/ Heart of Darkness /

29 lipanj 2013



“No, it is impossible; it is impossible to convey the life-sensation of any given epoch of one’s existence--that which makes its truth, its meaning--its subtle and penetrating essence. It is impossible. We live, as we dream--alone.”

“Ne možete razumjeti. Kako biste i mogli? –s čvrstim kolnikom pod nogama, okruženi ljubaznim susjedima spremnim da vas razvesele ili da vas spopadnu, dok oprezno koračate između mesara i policajca, u svetoj stravi od skandala i galgi i sanatorija za luđake –kako biste vi mogli zamisliti u koje to točno područje prvih doba čovjeka mogu odvesti njegove nesputane noge putem samoće –potpune samoće bez policajca –putem tišine –potpune tišine, gdje se ne može čuti glas upozorenja nekog ljubaznog susjeda kako šapće o mišljenju javnosti? Ove sitnice tvore čitavu tu veliku razliku. Kad njih nestane valja vam se osloniti na vlastitu urođenu snagu, na vlastitu sposobnost da ostanete vjerni. Naravno da ćete možda biti prevelika budala da pogriješite –pretupi da uopće spoznate kako na vas nasrću sile tame. Siguran sam, nijedna budala nikad nije napravila pogodbu s đavlom oko svoje duše: budala je odviše budalasta, ili je đavao odviše đavolski –ne znam točno.“

/ najbolje od MADCAPA. /

02 lipanj 2013


U razdoblju od 1986. do 1990. godine objavljeno je deset brojeva “Madcapa“, jednog od prvih strip fanzina u Hrvatskoj i tadašnjoj Jugoslaviji. Svoje radove u njemu objavilo je dvadesetak mladih i talentiranih autora. crtača i scenarista. Uz stalnu postavu, odnosno jezgro grupe “Madcap“ kojeg su sačinjavali Dražen Ginder, Stjepan Micak i Tihomir Mraović, petnaestak autora bilo je pridruženo grupi, na kraće ili duže vrijeme.
Odabir radova svih članova (bilo stalnih, bilo dopisnih) “Madcapa” sada je sakupljen na stranicama upravo izašle strip-monografije NAJBOLJE OD... MADCAPA.
Monografija ima 176 stranica velikog formata, a tiskana je u tvrdom uvezu.
TIHOMIR MRAOVIĆ, priređivač monografije, ističe: “Pregled radova otkriva različite tehnike crtanja i senzibilitete. Pažljivija analiza stripova možda će sa sobom donijeti i pokoje iznenađenje. Neki od radova pravi su mali zagubljeni “dragulji“ hrvatskog stripa. Pustimo ih neka zasjaju u Vašim očima, dragi naši čitatelji. Vjerujem da su Madcapovci to i zaslužili…”
Sadržaj monografije:"Madcap" ili priča o beskompromisnoj strip grupi; Mistični jahači iz svijeta crno-bijelih sjena; Kronologija nepredviđenog linearnog kretanja; Nakratko pridruženi članovi; "Madcap": Jezgro; "San" - jedan strip, tri autora, Autor koji je zakasnio; plus Kronologija, Stripografija i Izložbe.

/ razgovor s Tihomirom Mraovićem /

1)Kada ste shvatili da se želite baviti književnošću?

U ranoj mladosti. Bilo je zanimljivih dječjih knjiga koje su me potaknule da se i sam okušam u pisanju.

2)Osvrt na prva djela. Prvi mačići se bacaju u vodu ili nešto više od toga?

Počeo sam sa kratkim prozama. Vrlo kratkim. Ponekad sam priču znao ispričati doslovno u jednoj rečenici. S vremenom sam počeo osjećati snagu i za veće prozne cjeline, priče, novele, romane. Sve što sam napisao nisam uništio ili bacio jer sam nekako osjećao da ako nešto i nije možda toliko kvalitetno u tom trenutku, ipak sam sačuvao kao jezgru nekog budućeg rada.

