parliament

petak, 23.12.2005.

Najbolje u 2005. vol.2

Evo, konacno sam si sastavio listu najboljih albuma u 2005. Iskreno pisuci albumi koje sam najvise slusao ova godine su: “Ghana Soundz” (izvrsna kompilacija funk, afro-beat remek-djela iz ove africke drzave 70-ih godina, od koje se jako tesko odlijepiti), “Afro-Baby”( Evolution Of The Afro Sound In Nigeria 1970-1979), Drums and Tuba „Live“, Wayne Shorter-„Beyond The Sound Barrier“ i My Morning Jacket “Z”. Najbolji rock-album uzivo mi je od Jerry Garciae “After Midnight” (trostruki cd sa snimcima iz 1980.), a hip-hop: Edan “Beauty And The Beat” i Commonov “Be”. A evo i moje definitivne liste najboljih pop-albuma u 2005.:

10. Cowboy Junkies-Early 21st Century Blues

ova ploca je ekvivalent najboljim trenucima iz Cashove American Records serije, sto na neki nacin i podvlaci obrada “One” od U2, koja u Cowboy Junkies verziji zvuci kao retardirani klon Johny Cashove. Glazbeno je album ogoljen do srzi, sa iznimkom Lennonove “I Don`t Want To Be A Soldier” koja sa prastavim funky gitarama i groovom udara nenadano negdje ispod rebara nakon sve te akusticne melankolije. Savrsen album grupe, koja uvijek pravi savrsene albume.

9. The Wrens-The Meadowlands

Glazba kakvu prave Wrens nema nista zajednicko sa danasnjom pop-produkcijom, a nije ni hype. Ovo je glazba koja se polako otkriva i putuje do srca i nakon nekoliko slusanja postaje jasno da se radi o remek-djelu tipa Gang Of Four Entertainmenta ili Talking Heads 77.
Treci album grupe, koji je u Americi objavljen prije 2 godine, a u Evropi tek sada. Ako bih morao negdje svrstati ovo sto sviraju The Wrens prvo mi padaju na pamet nabuloze tipa: new wave Byrds ili Pixies americana. Wrens su 4 godine slagali ovo remek-djelo da bi na kraju zakljucili: “This is not what you had planed, don`t you even know what`s right?”.

8. Babyshambles-Down in Albion

Peter Doherty je najveci junkie danasnjice. Imao je katastrofalan bend koji je morao napustiti zbog problema sa teskim drogama, pa je odlucio da uradi najbolje sto zna, a to je osnovati novi bend. Novi bend zvuci jos losije od bivseg, ali je istovremeno i sto puta bolji od bivseg. Ploca je katastrofalno odsvirana. Na neuspjelom reggaeu –Pentonwille, gitarista uzalud pokusava pogoditi akorde kojima bi trebao pratiti The Generala (Tip kojeg je Peter upoznao u zatvoru) dok ovaj repa na svoj bizarni dancehall nacin. Ono sto je mene fasciniralo na ovom albumu je sto pored svih mana ima odlicne pjesme kojima nista ne moze nauditi.

7. LCD Soundsystem-LCD Soundsystem

Jos jedan album koji sam jako puno slusao ove godine i kojeg mi nikad dosta. Najbolji punk-funk album godine. Ako netko zasluzuje prestiznu nagradu George Clinton 2005., onda je to James Murphy. Interesantno kako se danas sa malo maste i uz pro tools plugins moze napraviti zabavan album u kucnoj radinosti.

6. CocoRosie-Noah`s Ark

Je li ovo komedija ili je tragedija. Je li ovo alternativni country ili neo-folk, ili mozda Lo-Fi ili electro-blues. Prednost ovakve glazbe je sto je zanrovski neodredjena. Najromanticniji album godine.

5. Art Brut-Bang Bang Rock & Roll

Ovo je jedna od onih ploca koje sam sasvim slucajno dobio i vec pri prvom slusanju skontao da ce mi biti najvece iznenadjenje godine. Pametna, kratka i duhovita. Jedna od onakvih kakve su nekad i popere i punkere i neoromanticare i disco freakove ostavljale bez teksta.

4. Tocotronic-Pure Vernunft darf niemals siegen

Iako nisam bas ove godine pretjerao sa slusanjem njemackih bendova, Tocotronic su gotovo sigurno jedini koji su ove godine igrali u ligi sampiona. „Tag der Toten“ i „Ich habe Stimmen gehört“ su mala remek-djela cetvorke iz Liverp..., pardon Hamburga.

3. Antony and The Johnsons-I Am A Bird Now

Antony Hegarty vraca pop-muzici onu spolnu neodredjenost najboljeg Bowiea. Kod Antonyja nije vise samo pitanje spolne neodredjenosti. Njegov melankolicni krik je negdje na granici izmedju covjeka i zivotinje i lebdi u visim sferama ljepote. Deset tuznih pjesama jednog fantasticnog umjetnika.

2. Sufjan Stevens-Illinoise

Gledao sam ga uzivo u Stutgartu i to mi je bio jedan od najljepsih muzickih dozivljaja u 2005. Gotovo da postoji nesto sveto u ovim pjesmama i pricama o Illinoisu. Mini-sinfonije u najboljoj Beach Boys maniri. Dvije najljepse pjesme u 2005. su: John Wayne Gacy, Jr. (potresna pjesma o jednom visestrukom ubojici djece) i Casimir Pulaski Day (in the morning in the winter shade, on the first of March on the holiday, I thought I saw you breathing). Nakon Michigana, ostalo je jos 48 drzava o kojima Sufjan zeli nesto suvislo napisati (48 states to go). Ja sam, osobno, sav napet u iscekivanju kao je Sufjan zamislio jedan citav album posvetiti, recimo, Utahu.

1. My Morning Jacket-Z

Tesko mi je objasniti zasto mi je bas ovaj album, album godine. Mozda zato sto kad se zbroji vrijeme slusanja, ubjedivo je najduze slusan od svih ostalih sa ove liste. Zvucna slika koju prave MMJ bi se sigurno jako dopala Phil Spectoru u njegovoj „Wall of Sound“ fazi. Americana sa neke druge, naprednije, planete ili kako hipici iz Kentakija dozivljavaju novi val.



23.12.2005. u 18:18 • 9 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

  prosinac, 2005 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv