Kulturalna naklapanja

srijeda, 28.12.2011.

Rockerski Božić u Ličkoj metropoli

Gospićka blagdanska ponuda nikad nije bila obaćavajuća, ali je dužnost svakog mlađeg ličanina i ličanke da na Badnju vačer nakon večernje mise iziđu u neki od gospićkih birtija i proslave Božić kao i većina stanovnika naše države uz pokoju čašicu vina i ugodno društvo. Ponuda kafića je uglavnom ista glazba se pušta s CD-a i to svi redom imaju istu kompilaciju ovogodišnjih hrvatsko-srpskih glazbenih hitova.

Ove godine gospićki The Highlanders pub je odlučio svojim građanima ponuditi malodrugačiji doček Božića, onaj rockerski. Za tu prigodu angažirali su mladi gospićki bend Starmali koji je svojom svirkom dao novi izgled ličkim izlascima i dočeku ovog blagdana, te su tako ovaj bens i pub pokazali da se može i drugačije. Njihovu inicijativu je podržala mnogobrojna publika koja je dopla slušati svirku i pritom se dobro zabaviti.


Slike 1 i 2: Publika



Starmali
Ovaj bend je osnovan u studenom 2010. godine, na poticaj Marina Smolčića(gitara) i Tihomira Pavičić(bubnjevi), bandu se priključuju Franjo Starčević(bas gitara) i Milan Stilinović (vokal i gitara).Nakon 3 mjeseca bandu se priključuje još jedan član Katarina Brezović(vokal), te band od tada djeluje u istom sastavu. Iako još uvijek nemaju vlastitih pjesama publiku uveseljavaju obradom poznatih rockerskih pjesama. U 7. mjesecu 2011 band ima prvi javni nastup na Gospićkom rock ljetu u KIC-u, te od tada nastavlja sa koncertima u Gospiću. Svoju humanu crtu su pokazali i organiziravši humanitarni koncert kako bi se pomoglo malenoj djevojčici Nini koja je teško bolesna.


Slika 3: Starmali

28.12.2011. u 19:59 • 0 KomentaraPrint#

srijeda, 21.12.2011.

Crveni vragovi pokazali svoju nježnu stranu

Prva asocijacija na riječ je huligan koji razbija sve oko sebe, uništava javno dobro i ni malo ne mari za druge osko sebe, naravno čast izuzetcima, a navijači Manchester Uniteda iz Hrvatske su upravo to iznimke koje su pokazale da imaju svoju nježnu stranu.

Udruga ManUtd Hrvatska je u ovo predblagdansko vrijeme organizirala hvale vrijednu humanitarnu akciju i darovala dom za nezbrinutu djecu A.G.Matoš u Selskoj 132. Ovo je bila njihova prva humanitarna akcija u kojoj su u samo pet dana skupili 2730 kuna te kupili LCD televizor, gomilu slatkiša te nogometnu loptu kako bi uveselili štićenike doma.


Slika1: Pokloni za djecu

Desetak navijačica i navijača kupljene poklone je odnjelo u dom. Na ulazu ih je dočekala predstojnica doma Đurđa Ćaćić kako bi pokazala kako djeca u tom domu žive pozvala je navijače u sobu za priredbu te tamu u ime djece primila darove. Želeći probližiti aktivnosti doma ona i njezina suradnica su članovima udruge pokazale snimku božićne priredbe koja se održala dan ranije. Nakon toga ih je povela u obilazak doma te su navijači i upoznali neke od štićenika i mogli su vidjeti gdje oni žive i kako izgleda njihov uobičajeni dan. Tokom obilaska su doživjeli nekoliko simpatičnih situacija i još jednom svjedočili dječijoj iskrenosti te su tako upoznali jednog od štićenika koji više voli Barcelonu, ali i cigarete.


Slika 2: Navijači s predstjnicom doma; Slika 3: Glazbeni studio štićenika

Kako je došlo do humanitarne akcije?

Do svega došlo potpuno slučajno tako što mi je kolega na poslu ispričao kako je posjetio jedan takav dom pa je od toga krenuo razgovor i došla ideja, nismo još ni znali što bi, kako i za koga ali srećom u samo par dana sve se uspjelo isplanirati i realizirati iznad naših očekivanja. Mislim da će svima koji su bili prisutni jučer to ostati u sjećanju kao nezaboravno iskustvo koje će htjeti ponoviti u budućnosti i da će ga prepričavati svojim obiteljima i prijateljima.


