srijeda, 26.04.2006.

Evo što ljevica misli o Crkvi

Komunistička unija Italije je pobijedila na nedavnim izborima. Kakve to veze ima s Religijom? Pa upravo mi je pau u ruke prospekat u kojem berlusconi reklamira svoju stranku kritizirajući onu komunističku od koje je izgubio: "Ako pobijedi unija... gube katoličke vrijednosti." Svoju tvrdnju nabraja mnogim citatima lijevih političara u Italiji, a ja spominjem neke. Vi se možete složiti ili ne.

"Sloboda govora koju ima Papa je prijetnja koji stavlja u opasnost laičitet države." Franco Grillini 4,11,2005

"Crkva je stvarnost protivnica života koja se slaže s širenjem smrti i patnjom u svakoj prilici. Ne iz Vatikana u svezi s istraživanjem embrija je barbarski i ubojički." Marco Pannella 20,01,2005

"Mislim da u školama treba prestati s vjeronaukom. Pitanje nije dopustiti ili ne podučavanje muslimanske vjere nego zabraniti i podučavanje katoličke vjere." Emma Bonino 10,03,2006

...

(zar bi nam stvarno bilo bolje bez Crkve?)
- 20:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 10.04.2006.

Posljednje Isusove riječi

Isusove posljednje riječi vjerojatno su najvažnije riječi koje je Isus izrekao i vjerujem da meditirajući ih i razmišljajući o njima, čovjek dolazi do razumijevanja Božjeg plana. Nije mi cilj otkriti taj Božji naum jer, niti ga ja tako dobro poznajem, niti se on može naučiti. Svatko ga treba u svom životu prepoznati. Isusove posljednje riječi na križu mogu nam, vjerujem, puno otkriti, a u ovom Velikom Tjednu pozivam vas na meditiranje tih, možda najvažnijih Isusovih riječi.

Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio? – rekao je Isus pritisnut patnjama na križu. Čovjek koji je proživio patnju i bolesti u svom životu, zna da se upravo u tim trenucima Bog čini vrlo daleko i postaje nejasno zašto dopušta naše boli. Unatoč patnji, Isus svojim mučiteljima oprašta – Oče, oprosti im jer ne znaju što čine! – traži oprost od Boga za grijehe ljudi kako bi ih spasio. Ako Isusova smrt nije dovoljan dokaz da nam je Bog oprostio, ne znam čime bi se drugim to moglo dokazati. Zanimljivo je da Isus ne osuđuje lijevog razbojnika koji mu se ruga jer on umire i za njega, a desnom očituje tajnu uskrsnuća – Zaista, kažem ti, još danas ćeš biti sa mnom u raju!

Ženo evo ti sinka! Sinko, evo ti majke! – rekao je Isus svojoj majci i apostolu Ivanu i tako, na simboličan način preporučio apostola, a preko njega sve ljude (Crkvu?) svojoj majci. Njegova majka je majka sviju nas. Isusova peta rečenica bila je – Žedan sam. Na medaljici Majke Terezije piše upravo to: žedan sam. Vjerujem da u tim riječima Isus želi pozvati da damo vode svakome tko je žedan i pomognemo svakome u potrebi. I on je sigurno bio žedan, a umjesto ispunjenja posljednje želje ustima su mu primaknuli gorku spužvu s octom. Nemojte to raditi svojem bližnjemu, dajte mu piti, čitam u toj rečenici.

Dovršeno je! – rekavši te riječi najvažniji trenutak u povijesti čitavog svemira se ostvario. Oče, u ruke tvoje predajem duh svoj! – izgovorio je poslušan do smrti Božjem naumu.

"Kad postade kao čovjek, ponizi sam sebe postavši poslušan do smrti, i to do smrti na križu," stoji u Fil 2,8. Isus je prihvatio smrt i po tome je još jednom potvrdio svoju ljudsku narav. U toj savršenoj povezanosti s čovjekom, jer Bog po naravi živi, a čovjek umire, postao je spasonosno poslušan. Svojom je smrću, toliko smo to puta meditirali moleći križni put, pobijedio smrt, svladao grijeh, usmjerio čovjeka prema novom životu s Bogom.
- 12:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>