...to be a rock, and not to roll...

petak, 17.03.2006.

Metal sa Bliskog Istoka

U zadnje vrijeme (zabrinjavajuće) puno slušam album ''Mabool'' Izraelske grupe Orphaned Land. Da, da, Izraelske grupe... Oni su ukratko opisano spoj death metala i izraelske narodne glazbe. Pokušajte nabaviti albume, iznenadit ćete se koliko ovo može biti dobro. Evo ukratko povijesti benda ispričanu od strane gitarista Kobija:


''Okupili smo bend jos dok smo bili u srednjoj školi 1991. Nastao je pod imenom Ressurection, a godinu dana kasnije promijenili smo ga u Orphaned Land. Želja nam je bila spojiti metal glazbu s elementima iz područja iz kojeg dolazimo, Bliskog Istoka, kako bi donijeli nešto s našeg područja na svjetsku metal scenu. Počeli smo svirati i bili smo predgrupa Cathedralu i Tiamatu na koncertima '92. i '93. Nakon toga usljedilo je snimanje demoa ''The beloved's cry'' kojeg smo poslali izdavačkim kucama. Odmah smo ugovor potpisali s francuskim izdavačem Holy Records za koje smo objavili dva albuma. Prvi je bio ''Sahara'' iz 1994., a drugi ''El norra alila'' objavljen 1996. Četri člana originalne postave ostala su u bendu do danas, ja kao pjevač, Yossi i Matti na gitarama i Uri basist, a klavijaturist Eden pridružio nam se 2001. na nasem povratničkom koncertu, jer nakon albuma ''El norra alila'' nismo se pojavljivali šest godina. Bubnjar Avi koji danas svira, s nama tu je od 2003. Nakon drugog albuma nismo bili dugo aktivni, jedino što smo napravili je prerada Paradise Lost pjesme '98., te reizdanje ''The beloved's cry'' demoa na CD, to je sve što nam se dogodilo u tih šest godina. 2000. godine odlučili smo vratiti se na scenu. Spremili poseban povratnički koncert, koji je započeo pričom između Uri, Yossia i mene, zatim smo našli Edena i bubnjara koji nam je svirao samo na tom koncertima. Nakon toga započeli smo s radom na novom albumu ''Mabool''. Imali smo akustični koncert 2002. koji je dodan na ''Mabool'' album kao bonus CD. Sam album objavljen je 2004. i od tad bend je u petoj brzini, pod punom snagom, sviramo svugdje, svirali smo u Meksiku, sada smo na turneji s Paradise Lostom, imamo još par festivala ovog ljeta.''
(Još samo treba napomenuti da su tekstovi na ''Mabool'' albumu pisani na Engleskom, Arapskom, Latinskom i Herbrejskom jeziku. Uživajte!)
- 22:07 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.