podvodni ribolov

Kako se lovi koja vrsta ribe i što se drži trofejnim ulovom?

Svaka vrsta ribe živi drugačije. Neke žive u rupi, a neke su pelagijske, odnosno stalno plivaju u otvorenom moru. No, kada govorimo o hijerarhiji, postoje tri kraljice ulova.

Najprije se radi o zubatcu ili "caru riba" kako ga nazivaju.
Zubatac je jako težak za lov i lovi se sistemom "čeke". Skrivate se iza nekog kamena na dnu i animirate ga svojim repertoarom za privlačenje pažnje. Zavisno od toga uspijete li ga zainteresirati, zubatac će vas doći pogledati ili neće.
Tu ribolovci imaju svojih tajni i različitih tehnika. Ako se zubatac pojavi, imate samo jednu sekundu za pogađanje, jer je vrlo brz i odmah nestane.

Gof se lovi drugačije - po isturenim brakovima, pa čak i "u plavo", odnosno tako da se bovom spustite na 20 metara dubine i viseći u moru čekate ribu. Gof će vas isto doći pogledati iz znatiželje. Onda ga treba pogoditi i umoriti, a budući da se radi o primjercima i do 50 kilograma težine, to je vrlo naporna igra zamaranja.

Treća je kirnja. Ona je kraljica riba kad se radi o lovu po rupama, gdje ona živi. Kirnja je jedna od najmudrijih riba. Kod nje se točno može primijetiti kako razmišlja.

Recimo, podvodni ribolovac dođe pred rupu, a ona izađe na njenom drugom kraju i gleda ga. Znatiželjna je i to joj često dođe glave. Pucanje u kirnju mora biti na točno određeno mjesto, jer kada je loše pogođena, može biti iznimno opasna. To je riba strahovite snage koja se ni sa čime ne može usporediti. Jedna velika kirnja, a puškom su ulovljeni i primjerci od 50 kilograma, kada je u rupi, odnosno svome skloništu, na velikoj dubini, nedostupna je lovcima. Loše pogođenu kirnju ne možete ničim izvući iz njene rupe. Ona otvori škrge, zapne i nevjerojatnom se snagom bori za život. Ne možete je nikako izvući i ako na tome inzistirate, možete samo izgubiti glavu. Jedina šansa za ulov kirnje je pogodak u glavu, između očiju, tako da trenutno ugine. Puno je kirnji podvodne ribolovce koštalo života. Kada se ona zaglavi u rupi, neiskusan lovac roni sve dublje i sve češće, smanjuje pauze za odmor, forsira se, jer je u pitanju velik i prestižan ulov, pa dođe do iscrpljenja i hipoksije. Iskusan ribolovac neće pucati u kirnju ako nema stopostotno siguran pogodak, jer će inače uništiti ribu, izgubiti opremu i sebe dovesti u opasnost. Ipak, dogodi se da nastrada i najiskusniji podvodni ribolovac. Uzrok je, najčešće, uljuljanost u preveliku sigurnost. (izvor:www.jetset.cro.net)

- 10:05 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< veljača, 2005 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28            



  • E-mail ddivsic@net.hr

Linkovi



Website Counter
Counter online
Web Counter by TrafficFile.com eXTReMe Tracker