ossimpleljubica

02.02.2011., srijeda

SVIJEĆNICA


Image and video hosting by TinyPic

"Svijećnica je blagdan svjetla. A za Ivana Krstitelja je rečeno „ne bijaše on svjetlo nego da posvjedoči za svjetlo“. Isus je svjetlo svijeta, a i kršćanin je to isto, i Marija je to isto.Ona je uljanica koja drži u sebi to ulje koje svijetli kad je upaljeno, Isusa. I zato se u hramu jeruzalemskome četrdeset dana nakon Isusova rođenja dogodilo mnogo toga."
fra Miroslav Bustruc

A ja vjerujem da tih četrdeset dana još nije prošlo, jer treba nam cijela povijest da se Svjetlost probije u skučene zakutke našega hrama, koje smo, tko zna zašto i tko zna od koga, pokrili svojim izlikama za hladnoću, krutost, sve ono što nas čini dalekima Bogu jer Ga želimo nadmašiti. Još nije ni blizu vrijeme kad će završiti naši spostveni, unutarnji ratovi u kojima tek neke bitke završavaju kako treba, a u većini ne dopuštamo da nas vodi Marijino Svjetlo, nego lutamo u svojim tminama zaboravljajući Boga. Eto radosti za one koji žele živjeti stoljećima! Neće skoro Sudnji dan, jer nismo spremni za njega. A Bog je predobar i previše nas voli da bi sve to presjekao prije nego dođemo k sebi.
Tek kada shvatimo kako Svjetlost grije, preuzima od nas sav teret pod kojim se grbimo i lomimo, pa još povjerujemo da se nemamo čega bojati hodajući stazom koju On osvjetljava...eh...onda možemomirno otići, bez bola, žalosti za nečim imaginarnim, nečim što je tako beznačajno u kratkom treptaju života ovdje gdje se jedino trebamo naučiti hodati a da se ne sudaramo s drugima poput nas i sa samima sobom...
Za promijeniti svijest o tome da nismo sami, da ne moramo sve sami, dapače da i ne smijemo sve sami, dani trebaju biti puno duži od 24 sata, a ovih četrdeset u kojima se trebamo reformirati trebaju trajati svaki po nekoliko stoljeća da bismo mogli odrediti granicu : gdje završava slobodna volja koju nam je Bog dao, a gdje počinje samovolja kojom želimo stati ispred Njega . Sve dok ne shvatimo da tako zaklanjamo Svjetlo i bauljamo u mrak, otežavat ćemo si put.
Jednostavo - postimo Svjetlosti da uđe...

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.