buddha u supermarketu

< lipanj, 2005 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

buddha u supermarketu

Opis bloga 
buddha u supermarketu
by porto


na ovom blogu mogli ste pratiti moju potragu za buddhom po supermarketima u hrvata.
čak i nedjeljom, na dan gospodnji.

email Porto:
porto.blog@gmail.com

Blog opcije 
Technorati search
hr.digg|prijavi blog

Komentari On/Off

online

 blogovi
SFera




lighthouse


 Izbor objavljenih priča
PUTOVANJE NA ISTOK, istrakonska zbirka Dobar ulov* ŽIVJETI I UMRIJETI DALEKO OD LAS VEGASA, zbornik Kikinda Short 02 * ČARDAK NI NA NEBU NI NA ZEMLJI, sferakonska zbirka XIII krug bezdana * PRIJE KIŠE, istrakonska zbirka Krivo stvoreni * TRAMBULIN ZA SNOVE, zbirka Blog priče * TRI ŠTENCA ZA JELENU SRETENOVIĆ, zbrika Bundolo-offlline * DJEVOJKA KOJA ČITA NEBA * KOVAČI I ALKEMIČARI, zbornik Najkraće priče 2006. * PRIČA O ANĐELI NOVAK * HORVATOVA ZONA SUMRAKA, essekonska zbirka Priča o Anđeli Novak * MOJ PRIJATELJ PAS, Večernji list * MALA ZEMLJA ZA VELIKI ODMOR, Večernji list, essekonska zbirka Priča o Anđeli Novak * GOSPODAR GORE, SFerina zbirka Zagrob * IMA LI PILJAKA TAMO GORE, NA JUGU?, zbirka blog.sf * KRALJEVA PJESMA ZA KRAJ, zbirka Vamirske priče * IMA LI RAJA ZA TRKAČE? , Vijenac * NEBO NAD HERMINOM, Val * KUPLUNG SAJLA, Karlovački tjednik * DUGO TOPLO LJETO , portal Lupiga * NIZ RIJEKU, OFF VU * GRMLJAVINA GRADA, UV4 * * DOKTOR NIKO NEMA KOM DA PIŠE, UV4 * O AKVARIJSKIM RIBICAMA,Cosmopolitan * NAJSEKSI STVAR ŠTO JE IKADA OBUKLA, Cosmopolitan BUDDHA U SUPERMARKETU, DVD Agrest 3D *, I WISH YOU WERE HERE, Kameleon * JUTARNJI ZEN ŽANETE BAJS, Književna radionica Booksa * SHELLSHOCK, Ekran priče 01 * POKAZUJE LI OVAJ GRAD SVOJE ZUBE?, Ekran priče 01 * ON THE ROAD, Ekran priče 02 * CATCH THAT ZEPPELIN! Ekran priče 03 * SANAJU LI MURJACI EKLEKTIČNE SOVCE?, Ekran priče 03 *

Iz bibliografije:

Zbirka poezije
TRI DANA
Naklada MD, 2005.

Zbirka kratkih priča s bloga
BUDDHA U SUPERMARKETU
Naklada Ljevak, 2006.

* Wish you were here * Casablanca * On the road * Catch that zeppelin! * Šlauf za more tuge * Buddha u supermarketu * Volite li Jergovića? * Dugo u noć * Hey Ya!* Mjera tajne * Zar je dotle došlo, Denise? * Moj prijatelj Goks * Stric Atif * O akvarijskim ribicama * Voodoo instalater * Munchmallow! * Noć kad je ispadao Hamdija * Mnogo vike nizašto * Nebo nad Herminom * Bang Bang * Došljaci s Andromede * Shellshock * Pokazuje li još ovaj grad svoje zube? * Godine u kojima smo zakapali lonce pod lijeske * Doktor Niko nema kome da piše * Kao haljina kada se rašiva * Priča o bezglavom Turčinu * Samba Pa Ti * Moj prijatelj pas *

Zbirka kratkih priča
BRZ KAO BRUCE LEE
Hena Com, 2015.


Brz kao Bruce Lee

Buddha u supermarketu

Tri dana

 24.06.2005., petak

PODNEVNA SONATA ZA SUSJEDA BOROVČAKA

Na Dan antifašističke borbe, baš negdje u vrijeme ručka, Eugen Zadro poželio je imati tamne naočale. Ne zato što je njegov vid tako loš, nego zato što je njegov univerzum prevelik da bi ga mogao sagledati. Kada bi zatvorio oči i utonuo u introspekciju svog unutarnjeg svijeta, mogao si je predočiti samo ručak od jučer: juhu od graška s noklicama, šparoge s jajima, ciklu, sjemenke od sezama i bundeve, tiramisu i talijanske trešnje od 22,9 kuna kako veselo putuju njegovom nutrinom preobražavajući se stapaju u neku amorfnu formu. Shvativši da je za život ipak potrebna jedna dublja, uzajamna povezanost. Duboko je uzdahnuo.

