Kulturalna naklapanja

petak, 21.10.2011.

Želio je biti revolucionar



Dokumentarni film redatelja Miroslava Sikavice je priča o malim ljudima i kako su nastavili sa životom nakon gubitka voljenog sina, dečka i prijatelja. Radnja filma se odvija unutar godine dana od smrti simbola borbe protiv nasilja Luke Ritza. U priču nas uvodi tužni osmijeh njegovih prijatelja i roditelja koji su se okupili povodom njegovog rođendana prvog od kad on nije s njima. Oni su se okupili kako bi se prisjetili svih zajedničkih trenutaka koje su proveli s Lukom. Film prati događaje koji su uslijedili kada je Luka preminuo od posljedica premlaćivanja, prati njegove roditelje koji shrvani tugom odlučuju prodati obiteljsku vikendicu jer više ne čuju kako iz nje "trešti" glazba i jer ih previše podsjeća na njega, njegove prijatelje koji su u znak podrške Luki ošišali svoju dugu kosu jer je on da je išao na operaciju trebao ošišati svoju "grivu" te njegovu djevojku koja se okrenula obavezama na fakultetu kako bi lakše prebrodila gubitak dečka. Film također prati i akciju Ritzovih prijatelja kad su lijepili plakate po Zagrebu s fotorobotom maldića koji ga je pretukao, te je kamera zabilježila i trenutak kad su njegovim roditeljima iz policije javili da su uhićeni mladići koji su ga te noći pretukli.


Najdirljiviji trenutak filma je kad Lukin otac preslušava pjesmu Viva La Vida grupe Coldplay inače jednog od njegovih omiljenih bendova. Ironično singl je premjerno na hrvatskim postajama pušten nekoliko sati nakon što je Luka umro, te ga nije uspio dočekati. U tom trenutku publiku u dvorani kina Tuškanac jednostavno prevladaju emocije i ne čuje se ništa osim jecaja.

U samom filmu su korištene i osobne snimke Lukinih prijatelja i roditelja, te ga tako mogu upoznati i oni koji ga nisu poznavali za života i vidjeti kakav je bio, pa čak i saznati njegove želje i snove. Naslov je preuzet iz njegovog školskog sastavka koji je napisao kad je prekinuo s djevojkom niti ne sluteći da mu je to zapravo oproštaj. U sastavku je opisao sebe kao maleni oblak koji lebdi iznad oceana on je tako nesvjesno možda ostavio poruku onima koji su ostali iza njega da je on još uvijek tu samo ne u onom obliku u kojem ga poznaju.

Iako s malim budžetom radatelj i njegova desna ruka Iva Kraljić su pokazali da mogu ispričati priču i još jednom pozvati da kažemo ne nasilju. Film u sklopu Zagreb Film Festivala možete pogledati još danas u Dokukinu Croatia s početkom u 21 sat, te u nedjelju u kinu Tuškanac s početkom u 14 sati.


Uvodna riječ montažerke Ive Kraljević

O Zff-u
ZagrebFilmFestival ove godine sa održava deveti put, traje od 19. do 23. listopada. Na festivalu će se prikazati oko 90 filmova u 7 kategorija. Filmovi u konkurenciji se natječu za nagradu festivala - Zlatna kolica. Osim na već ustaljenim lokacijama u kinima Europa, Tuškanac i Dokukinu Croatia te u Zagrebačkom plesnom centru koji će za potrebe festivala na tjedan dana postati atraktivna kino-dvorana. Dio programa prikazivat će se i u Muzeju suvremene umjetnosti te će se tako proširiti preko Save, i još jednom potvrditi zašto je najveći, a za zagrepčane i najvažniji filmski festival.



Program ZFF-a

21.10.2011. u 13:20 • 6 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>



  listopad, 2011 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Siječanj 2012 (1)
Prosinac 2011 (3)
Studeni 2011 (4)
Listopad 2011 (2)

O autorici

Rođena ličanka s prebivalištem u Zagrebu već skoro četiri godine. Oduševljena kulturnom raznolikošću koju nudi metropola odlučila je svoje impresije podijeliti s internetskim kolegama, ali i ponekad pokazati da i rodna gruda ima što za ponuditi.