Božić je prid vratima, triba ujutro namočit pravi bakalar za Badnji dan, volija ga-ne volija isto ti dođe, spremit ga moraš jer nema ugođaja bez njega.
Pravit ću ga na šibenski, nešto ka brudet a brudet nije, ko ne zna izać na kraj sa sušenin bakalaron evo prijedloga.
Ima kupit u knzm smrznuti fileti friškog bakalara, jeftino u odnosu na sušeni, mislin da je svako pakovanje od 60 dkg šta je dosta i previše za 5-6 obilatih porcija bakalara na bilo.
Očistit kunpir, izrizat na kockice, izrizat bakalar na kockice, zalit vodon tek da bude pokriveno, malo posolit i skuvat.
Ocidit vodu u drugu posudu, može zatribat, dodat sitno narizani češnjak i obilato maslinovog ulja, gnječilicom sve izgnječit, ako triba dodat malo soli i malo vode u kojoj se kuvalo.
Kad se izgnječi može se stuć mikseron da bude pjenastije.
To je to, izvrsno je, lako i brzo za skuvat a nema po kući onog teškog mirisa sušenog bakalara.
Fileti se mogu i pohat, isto ka meso, kad se zaželin bakalara običnin danon znan pola ispohat, pola napravit na bilo pa se nas dvoje davimo u bakalaru dan i po do dva.
Naravno, obavezne su i fritule, napravit ću one od jogurta jer nisan u dobrin odnosima s pravin tiston i kvason, uvik nešto zeznen.
Jedino šta znan napravit di dođe kvas su pica i orahnjača, to mi je uvik za deset, drugo ka da iman dvi live ruke, nikako uspit 

Jučer mi poslalo ovu fotku, vidi mene mudre i ozbiljne, ma ka neka ministrica odan po ministarstvu ( na livoj san ja, na desnoj se njih dva namaču u dičjoj kadici ) 
Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv
jučer, danas, sutra


Dobila od Franca za Valentinovo
Može me se nać na Facebooku
il mi impoštat pismo na :
katjaplava@gmail.com
Copyright by Katja
Zabranjeno korištenje objavljenih tekstova bez pristanka autora
ISPOVIJED
Ko bratu da ti se ispovijedim :
nikada mi neće biti jasno
zašto mi nisi rekao da si mi brat
i da sam ti ja to isto tako,
a naši su se koraci ispreplitali -
tvoji u moje, moji u tvoje
na istoj životnoj stazi.
Ti možda znaš kako je lijepo
biti brat cvrčku i korijenju trava,
ali si zaboravio kako je zanosno
biti brat čovjeku koji se spašava.
Daj, sagni se samo
i pogledaj kolika sličnost stopala,
stopala tvojih i onih
koji te nazivlju braćom.
Naučimo :
sve je prolazno osim prolaznosti
samo se strvinar raduje
nad svojom daćom.
Janko Bubalo
Blog.hr
BARBARA
Barbara bješe bijela boka
Barbara bješe čvrsta, široka
Barbara bješe naša dika
Barbara, Barbara, lijepa ko slika.
Kad si je vidio, gospe draga,
kako je stasita sprijeda i straga,
srce se strese ko val na žalu
ko štandarac lagan na maestralu.
To je lađa što rijetko se rađa
to je prova staroga kova,
to je krma što sitno se drma
kad vješto promiče između molova
ko mlada krčmarica između stolova
(Ah, barba, barba, gdje nam je Barbara
Modro, i bijelo i crno farbana!)
Je l' danas u brodova takav stas,
ima l' još ljudi poput nas,
ima l' još mora, ima l' zemalja,
ima l' još vina, koje valja?
U kakvim olujama imadoh sreću!
Na kakvim sam munjama palio svijeću!
Koliko puta rekoh na siki:
"Kupit ću sviću svetom Niki
ako se spasimo Barbara i ja,
e tutti quanti in compagnia."
Kakvo sve more vidjeh daleko!
Bilo je jedno bijelo ko mlijeko,
morske smo krave muzli jutrom,
uvečer - bijeli kruh sa putrom.
A žuto more žuto ko limun!
Odonda sam za skorbut imun.
Bijela jedra i bijela bedra,
svojeglava Barbara, Barbara dobra,
spora ko kornjača, brza ko kobra,
nijedan brod joj nije rod!
More je tamnocrvene boje,
stari mornari na palubi stoje.
"Parone, dobar odabraste pravac,
more je gusti stari plavac."
"Još jedan kablić nek prođe kroz stroj
provjere radi" - nalog je moj.
"Barbaro brodi, more nam godi,
nijedna stvar ti nije par."
I tako je Barbara sve dalja i dalja,
crvenim morem se pospano valja
e il naufragar xe dolce in questo mar.
Ivan Slamnig