Area Code 313: Alan D. Oldham aka DJ T-1000 [Generator, Pure Sonik]
,blog,hrvatska,film,fotografija,gastronomija,ljubav,glazba,humor,internet,karijera,književnost,novac,obitelj,obrazovanje,osobno,poezija,politika,priče,putopisi,računala,religija,seks,sex,sport,televizija,umjetnost,zdravlje,znanost,rasprave,diskusije,korisnik,politika,www" /> Area Code 313: Alan D. Oldham aka DJ T-1000 [Generator, Pure Sonik]
,blog.dnevnik.hr/pot313" />

pot.313

petak, 17.08.2007.

Area Code 313: Alan D. Oldham aka DJ T-1000 [Generator, Pure Sonik]

ao

Alan D. Oldham aka DJ T-1000 je čovjek s mnogim i različitim talentima, a znaju ga još nazivati i “Detroit Techno’s Renaissance Man”, što također govori o njegovoj veličini. Kao producent uspješno kombinira i pretače svoje životno iskustvo u glazbu što je rijetka sposobnost u svjetu loopova i sampleova. Može se slobodno reći da je on jedan od najtalentiranijih i najpoštovanijih detroitskih techno producenata i dj-a.

Prije nego što je stupio na techno scenu bio je crtač stripova, grafički dizajner i urednik radio emisije "Fast Forward" na lokalnom radiju WDET-FM (1987.), te je studirao na “Wayne State University”. Nakon popularnosti njegovog stripa "Johnny Gambit" (1987.) dobija ponudu od Derrick Maya (starog školskog prijatelja) da napravi par ilustracija za njegov Transmat label, što je ovaj prihvatio i od tada se Oldham sve više počinje zanimati za detroitsku elektronsku scenu.

Sve ga je više preplavljivala strast za lokalnom i internacionalnom elektronskom scenom, što dovodi do toga da je svoju radio emisiju “Fast Forward”, koju je imao na radio WDET, postepeno transformirao iz industriala, jazz-a i rocka u techno. Bila je to tada jedina radio emisija u Detroitu koja je je bila isključivo posvećena house i techno glazbi. Emisija je bila ključna u razvoju techna u Detroitu, a kroz nju Oldham od 1987. do 1992. upoznaje tisuće slušatelja s tom glazbom. Neke prve demo kazete i uratci, relativno nepoznatih umjetnika, su po prvi put u ovoj emisiji puštani u eter. Sada su to već poznati umjetnici: Derrick May, Kevin Saunderson, Juan Atkins, Underground Resistance, Carl Craig, Kenny Larkin, Octave One, Anthony Shakir i Richie Hawtin, a neki od njih su i svoj prvi nastup imali baš u toj emisiji. Također, na gostovanja je dovodio i druge internacionalne izvođače kao što su Moby, Joey Beltram, 808 State, LFO, Front 242 i Nitzer Ebb.

U prijateljevom studiju 1990. godine napokon završava svoj prvi EP. Prodao ga je malom nizozemskom labelu (broj faxa tog labela, ako se ne varam, našao je u kanti za smeće nekog dućana s pločama), a pseudonim za taj projekt bio mu je “Signal to Noise Ratio”. Taj mali, do tada nepoznati, nizozemski label se zvao, a i danas se zove, Djax Records! Nakon tog izdanja šefica labela, Saskia "Miss Djax" Slegers, poziva Oldhama kako bi joj on osmislio cijeli grafički izgled labela. Za Djax Up Beats Record je radio više od sedam godina i bio je mastermind za crteže koji su se nalazili na Djax-Up izdanjima. Petnestak godina poslje njihove prve suradnje taj nekada mali label Djax dominira na nizozemskoj techno sceni, a Oldhamov vizualni trademark i dalje obilježava taj label.

Emisija “Fast Forward” se ugasila 1992. godine, kada je Alan dobio ponudu za world tour 92-93 s Underground Resistance-om (UR dj). Te je godine Jeff Mills napustio Underground Resistance i posvetio se svojoj solo karijeri. Tražeći dj zamjenu za nadolazeću turneju Mad Mike Banks je pozvao Oldhama, koji je bez ikakve probe prihvatio ponudu i tom si je odlukom promjenio život. Napustio je WDET i počeo nastupati uz druge UR assault dj-e, Rolanda i James Penningtona. Ime pod kojim je nastupao bilo je DJ T-1000 (ime je uzeo po tekućem metalnom kiborgu iz filma “Terminator 2”).

