...to be a rock, and not to roll...

nedjelja, 16.07.2006.

Jelo Bogova

Burek je jelo koje potječe iz Turske i vrlo je popularno u balkanskim zemljama, posebice u državama bivše Jugoslavije. Riječ "burek" je izvedena iz orginalne turske riječi za to jelo: "börek", dok se npr. u Albaniji još zove i "byrek".

Burek se kao što svi znate sastoji od slojeva tijesta i mesa. Za detaljnije informacije o tome kako se radi burek, obratite pozornost na kraj posta gdje ćete naći neke dodatne informacije.



Dakle, pravi burek je burek s mesom. Iz Turske, zemlje u kojoj je "izmišljen" burek, potječe samo burek s mesom. Burek sa sirom se pravilno zove "pita od sira". Ako naprimjer u Bosni i Hercegovini pitate burek, dobit ćete burek s mesom. Ako na tom istom mjestu pitate burek sa sirom, ljudi će vas začuđeno gledati.

Nema ništa slađe nego izići vani sa društvom, negdje sjesti i piti, te nakon svega toga otići do pekare i naručiti jedan burek. Poseban je gušt ako se nalazite dosta daleko od pekare i treba vam dugo da dođete do nje. Tada će burek, kada ga napokon kupite, biti 10 puta bolji...



Za kraj, jedan recept:
Sastojci:
tijesto za savijače
60 dkg sočnoga ovčjega mesa od buta (može i miješano goveđe i ovčije, a može i samo goveđe, ili juneće s goveđim, a uvijek možete probat i neko drugo)
4 glavice crvenoga luka
20 dkg maslaca
sol
papar

Priprema:
U tavici na masnoći lagano popržiti luk, posoliti, ohladiti, potom dodati meso, sol i papar, pa izmiješati. Tijesto narežite na veličinu pekača (tepsije). Pekač namastiti i prekriti jednom korom tijesta koja se začini rastopljenim maslacem, pa preko toga nova kora, tako da se stvori donja podloga. Zatim ravnomjerno stavite pripremljeni nadjev, pa opet kora tijesta pa nadjev i tako redom. Svaku koru polijte (poprskajte) rastopljenim maslacem. Na kraju se stavljaju dvije zavrsne kore tijesta i svaka pomasti. Ispecite u pećnici.
- 13:50 - Komentari (12) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.