petak, 13.05.2005.

gospođo ministarko dajte ostavku (4)

HRVATI O KORUPCIJI Transparency International predstavio rezultate istraživanja
U sudstvu i zdravstvu više korupcije nego u politici


Suci, ravnatelji bolnica i liječnici najkorumpiraniji su javni djelatnici u Hrvatskoj! Pokazalo je to jučer objavljeno istraživanje Transparency Internationala Hrvatska, koji je proveo anketu među tisuću građana. Prema rezultatima ankete, čak 89,1 posto ispitanika smatra da se korupcija u Hrvatskoj razmahala, što je četiri posto više nego prije dvije godine.

Sudstvo je rak-rana
No posebno je zanimljiv podatak da građani nisu kao najveće "trgovce ispod žita" ocijenili političare, već upravo sudstvo koje korumpiranim smatra 80,7 posto građana, zdravstvo s tek jednim postotkom manje, a tek iza njih slijedi lokalna vlast koju je korumpiranima ocijenilo 73 posto ispitanih.
Polovica poziva na naš telefon također se odnosi upravo na sudstvo. Građani prijavljuju otezanja pokretanja parnica i strahovito duge sporove. Dojmu o korumpiranosti sudstva pridonosi i oslobađanje Miroslava Kutle te brojni drugi slični primjeri kada su poduzeća propadala a nitko za to nije odgovarao kazao je Zorislav Antun Petrović, predsjednik TIH-a. Prema ovoj anketi, građani za lidere žele osobe koje nisu u sukobu interesa, ne smiju uskraćivati informacije o sebi, moraju podastrijeti podatke o svojoj imovini i zaradi i nipošto im ne smije ni pasti na pamet da spriječe građane da doznaju informacije o radu tijela javne vlasti. Jer, za političara koji bi prekršio ijedan od tih zahtjeva nikad ne bi glasovalo gotovo 90 posto hrvatskih građana!

Gospođo ministarko Vesno Škare Ožbolt. Što vi mislite o korupciju u sudstvu. Nije li Vas sram biti na čelu tako korumpiranog ministarstva koje Kutlu proglašava nevinim? Sramite se ženo jadnog duha i morala.

- 19:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>