje buđenje


(SNF 4/2005)

Prijavi moderatoru 193.198.138.181 (?)

--------------------------------------------------------------------------------



Sinisa Filip
Global Moderator
Stariji član


Karma: 2
Online

Clanka: 488


Bijela trešnja


Re: SINIŠA NOVAK - FILIP - PJESME U BOJI
« Odgovori #10 na: Ned, 01.05.05. - 21:18:44 »

--------------------------------------------------------------------------------
...u tom je trenutku bila jaka želja da zajedno prošetamo držeći se za ruke,
uz pjesmu ptica udišemo jutarni zrak, da cjelov ti dam i sretan budem...

1.Maj, 2005.g.

« Posljednja promjena: Pet, 05.08.05. - 17:59:21 od Sinisa Filip » Prijavi moderatoru 193.198.142.106 (?)

--------------------------------------------------------------------------------



Sinisa Filip
Global Moderator
Stariji član


Karma: 2
Online

Clanka: 488


Bijela trešnja


Re: SINIŠA NOVAK - FILIP - PJESME U BOJI
« Odgovori #11 na: Ned, 08.05.05. - 20:10:28 »

--------------------------------------------------------------------------------
Što će male pjesme
u velikoj sjeni
i što će sjena
pjesmama malim?

Nije pjesma ruža
da joj hlada dajem
i ne želi vodu piti
ljubav svoju ljubiti

Tebi treba sjena
ti si pjesma moja
hlad, voda, ruža
što mi ruke pruža

I moje ruke tu su
i drže tvoje cvrsto
i naša tu je sjena
i kaplja vode ispijena...

Što će male pjesme
u velikoj sjeni
i što će sjena
pjesmama malim?


Siniša, 5/2005.

« Posljednja promjena: Pon, 09.05.05. - 19:34:03 od Sinisa Filip » Prijavi moderatoru 193.198.138.49 (?)

--------------------------------------------------------------------------------



Sinisa Filip
Global Moderator
Stariji član


Karma: 2
Online

Clanka: 488


Bijela trešnja


Re: SINIŠA NOVAK - FILIP - PJESME U BOJI
« Odgovori #12 na: Sub, 28.05.05. - 15:49:08 »

--------------------------------------------------------------------------------
KAPA

Na očima kapa,
ne od sunca
da ih skriva,
već zbog jada
glavu pokriva..

još i pognu se,
ponizno do koljena
zbog srama
riječi tuge
svijeta izgubljena...

ah, muko moja
i tebi težak život
sunčan dan sakriva
ne zna srce
gdje mu draga prebiva...

zato kapa
glavu čuva
od obijesti ljudske
što radosno dijeli
nikad ljubav uvijek pljuske...


Siniša Filip



« Posljednja promjena: Uto, 31.05.05. - 08:31:02 od MaxL » Prijavi moderatoru 193.198.142.151 (?)

--------------------------------------------------------------------------------



Sinisa Filip
Global Moderator
Stariji član


Karma: 2
Online

Clanka: 488


Bijela trešnja


Re: SINIŠA NOVAK - FILIP - PJESME U BOJI
« Odgovori #13 na: Pon, 13.06.05. - 19:05:34 »

--------------------------------------------------------------------------------
MIRNA VODA

Snena zjena
oka plava, a
nad vodom
bijela pjena

uzdah vjetra
kosa njena
rosnim jutrom
zagrljena

Tračak sunca
što je budi
cvrkut ptica
što me ludi

žubor vode
i šum lišća
srce kuca
kuda ode

Na trenutak
potok stao
pa umiva
bijelo lice

ranom zorom
probuđene
moje snene
ljepotice


Siniša Filip 6/2005.




Dobrodosli na Pelud.net Forum! Pelud.net Forum

Hej, Sinisa Filip, imate 30 poruka, 0 su nove.
Ukupno vrijeme prijave: 7 dana, 22 sati i 1 minuta.
Prikaži neprocitane clanke od zadnje posjete.
Prikaži nove odovore na vaše clanke.
Sri, 07.09.05. - 19:23:31

Traži: Napredno pretraživanje Objavite svoju pjesmu u natječaju za najbolju pjesmu kolovoza! 2312 Clanaka u 295 Teme od 53 clanova
Posljednji Clan: mulac

Pelud.net Forum
Pelud Prezrelih Trava
Novi radovi
SINIŠA NOVAK - FILIP - PJESME U BOJI Sinisa Filip i 0 Gosti pregledava ovu temu. « previous next »
Stranica: 1 [2]

Autor Tema: SINIŠA NOVAK - FILIP - PJESME U BOJI (Citano 514 puta)
Sinisa Filip
Global Moderator
Stariji član


Karma: 2
Online

Clanka: 488


Bijela trešnja


Re: SINIŠA NOVAK - FILIP - PJESME U BOJI
« Odgovori #15 na: Ned, 19.06.05. - 11:11:03 »

--------------------------------------------------------------------------------
KAD LJILJAN SJEMENI

čekam vjetar
u bijeloj haljini
na kraju
žitnog polja
pređi
granicu
snova
ruku ti pružam
nježnu i meku
dok
žito
žuti
zrije
leprša
haljina bijela
i ljiljan bijeli
sjemeni
dolaze kosci
i prosci
u mećavi trnja
ostaješ
daleka
čekam
i ruku ti dajem
sa suzom
na dlanu
još jedan dan
ti postani
stvarnost
ja ću biti san


Siniša 6/2005

« Posljednja promjena: Ned, 19.06.05. - 11:13:55 od Sinisa Filip » Prijavi moderatoru 193.198.138.169 (?)

--------------------------------------------------------------------------------



Sinisa Filip
Global Moderator
Stariji član


Karma: 2
Online

Clanka: 488


Bijela trešnja


Re: SINIŠA NOVAK - FILIP - PJESME U BOJI
« Odgovori #16 na: Čet, 07.07.05. - 09:34:23 »

--------------------------------------------------------------------------------
ZAGRLJAJ

gdje da tražim lik tvoj
ako te nema među ružama
kuda da upućujem misli svoje
ako ne stanujem u tvojima
zašto se skrivaš u kaplici
rose što napaja latice ruža
i zašto bježiš iz mojih snova
i čvrstog zagrljaja


snf

« Posljednja promjena: Čet, 07.07.05. - 20:23:51 od Sinisa Filip » Prijavi moderatoru 193.198.142.79 (?)

--------------------------------------------------------------------------------



Sinisa Filip
Global Moderator
Stariji član


Karma: 2
Online

Clanka: 488


Bijela trešnja


Re: SINIŠA NOVAK - FILIP - PJESME U BOJI
« Odgovori #17 na: Sub, 09.07.05. - 10:48:26 »

--------------------------------------------------------------------------------
LUDARA

Na rame svoje
vrati se glavo
moja
da poravnam
sjede vlasi
tebi ludaro
ispegllam bore
duboke
stavim naočale
i lješnjak
tvrdi
da isprobam
u ustima tvojim
a ti meni dodaj
ljeskov štap
podigni zjene
prema putu
što prijatelje vodi
na rame svoje
vrati se glavo
moja
uzmi natrag
tijelop bijedno
tek
sirotinja
mi smo zajedno

snf

Prijavi moderatoru 193.198.142.188 (?)

--------------------------------------------------------------------------------



Sinisa Filip
Global Moderator
Stariji član


Karma: 2
Online

Clanka: 488


Bijela trešnja


Re: SINIŠA NOVAK - FILIP - PJESME U BOJI
« Odgovori #18 na: Uto, 12.07.05. - 17:16:23 »

--------------------------------------------------------------------------------
PLAVI SAN


vrtim pitanja
u raščupanoj
glavi

letim
u visine
plave

kruže misli
čiste
bistre

tko sam jučer
danas
tko ću biti sutra

putujem tako
vrtim se
polako

sve se iskri
sijeva
mijenja boje

šumi voda
šušti lišće
leti ptica

pa zazvoni
stara
budilica


snf/2005

Prijavi moderatoru 193.198.130.231 (?)

--------------------------------------------------------------------------------



Sinisa Filip
Global Moderator
Stariji član


Karma: 2
Online

Clanka: 488


Bijela trešnja


Re: SINIŠA NOVAK - FILIP - PJESME U BOJI
« Odgovori #19 na: Pon, 18.07.05. - 21:26:42 »

--------------------------------------------------------------------------------
NEOSTVAREN SAN


Po kiši i snijegu
ravnici i brijegu

naprijed
i nazad
lijevo
i desno
gore i dole
uvjek
klače
noge moje

idu dalje

iz dana u noć
iz noći u dan
tiho
na prstima
samo

ali
idu
traže

Po kiši i snijegu
ravnici i brijegu

noge moje
možda ipak
će naći
neostvaren san

snf 7/2005.

« Posljednja promjena: Pon, 18.07.05. - 21:53:24 od Sinisa Filip » Prijavi moderatoru 193.198.142.152 (?)