“I think it's well-known that I love SF and comics. And if you watch "T2" again it will become apparent why I chose that DJ name.”

Iskustvo iz te njegove prve turneje s Underground Resistance-om je bilo od velikog značaja za njega, što će se i pokazati u njegovom daljnjem razvoju kao glazbenika. Odmah nakon povratka s te vrlo uspješne australske turneje Banks je počeo koristiti mnoge Oldhamove talente. Ovaj puta ga je tražio da stvori label za kojeg bi distribuciju vodio Submerge. Ta distribucija, kojoj je na čelu bio Mike Banks, je nakon par godina dominirala u Detroitu.

Sva ta događanja vezana uz njegovu suradnju s Banksom navode Oldhama da te 1992. godine pokrene svoj vlastiti techno label Generator. Bio je to njegov drugi i najuspješniji pokušaj stvaranja labela. Prvi pokušaj je bio pokretanje labela Technika Records 1989. godine, ali je to ispao kao katastrofalan pokušaj sa samo jednim izdanjem (TEK 001).

“Oh, and if Jeff hadn't left UR in '92, and I hadn't taken his place, there would be no DJ T-1000 today. No Generator, no Pure Sonik, no Tresor, nothing. So I always credit Mills and Mike Banks for getting me started.”

Generator je bio izvorište njegovih ključnih projekata kao što su X-313 ("Interferon," "World Sonik Domination") i TXC-1. Osim njega na Generatoru su još izdavali Woody McBride, Dave Clarke, Marco Passarani i Mind Desing (Japan).

Oldham 1996. zatvara Generator i otvara novi i manji label “Pure Sonik”, a prvo izdanje na njemu je bio dupli vinyl “Pure Sonik Manifesto” (PURE1). Za razliku od Generatora, gdje je predstavljao svoju glazbu, ali i glazbu drugih producenata, na Pure Sonik-u izdaje samo svoju produkciju pod dj/producentskim pseudonimom Dj T-1000. Zvuk labela je surov, grub, stripped-down i minimal, zvuk koji je okrenut djima. Ubrzo nakon toga dolazi do suradnje između njega i berlinskog techno labela Tresor Records-a 1997. godine. Prvi plod te suradnje je bio njegov debi nastup u istoimenome klubu, te EP “Jetset Lovelife” (tresor87) kojeg je objavio pod pseudonimom Dj T-1000. Na dotičnom labelu 1999. godine izdaje i svoj prvi album pod nazivom “Progress” (tre128.).

Album “Progress” je kombinacija hard, dark i nesvakidašnjeg melankoličnog techna, koji podsjeća na neke uratke Carl Craiga ili Underground Resistancea iz ranih devedesetih, kao i na njegove ranije uratke. Mješavina je atmosferičnog techna (Marina, Progress, Locomia) i malo tvrđeg techna (Supernatural (Bangin'), Push, Pure Code…).

Uskoro je zabilježio jako uspješni nastup u Tresoru, koji je trajao četri i pol sata i prenosio se uživo preko interneta. Iste je godine za Pure Sonik, pod pseudonimom Dj-T1000, izdao CD/2x12” “A Pure Sonik Evenin” (PURE10). Nakon toga izdaje “Codes and Structures Vol.1.” (PURE11), a ubrzo potom i “Codes and Structures Vol.2.” (PURE12), također na Pure Sonik-u.

Počeo je nastupati širom svijeta s reputacijom jednog od najboljih Detroit dj-a što je i dokazivao tim svojim nastupima i mixanim kompilacijama. Kao DJ T-1000 izdaje mix album Supercollider (Generator label retrospektiva) i Live Sabotage: Live in Belgium na kojim pokazuje svoju genijalnost mixanja.

“Neutra” (PURE17) mu je treći album i izdan je 2002. godine, neki kažu da je to njegov najbolji album do tada. Album je mješavina puno zvukova, od bangin techna (Neutra, Karma 2), do electra (Elektroberlin), preko ambijenta (Cold Sleep), do njegovog prvog drum-and-bass eksperimenta (The Five Fighting Styles of the Four Elements). Stvar “Bout To Bang It” oživljava rane dane Pure Sonik-a; hard i u jednu ruku minimalistička i odlična za umiksavanje. Sve u svemu jako dobar album jako dobrog producenta.