3)Dosadašnji rad sa stripom

U vrlo ranoj dobi počeo sam pisati scenarije za stripove i oni su u biti bili moj prvi kreativni rad koji je prethodio pisanju proze, drama, scenarija za filmove i sl. Kako su ideje za stripove sazrijevale tako sam počeo i tražiti crtače koji će to realizirati. Stripovi su se tako realizirali u strip grupi Madcap a kasnije i individualno sa crtačima kao što su Žarko Beker, Nenad Barinić, Mesud Bužimkić. Sva ta suradnja prezentirana je u strip albumima kao što su: Veliki pothvat, Einstein World, Agramtida i drugi stripovi, Najbolje od Madcapa.

4)Dosadašnji rad sa filmom

Neke od scenarija za stripove pretočio sam u scenarije za filmove. Pošto se radi o sličnom vizualnom presedeu. Neki od tih scenarija za filmove su i realizirani, kao što su npr. animirani filmovi Rastanak i Trk te kratkometražni Play Photo i srednjemetražni Zamrznuti kadar. Bilo je interesantno sudjelovati u procesu stvaranja filmova kao što je to interesantno sudjelovati u procesu stvaranju stripova ili u kreiranju književnosti, odnosno u svemu onome gdje čovjek na neki način pretače svoju maštu u stvarnost.

5)Djetinjstvo i škola

Rođen sam u Karlovcu iako nikada nisam živio tamo. Naime, majka je bila u posjetu tetama a taj posjet je na svijet donio i mene. Djetinjstvo sam proveo u Novoselcu, osnovnu školu sam pohađao u Novoselcu i Križu. Na pragu srednje škole preselio sam se u Križ te sam 2 godine srednje škole pohađao u Križu, a 2 godine u Zagrebu u Centru za kulturu i umjetnost u Križanićevoj ulici.

6)Suradnja s Joškom Ratkovićem (Santorius Santorius)?

Početkom 80-ih godina u Križu je djelovala jedna družina koja je funkcionirala gotovo kao umjetnička komuna, koja je u sebe uključivala strip grupu, kazališnu družinu i rock grupu. Ja sam sudjelovao u radu strip grupe i kazališne družine, a što se tiče rock grupe tu sam bio njihov podržavatelj. Kada se Joško doselio iz Zagreba u Križ dočekao sam svoj trenutak i osnovao sam s njim rock grupu Santorius Santorius. Pred kraj 80-ih godina neke naše pjesme kao što su Đelatisan mogle su se čuti u tada vrlo popularnoj radio emisiji Stilska alternativa. Joško i ja našu suradnju zamrznuli smo početkom 90-ih da bi je na “sveopću“ radost obnovili prije nekoliko godina, te su počele nastajati nove kompozicije.

7)Kratki cjelokupni opus književnih djela

- Priče iz paralelnog svijeta (1994), zbirka priča
- Slaganje bika (1995), zbirka novela i drame
- Tajna povijest 21.stoljeća (2000), dva kratka romana
- Gromobran do muza (2001), zbirka naslova
- Peti Beatles (2003), zbirka novela
- Vrijeme ljubavi / Pronađeno izgubljeni raj (2004), zbirka ranih radova
- Copyright snova (2005), zbirka novela
- Lenjinov gambit (2007), roman
- Tajna stvarnost (2008), roman
- Knjiga ponovljenih sudbina (2009), roman
- Emily (2009), epistolarni roman
- Krivotvoreni trenutak (2010), roman
- Uljez u Kući književnosti (2010), zbirka novela
- Misteriji grada (2010), roman
- Profesorov čarobni trenutak (2011), roman
- Dnevnik snova (2012), roman
- Superheroj (2012), roman za djecu

8)Budući projekti, knjige i sl.

Na pomolu je novi roman U potrazi za Syd Barrettom.

9) Koja riječ za čitatelja

Pisac kreira veličanstvene svjetove, no tek u očima čitateljima oni oživljavaju.



Vjeran 24.05.2013.

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.