--------------------------------------------------------------------------------



Sinisa Filip
Global Moderator
Stariji član


Karma: 2
Online

Clanka: 488


Bijela trešnja


Re: SINIŠA NOVAK - FILIP - PJESME U BOJI
« Odgovori #20 na: Čet, 21.07.05. - 15:32:58 »

--------------------------------------------------------------------------------
PLAVA PJESMA

Kosa je tvoja plava
i vjetar je plav
kada je njiše

I oči su plave
ko more naše
što ogledalo je
neba plavoga

I duša plava je
u koju tonem
i ja sam plav
kad odlazim od tebe

I vodenika plava
ubrana je za tebe
samo je ne vidje
u buketu cvijeća

Oči su tvoje plave
i vjetar je plav
suze kad briše


snf 7/2005

« Posljednja promjena: Čet, 21.07.05. - 15:36:28 od Sinisa Filip » Prijavi moderatoru 193.198.138.182 (?)

--------------------------------------------------------------------------------



Sinisa Filip
Global Moderator
Stariji član


Karma: 2
Online

Clanka: 488


Bijela trešnja


Re: SINIŠA NOVAK - FILIP - PJESME U BOJI
« Odgovori #21 na: Ned, 24.07.05. - 19:09:41 »

--------------------------------------------------------------------------------

TRAG BRODA


skrivena suza
ostavlja slani trag
još jedan
ode brod
i godina mine
plodove donosi
jesen
zima mir
tek proljeće
nadu daje
ljeto ljubavi sjaj
skrivena suza
i napokon kraj

snf 7/2005

Prijavi moderatoru 193.198.138.87 (?)

--------------------------------------------------------------------------------



Sinisa Filip
Global Moderator
Stariji član


Karma: 2
Online

Clanka: 488


Bijela trešnja


Re: SINIŠA NOVAK - FILIP - PJESME U BOJI
« Odgovori #22 na: Pet, 05.08.05. - 17:47:24 »

--------------------------------------------------------------------------------
NOSTALGIJA

Još uvijek
meni se pjeva
o travama,
pticama.
o kiši
i ljubavi...
Još uvjek sanjarim
o prostoru i vremenu
o mrazu i kristalnim
iglicama...
Još uvjek sam dijete
i lutam
zamišljenim ulicama
i polako izgaram u traženju...


snf

Prijavi moderatoru 193.198.144.221 (?)

--------------------------------------------------------------------------------



Sinisa Filip
Global Moderator
Stariji član


Karma: 2
Online

Clanka: 488


Bijela trešnja


Re: SINIŠA NOVAK - FILIP - PJESME U BOJI
« Odgovori #23 na: Pet, 05.08.05. - 17:48:56 »

--------------------------------------------------------------------------------
TRAGOVI SUZA

U oblacima stvarnosti
I bajke
Vidjeh
Nagnute glave
Uperenih pogleda
U prošlost ljubavi
Što sakrila se
U kristalu oka
I klizi niz lice
Samo jasni tragovi
Nepromijenjeni ostaju
Zauvijek

snf



Prijavi moderatoru 193.198.144.221 (?)

--------------------------------------------------------------------------------



Sinisa Filip
Global Moderator
Stariji član


Karma: 2
Online

Clanka: 488


Bijela trešnja


Re: SINIŠA NOVAK - FILIP - PJESME U BOJI
« Odgovori #24 na: Pet, 05.08.05. - 17:51:01 »

--------------------------------------------------------------------------------
PUTOVANJA


Daleko mogu putovati
moje misli
Daleko...
Do središta bijelog kamena
iz kojeg izvire
bistra voda
i sada se pjeni...
U tišinu zjenice
oka tvoga,
u kristal tvoje suze,
do grča duše,
do ljubavi...
Daleko mogu putovati
misli moje...
Do života iz života
što te meni uze...
Putovati i vidjeti
kad na obali
bijeli kamen pukne, a
tusuće zrnaca
u bistroj vodi što se pjeni
novi život čine...
Daleko putovati...


snf


Prijavi moderatoru 193.198.144.221 (?)

--------------------------------------------------------------------------------



Sinisa Filip
Global Moderator
Stariji član


Karma: 2
Online

Clanka: 488


Bijela trešnja


Re: SINIŠA NOVAK - FILIP - PJESME U BOJI
« Odgovori #25 na: Ned, 07.08.05. - 19:51:14 »

--------------------------------------------------------------------------------

RIBAR

tek ribar pokrpane mreže
želio bih biti
podijelimo jedinu ribu
miris njen nekja vodi nas
potovima ljubavi
i mreža kad se izvuče prazna
na tom putu stojiš ti
ja hrabro dolazim kući
usput ti ubrah
cvijetak s drača
da ruka mi ne osta prazna
i gladna ljubav mi jaća

(nedovršeno)

snf 2005.

Prijavi moderatoru 193.198.142.239 (?)