Izdavao je još za Djax-Up-Beats, Matrix i Communique, te je radio remixe za Terry Lee Browna, Jr. i the Punishera.

Kao što sam već rekao, osim svog umjetničkog rada vezanog uz glazbu, Alan D. Oldham je tvorac/crtač kultnih serija stripova, "Johnny Gambit" i “The Sexy Adventures Of Orietta St. Cloud”. Njegov umjetnički rad za legendarni nizozemski techno label Djax Records ima globalni kultni status. Ploče na kojima su njegovi crteži imaju veliku kolekcionarsku vrijednost, te dostižu velike cijene na eBay-u. Crtao je strip “Danger Girl” za Muzik (UK), omot za album “Beyond the third Wave” Astralwerks-a i omot za svoju debi retrospektivu “Detroit’s Cement Space Gallery”. Osim za gore navedene projekte crtao je i za New Religion (UK), Theory (UK), Plus 8 (CAN), !K7! (GER), Gold Und Liebe (GER), Transmat (USA) itd….

Oldhamov umjetnički rad je također bio prikazan i u knjigama: "Techno", "Localizer 1.0", "Djax Records: The Power of the Underground" i "Techno Disc Guide" (Japan). Otvorio je svoj art shop Cafeshops.com, prvi online shop koji je u potpunosti posvećen umjetničkom radu Alan Oldhama.

Spomenuo bih još njegovu knjigu stripova u boji, “The Sexy Adventures Of Orietta St. Cloud” za koju je izdan soudtrack cd na Pure Sonik-u (PURE13) 2001. godine. Pod inspiracijom same knjige, stvari za taj cd su radili Jeff Mills, The Advent, Stewart Walker, Bryan Zentz, Marco Passarani, Terrence Dixon, Plastikman i Alan Oldham. Budući da Plastikman zbog svojih obaveza nije mogao za ovu prigodu napraviti posve novu stvar onda je ustupio jednu svoju staru stvar “PKamb” koja do tad nije bila objavljena na cd-u.

“This Is World Sonik Domination”


Web:
http://www.puresonikrecords.net
http://www.alanoldham.com
http://digitalsweatshop.blogspot.com

Diskografija: Alan Oldham, DJ T-1000, X-313, Signal To Noise Ratio, Hardsignal

Intervjui:
Interview: Alan Oldham 24 October, 2005 by koma (jacbri.com)
Tresor - Interview with Alan Oldham

T-1000 vs. T-1000 - What happens when Alan Oldham takes on Robert Patrick?

ao


----> Alan D. Oldham live sets <----

17.08.2007. u 17:23 • 6 KomentaraPrintnatrag na vrh stranice

0


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

pot313.blog.hr...

Ovaj blog je isključivo posvećen elektronskoj glazbi. Na njemu ću vam kroz glazbu i tekstove pokušati predstaviti neke od, po mom mišljenju, velikana tog glazbenog pravca, a samim time ću vam jednim djelom približiti samu elektronsku glazbu i sve što se oko nje događalo ili događa. Tu ću se poglavito usredotočiti na glazbu koja se počela razvijati u Detroitu početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća. Uživajte...


pot.313

objavljeni tekstovi...

>> Musik Links - Downloads <<
last update 01.06.2008.
!!!