- Što ćeš mi lijepoga reći? –upitala je njegova žena. On je opet samo duboko uzdahnuo.
- Vidim da si indisponiran za priče u zadnje vrijeme. Pa da ti pomognem. Ispričat ću ti jednu priču - rekla je njegova žena. To ga je iznenadilo. Obično on njoj priča priče.
- Ovo je priča o jednoj mladoj djevojci koja uredno izrezala kupone iz jednog ženskog časopisa, poslala ih i osvojila glavnu nagradu te otputovala na tropski otok. Tamo je upoznala mladog Talijana. Zvao se Marco i bio je slikar. Pozvao ju je da ga posjeti u Italiji. Po povratku u Zagreb ona se zaposlila preko student servisa i kad je zaradila dovoljno za putovanje, posjetila ga je u poznu jesen u Toskani. Taksi ju je iskrcao ispred vile Morinni. Pozvonila je i otvorio je Marco.

- Ma daaaaj… - prekine je Eugen - ovo mi liči na neku priču iz ženskih časopisa, na Judith Kranz i slične gluposti
- Možda dragi, no to je ipak ženska priča. Dakle kad je ulazila u raskošno predvorje ville Morinni, na širokom spiralnom stubištu ugleda statuu djevojke, primijeti i žig na njenom bedru. Biljeg joj se učini odnekud poznat. Nije li vidjela na koži svoje majke?
- Ma stani malo…sad mi zvučiš kao Ferić.
- Možda kao Ferić, možda kao netko drugi, u svakom slučaju Marco ju je poveo na gornji kat da je upozna s ocem. Ušla je u salon a tamo je stariji muškarac preludirao Mozartovu sonatu na klaviru. Podigla je pogled i na portretu ugledala djevojku vrlo sličnu sebi. Kako se zovete, upitao ju je stariji gospodin. Ona ne odgovori. Samo je šutila i piljila u sliku na zidu. Ustao je od klavira, stao tik do nje tako da je mogao osjetiti njen dah na svojemu licu. Grudi su joj se nadimale i spuštale.

Ta slika gospođice, rekao je, ta slika je živi dokaz da je signore Andrea Morinni jednom i živio. Da je jednom volio. Da je osjećao.

- Čekaj malo.. nije mi jasno…otkud sad.. - protestirao je Eugen.
- Slušaj, slušaj dalje. Ova riđokosa žena na slici, vrlo vam je slična, primijetio je signore Morinni. Bila je prostitutka. Vrhunska. Otkupio sam je u jednom bordelu. Stajala me pravo bogatstvo. Pružila mi je mnogo naslade tijekom godina, bila je moja musa inspiratrice, a onda je jednog dana nestala. Otišla. Znate ponekad život plete vrlo čudne niti. Mislim da moj sin mora nastaviti tamo gdje sam ja stao. I na tome mu vrlo zavidim. Krug se mora zatvoriti. Gospođice, drago mi je da smo se upoznali.

- Zašto mi to pričaš? pobuni se Eugen. Znao je da joj treba nekako mahnuti, dozvati je, ali nešto nije valjalo. Njezino lice. Njezino lice je bilo kao kamen. Kao statua.

Sivo.
Tvrdo.
Uokvireno.

Zarobljeno nekim starim, prašnjavim ramom s kojeg se ljuštio i otpadao lak.

- Uzmi me – prošaptala je ona
- Što mi želiš time reći?- protestirao je
- Jebi me! – vrisne ona i ustane sa stolice .
- Tiše jesi normalna… ćut… ćuti će susjedi, sredi se -
- Jebi me!!!!!! - zaurla ona i baci se na njega.

On se izmakne i ona padne, uhvati se za njegovu nogu. Dok je grabio prema prozoru da zatvori velika prozorska krila vukao ju je za sobom preko cijele sobe. Dok je ona stenjala i uspinjala se po njemu poput puzavca, trgala košulju i raskopčavala remen, dok ga je uzimala svojim vrelim ustima, Eugen Zadro bio je sasvim zreo da shvati tajnu svih uzajamnih povezanosti. Zaustio je da nešto kaže, ali je ipak odlučio do kraja zatvoriti prozor.

- Kakva matera takva i kćer, razumiješ?- prostenje ona.

Nije joj mogao ništa odgovoriti, uistinu je ostao bez riječi, vratio ju je na njeno mjesto i poljubio njezinu malu ruku. Šutke su jeli i bilo je vrlo tiho, nije se čulo ništa do prigušenog susjedovog pjevanja iz kupaonice, onog pjevanja po kojem je mogao zaključiti da se brije.

- 06:03 - Ostavi POST! (39) - Isprintaj - # - prijavi hr.digg