--------------------------------------------------------------------------------



Sinisa Filip
Global Moderator
Stariji član


Karma: 2
Online

Clanka: 488


Bijela trešnja


Re: SINIŠA NOVAK - FILIP - PJESME U BOJI
« Odgovori #26 na: Pet, 12.08.05. - 23:03:27 »

--------------------------------------------------------------------------------
NAOČALE ZA ZAVARIVANJE


Privikne se okolina na osobu.
Pa je više i ne primjećuje.
A tek malo pažnje žedni smo!

Zato ima lijeka.

Obojite kosu na zeleno.
Povežite koljeno.
Stavite naočale za zavarivanje.

Danima ćete biti na zlu glasu.
U centru pažnje.
Na oglasnoj ploči.

Pa kad okolina stavi naočale
za zavarivanje
vi ih skinite...

U nebesa se vinite...

SNF

Prijavi moderatoru 193.198.143.187 (?)

--------------------------------------------------------------------------------



Sinisa Filip
Global Moderator
Stariji član


Karma: 2
Online

Clanka: 488


Bijela trešnja


Re: SINIŠA NOVAK - FILIP - PJESME U BOJI
« Odgovori #27 na: Ned, 21.08.05. - 21:29:14 »

--------------------------------------------------------------------------------
PLAVIĆASTI DIM

Miriše bukva u kaminu
sja i pucketa vatra
priću svog života priča

Tko to bijaše neprijatelj
ili možda prijatelj stari
i što vrijeme ovdje radi

Pa kad glavu digneš
malo prema gore
sve se odmah bolje vidi

Na krovu ima mnogo
žutog lišća jesenjeg
što pokriva stari crijep

Dok teška glava klima
sanja crne duge vlasi
žuta jesen posta plava

Crne kose sad su bijele
u lice se urezale bore
još je jedna bukva pala

Zapuše vjetar, noć se spušta
miriše bukva u kaminu
plavićasti dim kovitla nebom

U ovoj crnoj noći
kraj kamina ja još ćekam
zoru hoće li opet doći

Što li vrijeme ovdje radi
kad zaškripe stara vrata
utrne vatra i kazaljka sata


Siniša N F 8/2005

« Posljednja promjena: Ned, 21.08.05. - 21:33:14 od Sinisa Filip » Prijavi moderatoru 193.198.145.28 (?)

--------------------------------------------------------------------------------



Sinisa Filip
Global Moderator
Stariji član


Karma: 2
Online

Clanka: 488


Bijela trešnja


Re: SINIŠA NOVAK - FILIP - PJESME U BOJI
« Odgovori #28 na: Čet, 01.09.05. - 17:26:41 »

--------------------------------------------------------------------------------
JESENSKA MAGLA


zbogom
tebi travo zelena
eto jesen žuta
kose svoje brusi

zbogom lišće zeleno
što požutje
od starosti
vjetar tebe trusi

zbogom vlasi sijede
što vas
ljuti mraz popari
pa sada već ne vrijede

zbogom maglo jutarnja
i sunce što ga hladiš
roso moja zbogom
zbogom suzo posljednja


snf 9/2005

« Posljednja promjena: Čet, 01.09.05. - 17:31:37 od Sinisa Filip » Prijavi moderatoru 193.198.142.170 (?)

--------------------------------------------------------------------------------




Stranica: 1 [2]

« previous next »


Skoči na: Molimo odaberite destinaciju: ----------------------------- Uživo! ----------------------------- => Pontes ----------------------------- Pelud Prezrelih Trava ----------------------------- => PPT 2004. => Novi radovi ----------------------------- Pelud.net web projekt ----------------------------- => Širenje peluda => Zamahnite krilima => Suradnja sa Pelud.net => "Pelud.net" elektronički časopis => Pelud - Udruga za promicanje internet kulture => Živio webmaster! => Pjesme mjeseca => Predstavite se! ----------------------------- Nove livade ----------------------------- => Pčelinjak => Izdanja članova => Foto studio "Centar" => Svrbež jezika => Clone Age => V.K.K. Crteži => E.Matuč-Mahulja: "Moja sjena i ja" => Prozor na mojoj duši => Pulp Fiction => Međimurski zlatovez => Alea iacta est => HAIKO FILMOVI => Likovno udruženje Čakovec => UMJETNINE V. Jurasa ----------------------------- Bla-bla-onica ----------------------------- => Odmorko ===> Mali odmor ===> Veliki odmor


Pelud.net Forum | Powered by SMF 1.0.3.
© 2001-2005, Lewis Media. Sva prava pridržana.

Pelud Linkovi Pelud.Net :: Forum :: Galerije :: Chat :: Pelud prezrelih trava

Hosting i održavanje: Miljenko Hajdarovic