...
...
Area Code 313: Alan D. Oldham aka DJ T-1000 [Generator, Pure Sonik]
17.08.2007.
...
Area Code 313: Anthony "Shake" Shakir (Frictional Recordings – Detroit)
30.09.2007.
...
Area Code 313: Carl Craig (Planet E Communications, Detroit)
30.07.2007.
...
Area Code 313: Charles "The Electrifying Mojo" Johnson
12.05.2007.
...
Area Code 313: Claude Young (7th City, Friction, Cynet:Media)
10.07.2007.
...
Area Code 313: Cratesavers Muzik (Detroit)...
16.05.2007.
...
Area Code 313: Drexciya (UR, Tresor; Detroit)
16.05.2007.
...
Area Code 313: Eddie "Flashin" Fowlkes (City Boy / Detroit)
02.08.2007.
...
Area Code 313: JUAN ATKINS - THE GODFATHER OF TECHNO!
12.05.2007.
...
Area Code 313: Mad Mike Banks / Underground Resistance (Detroit)
12.05.2007
...
Area Code 313: Octave One / Random Noise Generation (430 West Records, Detroit)
10.06.2007.
...
Area Code 313: Robert Hood (M-Plant, Detroit)
30.06.2007.
...
Area Code 313: Trackmasta Lou / Scan 7 (Underground Resistance, Tresor, Elypsia)
01.09.2007.
...
Area Code 313: Underground Resistance sets
30.06.2007.
...
...
Cristian Vogel (Station55, Tresor)
14.02.2008.
...
Damon Wild (SYNEWAVE - KANZLERAMT / NEW YORK - USA)
30.10.2007.
...
Delsin Records (Amsterdam; Nizozemska)
22.05.2007.
...
Diego (Kanzleramt, K20 / SUI)
15.12.2007.
...
Joey Beltram (STX, Nova Mute, Tresor / NY)
07.06.2007.
...
Moritz Von Oswald & Mark Ernestus (Maurizio, Basic Channel, Burial Mix / Berlin)
12.05.2007.
...
Neil Landstrumm (Scandinavia, Tresor)
18.12.2007.
...
Pacou (Tresor, Cache; Berlin)
18.05.2007.
...
Peter Sliwinski aka Echoplex (Soleil, Synewave / Poljska-Kanada)
26.07.2007.
...
Phuture / Phuture303 (Trax records / Chicago)
27.09.2007.
...
Mad Max i Stevie D aka Recyver Dogs (Tresor / Berlin)
10.07.2007.
...
Saskia Slegers aka Miss Djax (Djax Records / Nizozemska)
25.08.2007.
...
Sender Berlin (Tresor, unGleich; Berlin)
15.08.2007.
...
Tresor (Berlin)
28.08.2007.
...

mp3 preporuke...


Aril Brikha @ Electrosonic Festival, Burgos 2007-08-25

Cedric T - Vortex Mix

Cedric T - Aquatic Resistance mix

Delsin New Season Mix Autumn 2006 Mixed by Tim Nieburg

Delsin Summer 2007 Mix Mixed by Raymon Hollander

Der Drexciyan Effekt

Drexciyan DJ Stingray - Bootleg DJ Cafe

Drexciya (UR) mix (3h)

Echoplex Live PA 2006 (62 MB)

Feebles - Technophilia Type B. Fall 2005 | 74:11 min.

Feebles - Technophilia Type D. Spring 2007 | 79:28 min.

Electrosonic_Festival_-_Jeff_Mills_Live_(Burgos)-LINE-08-25-2007 - uploaded

Jeff Mills @ Semifinal, Sweden 18.06.2002 rapid

Kammy @ Tresor Berlin - 23-02-2008

Kriss kortz - code316 records - Tribute to Detroit

Octave One LivePa - Melkweg Club Amsterdam 19.10.2006. - rapidshare

Octave One LivePa - Melkweg Club Amsterdam 19.10.2006. - megaupload

Optic Nerve (Live) @ DEAF 2002

Pacou - Mix 20.02.07. - medifire

Pacou - Technomix Nov 2005 - open inw

Robert Hood - Live Energy Zurich 8.96. - rapid

SvenVaeth-Live @ Awakenings 29-04-1999

Taho - Detroit Sessions Ep. #7

I Can't Believe it's Not mnml (Classic Detroit mix) by The Sentinel

Trevor's Tresor Tribute

Telle - Detroitesque with a touch of minimalism - rapidshare

Vince Watson - Detroit Sessions Ep. #9

Xed & N_ter - Tribute 2 Juan Atkins mix (56 mb)

Xed - Aux 88 mix (70.3 mb)

Xed - Detroit is the Party Place!

