Kulturalna naklapanja

nedjelja, 27.11.2011.

Dani bosanskohercegovačkog filma

U prepunoj dvorani kina Europa sinoć su završeni dani bosanskohercegovačkog filma. Vrata dvorane su se otvorila oko 20 sati i mnogobroja publika je pohrlila zauzeti svoje mjesto kako bi moga pratiti film o 500 godina sarajevske povijesti.




Publika prije početka

Film je prikazao nastajanje Sarajeva od samih njegovih početaka pokušavajući kroz legende, priče i rekonstrukcije prikazati kako je nastao za naše karajeve iznimno neobičan grad. Bez obzira na svoju multikulturalnost Sarajevo je tokom rat od svih jugosalvenskih metropola pretrpilo najveća razaranja, ali se upravo zbog duha ljudi koji žive u njemu uspijelo oporaviti. Kroz film je prikazano kak je grad nastajao pod svim svojim osvajačima i tako ne samo da okuplja različite vjere i nacije nego i različite kultrune građevine te tako zapravo spaja istok i zapad.


Scena iz filma

Nakon što je film završio publika je mogla uživati u pjesmi jedne od najistaknutijih izvođačica sevdah glazbe Amire Medunjanin. Njezinu izvedbu glazbenom pratnjom upotpunio je gitarist Boško Jović. Ovaj nastup je bio poklon grada Zagreba.




O festivalu
Dani bosanskohercegovačkog filma se održavaju po četvrti put. Organizatori su Vijeće bošnjačke manjine Grada Zagreba, Gradski Ured za obrazovanje , kulturu i šport Grada Zagreba i Grad Sarajevo. Počeo je 21. studenog i sve projekcije u bile prikazane u kinu Europa. Manifestacija se održava povodom obilježavanja dana državnosti Bosne i Hercegovine. Cilj joj je nastaviti priču kako filmska umjetnost i kultura još više približavaju dva grada Zagreb i Sarajevo. Kao i svake godine i ove je selektor filmova Đelo Hađiselimović.

27.11.2011. u 19:30 • 0 KomentaraPrint#

nedjelja, 20.11.2011.

15 rođendan Radio Studenta, radija "koji nije za svakoga"

Buntovni klinac je svojom sinoćnjašnom proslavom u Tvornici Kulture pokazao da polako ali sigurno odrasta.


Program proslave

Rođendanska proslava je počela u 21 sat, a svakog gosta na ulazu su dočekale razne vrste rakija kako bi što bolje uveličali proslavu, što je razveselilo i najtmurnije. Za početak i lagano zagrijavanje glazbu su puštali DJ-i s Radio Studenta, nakon toga pred još uvijek okupljajuću publiku izišli su dečki iz Man0. Oni nisu uspjeli dignuti polako uspavanu publiku, te su ih nakon polusatnog nastupa na pozornici zamijenili Ruiz. Ovaj bend koji djeluje od 2005. godine je svojim nastupom probudio uspavanu publiku i dao novi energični polet proslavi.

Uslijedila je pauza koju je publika iskoristila za druženje za šankom ili prostoriji za pušenje, koja je kasnije izgubila svaki smisao.


Publika u iščekivanju

Uskoro je uslijedio nastup grupe Nežni Dalibor. Srbijanska grupa je bila i razlog zašto je dolaska mnogobrojne publike. Četverac koji djeluje od 1995. godine iako se postava često mijenjala uspio je snimiti dva albuma. I svojim nastupom oduševiti prisutne.



Već uzavrelu atmosferu još su dodatno ugrijali zvijezde večeri Captain Ahab. Los Angeleski elekrto pop bend svojim, za ove prostore neuobičajenim nastupom su oduševili prisutne. Bend se sastoji od dvojice članova Jonathana Snipesa, koji pjeva i smišlja ritmove te Jima Mersona koji je gotovo gol plesao na pozornici, a kasnije se na opće oduševljene bacio u publiku baš kao prava rock zvijezda, ali da se ne svede samo na ples Jim je u nekim trenutcima čak pokušao i silovati zvučnik i ostale stvari koje su bile na pozornici.




Jim & zvučnik

Radio Student je bez sumnje napravio odličan party na kojem su se morali pojaviti svi alternativci koji zaista drže do svog imidža, ali i svaki vjerni slušatelj Studenta. Naravno ako se među okupljenim mnoštvom napao i netko ko nije Studentov fan nakon ovakve proslave će zasigurno barem jednom namjestiti radijski prijemnik na 100,5 ili otvoriti web stranicu Radio Studenta.

Za neznalice nekoliko riječi o slavljeniku

Radio Student emitira od rujna 1996. godine. Rezultat je potrebe za osuvremenjivanjem nastave na Studiju novinarstva Fakulteta političkih znanosti. Ovo je jedan od rijetkih medija u Hrvatskoj gdje se potpuni početnici mogu priviknuti na rad na radiju, razbiti početničku tremu, osjetiti pravi novinarski posao te rad u eteru, a pri tomu čak i griješiti, bez straha od otkaza.

Iako je u svojim početcima emitirao sa samo 50 W snage kroz godine se i to popravile te je 2009. antena premještena na lokaciju ZagrebTower, Radnička 80, na visinu od 80 metara, čime je značajno poboljšana čujnost signala Radio Studenta, koji danas pokriva cijeli Grad Zagreb.




20.11.2011. u 23:01 • 1 KomentaraPrint#

srijeda, 09.11.2011.

5. Vox feminae


Program festivala

Završna večer festivala koji među rijetkima kontinuirano promovira žensku umjetnost i stvaralaštvo se održala u Studiju smijeha. U opuštenoj atmosferi gledatelji su moglu uživati u stand up komediji. Za početkak kako bi se svi "udomaćili" organizatorice su pripremile nagradni kviz znanja. Sudjelovanje nije bilo obavezno, ali je uz to da vas natjera da koristiite sive stanice, donosio nagradu, odnosno mogli ste dobiti polovicu iznosa koji je skupljen od prodanih ulaznica. Sam kviz sastojao se od nekoliko kategorija, a one označavale određene teme povijest (ili kao se na stranici festivala naziva: herstory ), umjetnost, aktivizam, pop kultura, sva pitanja bila su će provučena kroz rodnu prizmu, kako i dolikuje sadržaju VoxFeminae festivala.

Vox Feminae festival udruge K-zona održava se svake jeseni od 2007. godine u Zagrebu s ciljem promicanja angažiranih i kreativnih rodnih praksi na području kulture, medija, komunikacijskih tehnologija, te društvenog angažmana i poduzetništva žena.


Red smijeha, red glazbe

Ostatak programa ponudio je stand up komediju poznate komičarke Marine Orsag koja je sve prisutne nasmijala svojim nastupom, ali u intimnoj atmosferi kluba otkrila i tajne svoje intime koje je osjećajući duh publike odlučila podijeliti s prisutnima što inače rijetko radi. Ona je također bila najavljivač ostalih dviju komičarki Mostarke Mirande Lončar i Andree Andrassy koje su iako u svojim početcima pokazale da je stand up komedija zaista njihov najudobniji par cipela. Između njihovih nastupa publiku su zabavljali glazbeni brojevi Tajane Josimović. Pjesme su prema njenim riječima trebale biti vezane uz filmsku glazbu, ali i da neke koje izvede možda budu i uvrštene nekad u budućnosti.


Tajana Josimović

Tema ovogodišnjeg festivala bila je: Ženski likovi u domaćim filmovima, obrađena kroz video prezentacije, diskusiju i analitičke tekstove filmskih teoretičara Mime Simić i Lukše Benića, te radionice za srednjoškolce/ke i studente/ice koje su u sklopu festivala održale voditeljice sarajevskog festivala ženskog stvaralaštva PitchWise.

09.11.2011. u 16:54 • 0 KomentaraPrint#

nedjelja, 06.11.2011.

Ultimativna zabava za žene

Što žena može poželjeti? Pitanje je koje je svaki muškarac postavio barem jednom u životu. Na to pitanje su sinoć u dvorani Kornati zagrebačkog Hypo centra svojim glasom i stasom odgovorili Chippendalesi trenutno među najzgodnijim striperima na planeti. U sklopu svoje The most wanted tour ponovno su posjetili zagreb i ne samo uveselili već i kulturno uzdigli sve prisutne posjetiteljice, naime ova grupa postoji od 70-tih godina prošlog stoljeća, pa je već i stvar prestiža za svakog tko se želi kulturno uzdizati da posjeti ovaj spektakl.

Dečki su odradili svjetski nastup koji su započeli sa samo pet minuta zakašnjenja što im je zaista na pohvalu s obzirom da i manje zvijezde od njih kasne puno više. Nakon 10 minuta već su prvim skidanjem uveselili sve prisutne, naravno nisu pokazali sve, ali nešto ipak treba prepustiti mašti :). Tokom dvosatnog nastupa promijenili su kostima više nego Lady Gaga tako da ste se mogli zamisliti s vatrogascem, mornarem ili liječnikom. Tokom nastupa pozvali su desetak sretnica iz publike da im se pridruže na pozornici, one su mogle prestati maštati. Dame su imale različite zadatke od odjevanja potpuno golog muškarca preko izazovnog plesanja oko njih do navlačenja kondoma na bananu. Pred kraj su pozvali publiku da im priđe što bliže pa je tako i ona koja je sjedila u zadnjem redu izbliza mogla vidjeti što je pravo isklesano muško tijelo.


Gledajući ove mornare poželjet ćete i vi zaploviti morem




No ipak kad predstavi dođe kraj stvarnost vas brzinom munje baci na zemlju, jer dečke je zabranjeno snimati tokom showa i tu i tamo možda uspijete na trenutak izbjeći zaštitara, a slikanje nakon predstave se naplaćuje i to po ne maloj cijeni od 70 kuna što je poprilično s obzirom da je za ulaznice trebalo izdvojiti od 180 do 300 kuna. No sve u svemu ako se nekoj mladenki slijedeće godine posreći da ima djevojačku zabavu kad su Chippendalesi u gradu neka njene družice ne žale kunu jer će imati najbolju zabavu u gradu. Tko je propustio ovogodišnji nastup neka odmah počne štedjeti za sljedeću godinu jer su hrvatice toliko oduševile dečeke da nam se vraćaju ponovno i slijedeće godine

06.11.2011. u 19:55 • 3 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>



< studeni, 2011 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Siječanj 2012 (1)
Prosinac 2011 (3)
Studeni 2011 (4)
Listopad 2011 (2)

O autorici

Rođena ličanka s prebivalištem u Zagrebu već skoro četiri godine. Oduševljena kulturnom raznolikošću koju nudi metropola odlučila je svoje impresije podijeliti s internetskim kolegama, ali i ponekad pokazati da i rodna gruda ima što za ponuditi.