O udruzi

Klub navijača Manchester United Hrvatska službeno je priznat 2009. godine. Sama ideja stvaranja udruge je proistekla iz forumskih rasprava. Od 2009. do danas Udruga broji preko 150 članova što iz Zagreba, gdje se i nalazi središte kluba, što iz raznih gradova Hrvatske - od Osijeka do Rijeke i Splita. Udruga djeluje zbog okupljanja navijača, organiziranih putovanja na utakmice te zbog popularizacije Manchester Uniteda.

I onda neka netko kaže da su navijači samo grubijani i divljaci. Iako ne tako poznati kao npr. BBB ili Torcida, ova mala skupina navijača koja se redovito sastaje, gleda zajedno utakmice svog najdražeg kluba te putuje u inozemstva, sigurno se bar za jedan dan urezala u pamćenje štićenika Doma.

21.12.2011. u 19:06 • 0 KomentaraPrint#

petak, 09.12.2011.

Umjetnost je lijepa

Od 10.studenog u Umjetničkom paviljonu na Trgu kralja Tomislava otvoren je izložbeni projekt ambijentalnog karaktera "Umjetnost je lijepa". Njen autor je poznati hrvatski kipar i umjetnik Ante Rašić. Izložbeni prijekt obuhvaća pet radova. Od kojih su četiri osmišljena za prostor Umjetničkog paviljona, dok je peti rad "Na rubu" postavljen u Ilici 85 kod Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Prvi rad koji vas zadivi svojom veličinom odmah po ulasku na izložbu je "Historicistički kabinet čuda". To je ambijentalna grafičko-kiparska instalacija koja se sastoji od grafičkih-intervencija s izvornim geometrijskim crtežom na kamenom podu interijera i gigantizirane skulpture Hrvatskog Apoksiomena optočene s 300 mobilnih zrcala. Ona se rotiraju u svim smjerovima te odsjajima i odbljescima poput svjetlosnih signala dinamiziraju i beskonačno umnožavaju kićeni ambijent, dekorativnu opnu koja djelomice prikriva montažnu strukturu Paviljona, stvarajući zapanjujuće efekte.


Slika 1: Historicistički kabinet čuda

Sljedeća instalacija je ujedno i ona koja ima isti naziv kao i cijela izložba, odnosno "Umjetnost je lijepa". Na prvi pogled pomalo besmislena instalacija bačvi koje su polegnite i iz kojih je prolivena boja, više podsjeća na dječije igralište nego na umjetnički izražaj. No instalacija zapravo otkriva umjetnikov svjetonadzor koji pomalo zaigran štrdstavlja njegovu umjetničku ali i ljudsku stranu, te poručuje: " Samo slobodan čovijek može se igrati, uživati i zrcaliti kreativan proces."

Slike 2 i 3: Umijetnost je lijepa


Jedan od možda i najzanimljivijih djelova izložbe je svakako "Ja-ja". Instalacija koja je sastavljena od 37.000 plastičnih jaja koja predstavljaju zapravo vlastiti ego, s mogućnošću doslovnog hoda po jajima umjetnik je zapravo htio predočiti hod po vlastitom egu. S obzirom da su sva jaja jednake veličine, ona predstavljaju multipliciranje jedinki te svjedoče da je svačiji ego samo jedan od sedam milijardi na planetu. Osim plastičnih jaja u instalaciju su ugrađena i svjetla koja istodobnim paljejem i gašenjem binarnog koda dobiven je ugođaj sličan sceni postupna gašenja umjetne inteligencije Hala 9000 iz SF filma 2001: Odiseja u Svemiru.




Posljednja u izložbenom prostoru paviljona ali ništa manje neobična instalacija je "Ovalna skulptura". Kiparska instalacija sastavljena od 50 metalnih cijevi dužine 750 cm, montiranih na metalnu zidnu konstrukciju. Povremeni mobilno-akustični efekt kao faktor iznenađenjaprestavalja stres i neizvjesnost, te posjetitelja poprilično neugodno iznenadi kad po prvi put čuje buku jer se dobije osjećaj da nešto nije uredu s cijelom instalacijom ili da ste samo pridonjeli uništavanju iste.



09.12.2011. u 23:09 • 0 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>



< prosinac, 2011 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Siječanj 2012 (1)
Prosinac 2011 (3)
Studeni 2011 (4)
Listopad 2011 (2)

O autorici

Rođena ličanka s prebivalištem u Zagrebu već skoro četiri godine. Oduševljena kulturnom raznolikošću koju nudi metropola odlučila je svoje impresije podijeliti s internetskim kolegama, ali i ponekad pokazati da i rodna gruda ima što za ponuditi.