07.02.2007., srijeda

Lijepa naša administracija

Sretoh nekidan uvaženu gospođu dugogodišnju profesoricu iz mog malog grada. Sjećam se da sam svojevremeno bio njen učenik, a zadnji put nas je sudba spojila kad smo se sreli na sudu zbog istog počinjenog prometnog prekršaja. Prošli smo jednosmjernom ulicom s krive strane i uhvaćeni smo u prekršaju. Da ne dužim, stiglo nam je svakom po 900 kuna kazne, s tim da je ona kaznu uredno platila, a ja sam se žalio. I tako su prošle dvije godine, moja žalba čeka zastaru, a gospođi profesorici su na kućni prag došli ovrhovoditelji koji od nje traže naplatu kazne sa kamatama i troškovima, zaplijenu ili tri dana zatvora! Što se dogodilo? Nakon plaćanja, kopiju potvrde o plaćenoj kazni gospođa je ostavila u policijskoj postaji i zaboravila na sve to smatrajući kako je svoje platila. No, gospođa u policiji negdje je zametnula potvrdu i mašinerija je nastavila sudovati još dvije godine. Ne trebam spominjati količinu ljutine u riječima moje profke dok mi je to prepričavala, samo je spomenula da je njen suprug "očitao bukvicu" okrivljenoj za propust.

Malo ću objasniti širim narodnim slojevima što je to zapravo državna služba. Postoje dvije kategorije službi. Prve su vidljive službe i njihov rad se primijeti i javan je: škole, bolnice, policajci "trotoarci" i još neke. Ostale službe su nedodirljive i mogu raditi što hoće: HZZO, MUP (bez "trotoaraca"!), sudovi, sabor, općine... i svi oni koji se samo povremeno pojave u javnosti, a njihov je utjecaj na javnost itekako prisutan. To su službe koje samo povremeno pokazuju da rade, tj. da rade za opće dobro, za što su i plaćenje, a u stvarnosti se tu događaju muljaže koje prosječan um prosječnog stanovnika Hrvatske ne može shvatiti niti prihvatiti. Mito i korupcija su samo neke stvari koje ljudima zaposlenim u tim institucijama ne daju prolaznu ocjenu. Mnogo veći problem je sveopći nerad, javašluk, zapošljavanje potpuno nekomprtentnih "po babi i stričevima" zaposlenika, nedodirljivost stečenih pozicija, odsustvo bilo kakve kontrole i štošta drugo.
Činjenica je da svi oni dobivaju plaću, a mogu i ne moraju raditi. Kao nekadašnji zaposlenik u državnoj službi mogu reći da se tamo može raditi i maksimalno ljudima izaći u susret i potruditi se oko svakog posebno, a isto tako se može - ne raditi baš ništa!!! A svi imaju istu plaću!!! Plaća ide iz proračuna, a proračun punite baš vi, ljudi, koji ovo čitate i svi oni koje znate!!! I što zato dobivate??? Sramota, ali dok se ljudi ne bune - tako će i ostati!!!

- 15:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

< veljača, 2007 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        

Studeni 2009 (1)
Siječanj 2008 (1)
Travanj 2007 (2)
Ožujak 2007 (1)
Veljača 2007 (5)
Siječanj 2007 (2)
Prosinac 2006 (8)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari dnevnih, tjednih, mjesečnih i inih događaja, osoba, filma, glazbe i svega i svačega. Naglasak je na politici!

Citiranje i korištenje tekstova dozvoljeno je samo u potpuno nekomercijalne svrhe, uz navođenje izvora. Svako drugačije korištenje ovih tekstova stvar je dogovora. Neovlašteno komercijalno korištenje bilo kojeg dijela teksta podliježe progonu!

politiliks@yahoo.com