Xed - Anthony Rother mix

Dj Xed's Ultimate Megamix Volume 2

linkovi...

domaće...
brija.com
clubvibes.info
crobot-crew.com
diggarama.com
djmary.com
dj-ogi.com
electronicflux.com
forum.er45.com
f-scope.com
funky-land.com
hr.alt.rave
jacbri.com
klubskascena.com
muzikanastruju.com
never2much.info
pegla.com
petardundov.com
prikljucak.mi2.hr
radiodeejay.hr
real-crew.com

labeli, organizacije...
313tm.blogspot.com
313techno.com
430west.com
artofdancerecords.com
axisrecords.com
beatfreax.com
berettamusic.com
black-nation.com
blackoutaudio.co.uk
blentwell.com
btraxrecords.com
circonium.de
clubtechno.pl
cocoon.net
code316recordings.free.fr
cratesavers.muzik
demon-days.com
deephousepage.com
detroitdigitalvinyl.com
detroit-history.com
detroittechnomilitia.com
detroitunderground.net
diskob.com
djaxupbeat.nl
deejaybooking.com
electroalliance.net
elektrolux.com
electronicpm.co.uk
fcom.fr
freshtechno.com
generatormusic.com
ghostly.com
gigolorecords.com
groovy-club.be
hardwax.com
ilovetechno.be
kanzleramt.com
worldofdeep.com (kms)
loshermanosdetroit.com
lumina.ws
m-nus.com
motechrecords.com
musicmanrecords.net
nummer-schallplatten.de
planet-e.net
paxahau.com
protonradio.com
psi49net.de
puresonikrecords.net
puzleboxrecords.com
renegaderhythms.com
residentadvisor.net
retroactiverecords.us
samurai.fm
scandinavianyc.com
solcofn.com/djmixes
sonicgroove.com
submerge.com
superstonic.com
synewave.com
technobringspeopletogether.org
techno.cz
thinner.cc
tresorberlin.de
truesoulrecords.com
undergroundresistance.com
uran97.com
vibeflow.com
wagonrepair.ca
wallshaker.com

producenti, dj-i...
alanoldham.com
alexanderkowalski.de
anthony-rother.com
aaroncarl.com
aux88.com
basicchannel.com
beroshima.com
electrostep.com (bill youngman)
blakebaxterdetroit.com
christianbloch.com
no-future.com - christian vogel
cjbolland.com
claudeyoung.de
cyborgk.com
daniel-bell.com
classicmusiccompany.com - derrick carter
der-dritte-raum.de
derrickmay.com
deetron.com
djbone.com
djkage.com
dj-surgeon.com
franklorber.de
freddyfresh.com
green-velvet.com
jeffbennett.info
john-acquaviva.com
jorisvoorn.com
kraftwerk.com
laurentgarnier.com
monolake.de
octex.si
oliverho.com
oscarmulero.com
pacou.de
paulatemple.com
peterechoplex.com
plastikman.com
randomnoisegeneration.com
recyverdogs.com
robertbabicz.de
senderberlin.de
staceypullen.com
steverachmad.com
tanith.org
terrenceparker.net
the-advent.com
vincewatson.co.uk

forumi...
board.extremesets.de
detroitluv.com
discogs.com/forums
littledetroit.net
technoastur.com/foro
zehir.net/forumnew

download...
83.148.112.200:8181
acid-house.net
adapteri.com/betoni
alldj.org
http://www.archive.org/cherrymoon
audiobeats.net
backstage.sofasurfer.eu
bbcessentialmixes.spaces.live.com
biggie.co.nz
chicagohouseradio.com/mixes2.html
clubbing.zgora.pl
cosmoschtroumpf69.free.fr
darkwet.free.fr/Livesets
deepmix.eu
detroitinstitute.org
detroit.com.ua/mp3
DetroitSessionsEpisode
djsets-forum.bloger.hr
division313.free.fr
djsanonymous.org/archives/category/techno
djsety.wz.cz
djmixes.net/forum
code316recordings.free.fr
fun-in-the-murky.com/mixtape_archive
hardlinkz.com/godolddays
infinitestatemachine.com
livesets.com/forums
members.home.nl
minimalnet.org
mp3.qo.pl
partyspongyabob.hu !!!
poslouchej.net/download
psnz.net/arhiva
rodz-konez.co.uk
smack-dynamik.com/mixes.php
techno.cz/forum
techno.hysingar.net/syrpur
techno-sets.szm.com !!!
thearchiver.net
theclubbing.com
tweakfm.com/show
uktrancealliance.com/forums
ump3.de
e-vizio.com/techno-links
vocode.com/electro_showcase.shtml
vuistdikkeramlat.web-log.nl