Peci STA? PerecaTA Red 2

petak, 03.11.2006.

PRICA O ZIVI - POCETAK SVEGA

Zajedno sa zlatom, srebrom, bakrom i gvozdjem, ziva pripada grupi metala koja je jos od davnih dana zainteresovalo coveka. Zvuci neverovatno da se ziva svrsta uovu grupu interesantnih metala. U redu zlato, u redu srebro i bakar, u redu gvozdje, ali zasto ziva? Da postavlja se interesantno pitanje zasto ziva kada je to pre svega tecni metal, tesko se nalazi u prirodi i dobija, a sa druge strane cemu bi ona pa i sluzila.

Pisao sam vec o verovatnom procesu na koji se pre 5000 g.p.n.e. mogla dobiti ziva. Ne bih sada opet da se ponavljam, ali samo potsecanja radi przenjem cinabarita (Hg2S) na temperaturi od oko 400 oC dolazilo je do isparenja zivinih kapljica iz cinabarita.
Peci, u kojima se pretpostavlja da se taj proces odvijao, na njenoj unutrasnjem delu kalote dolazilo je do kondezovanja tih kapljica koje se nakon hladjenja peci polako klizile prema podnici, koja je bila pod odredjenim uglom, i slivala u jednu posudu u kojoj se nalazila voda. Kako je gustina zive daleko veca nego vode ona se talozila na dnu pomenute posude. Naravno voda u ovom slucaju nikako ne skodi zivi jer ona nije razgradljiva u njoj.
Znaci proces dobijanja zive je, kako sada stvari stoje ajde da kazem, tehnoloski bio izvodljiv. Medjutim postavlja se drugo pitanje cemu bi eventualno sluzila ziva.

Funkcija zive u danasnje vreme je velika, ali tesko je zamisliti da je neko bas izmislio tomplomer oko 5000 g.p.n.e. mada nije iskljuceno. Sala mala! Elem, za koju eventualnu svrhu bi ziva mogla da bude koriscena. Da bih ovo malko pojasnio ajde da krenemo ispocetka.

Najraniji tragovi zivine upotrebe tj. postojanja jeste bas ovde kod nas na lok. Vinca (za sada jos ne objavljeni rezultati i nadam se da ova usmena informacija nece naljutiti moje drage kolege “vinacnce”). U jednoj tzv. minijaturnoj posudi hemijska analiza pokazala je postojanje tragova zive, ali opet cemu je ona sluzila.

Ako kazem da je ziva bila jedna od tema razmisljanja alhemicara jedna od mogucih teorija jeste da je ona sluzila za dobijanje cistog zlata. Ne bih sada o amalgamima i ostalim hemijskim procesima, dovoljno je ovo sto sam rekao. Elem, sve je to lepo ali gde ima zlata u to vreme. Jedini poznati tragovi zlata u vreme neolita na balkanu su na lokalitetu ....

E moram nesto ostaviti i za sledeci put ne moze se bas sve reci odjednom zar ne?

- 20:02 - Komentari (9) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< studeni, 2006 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv