O aspartamu koje predstavlja najpopularnije i najsveprisutnije umjetno sladilo u svijetu u zadnje se vrijeme sve vise pise u medijima kao o vrlo opasnoj supstanci koja utjece na zdravlje covjeka.
Tesko je s tocnoscu utvrditi od kad je aspartam konkretno prisutan na trzistu, ali cinjenica je da je to vrlo opasno sladilo nastalo kao produkt istrazivanja kemicara James M. Schlatter koji je 1965. godine. Prakticki izumio Aspartam. Daljnji slijed je da je FDA odobrila koristenje tog sladila prvo u gaziranim picima, da bi danas aspartam mogli pronaci u prakticki vecini vrlo popularnih prehrambenih proizvoda. Najcesce ga mozemo naci u LIGHT proizvodima kao i svim onima u kojima pise da su NON SUGAR ili BEZ SECERA. Primjer su zvakace gume koje ne sadrzavaju secer (Orbit, Winterfresh, Airwaves...), a tesko je naci bilo koju zvakacu gumu koja nema aspartam koji se jos navodi pod oznakom E951.
Pitam se, zasto umjetna sladila? Mislim da povezivost treba traziti u hrani za dijabeticare, odnosno proizvodima koji su inustrijski radjeni za tu populaciju. Isprva, a sjecam se kao klinac toga, u hrani koja je bila plasirana za dijabeticare spominjao se saharin. Vjerojatno je to bio i povod da se u svu ostalu konvencionalnu hranu stavlja supstrat koji bi bio atraktivan i za sve one koji nisu dijabeticari.
Srz toga je je u tome sto umjetna sladila ne sadrze toliko kalorija koliko ih sadrzi obican konzumni secer, ali to je prikrivena varka, jer iako umjetni secer ili sladilo ne izaziva probleme kod dijabeticara iste te dijabeticare izlaze puno gorim negativnim simptomima.
To deficitiranje kalorija ne koristi nikome, jer je u biti umjetno sladilo puno kaloricnije, a jedino valjda ne utjece na aktiviranje klasicnih nuspojava kod dijabeticara, no puno vise drugih jos gorih. Tako su nastali tzv LIGHT proizvodi, koji kad pogledate na podatke o sastojcima na ambalazi proizvoda sadrze vise kemikalija (aditiva) od nekih proizvoda koji klasicno sadrze secer.
Ova tema je toliko opsezna da je nemoguce obraditi sve aspekte koji se odnose na ovo umjetno sladilo, ali da bih sto vise sazeo prilazem u tu svrhu neke vrijedne materijale.
U svijesti potrošača uobičajeno je da slijede informaciju koja se najviše namece, a to su reklame na televiziji kao najčešći izvor.
Iako se vec duze vremena u medijima protezu informacije o opasnosti aspartama, pa i nedavnim dobrim prilogom na RTL televiziji, nije to dovoljno da bi se globalno ta supstanca prestala konzumirati, jer primjerice samo u americi postoji 6000 proizvoda koje sadrze aspartam. Najgore od najgoreg su svi light proizvodi, osobito pica,a primjer je Coca Cola ZERO koja ne sadrzi samo aspartam nago i pregrst drugih vrlo stetnih sastojaka. Nije mi samo jasno sto su time mislili postici kad su unutra nagurali brdo otrovnih kemikalija, a valjda je dizajn i reklama toliko dobra da ljudi kupuju kao pomahnitali tu Coca Colu,a da nemaju pojma sto piju.
FDA je organizacija koja nadzire protokole o zakonima konzumiranja hrane i jedina je na svijetu koja donosi sluzbenu odluku o koristenju u konzumne svrhe. Ista je odobrila ovo sladilo, a uz to, najveci koncern koji je zasluzan za sirenje GMO hrane na trzistu: „Monsanto“ koji proizvodi poznati NUTRA SWEET zasladjivac (aspartam) obavezno ga distribuira u vecinu proizoda na trzistu.
Zasad je tesko predvidjeti da ce isti i biti povucen sa trzista iako se uz stalno naglasavanje opasnosti aspartama na zdravlje covjeka napominje da bi isti mogao biti reduciran s trzista. Dok se to ne desi, a pitanje je kada, podlozni smo daljnjim trovanjima i ugrozavanju naseg zdravlja.
Prilazem vrlo interesantan video prikaz vijesti s FOX-a vezano za kontroverzu aspartama.
Isto tako vrijedi pogledati statistike koje ukazuju koliko je aspartam utjecao i utjece na zdravlje osobito konzumiranjem nekih odredjenih nama poznatih proizvoda..
Prilazem i link na stranicu na kojoj se opsezno opisuju stetne posljedice na zdravlje tzv. nuspojave: Klikni za prikaz stranice
Ja sam pristalica secera kao jedinog pravog zasladjivaca. Za osobe koje imaju prioblema s dijabetesom postoji niz alternativa, a koje nisu vezane za umjetno sladilo, vec prirodne zasladjivace poput slada (jecmenog ili rizinog koje mozete kupiti kod nas u Bio&Bio trgovinama)
Prilazem vrijedan link na stranicu koja sadrzi tablicu stetnih zasladjivaca i onih kao zdrava alternativa