Originalni crteži i autori stripova

04.12.2008., četvrtak

ZAGOR - Bonelli & Ferri - I MERCANTI DI SCHIAVI

Počinjem s opisom moje male kolekcije, jedan od najranijih Zagora dostupnih na tržištu, tabla iz 1966. godine, crtež legendarni i nenadmašni Gallieno Ferri.










Kreatori Zagora, scenarist Sergio Bonelli (pseudonim Guido Nolitta), i crtač Gallieno Ferri , u jednoj od najranijih Zagorovih avantura.

Strip je objavljen kod nas u ediciji Lunov Magnus Strip, u broju 82, pod nazivom "Stara vetrenjača", a u originalu je to "I Mercanti di schiavi".
Zagor je počeo izlaziti u 7. mjesecu 1965. godine, a ova tabla je iz 8. mjeseca 1966. godine, iz 14. po redu objavljene epizode Zagora, pravi raritet.

Sergio Bonelli je relativno rano napustio rad na Zagoru, dok je Gallieno Ferri, nakon što je prestao crtati same epizode, nastavio crtati naslovnice.

Iako je Zagor imao mnogo različitih autora i crtača, oni su definitivno najbolja kombinacija. Osobno mi se jako sviđa i Donatellijev rad na Zagoru, čini mi se da se on najviše od svih držao izvorne ideje i izvornih likova, ali Gallieno Ferri je ipak nedostižna legenda, kreator najpopularnijeg strip junaka na ovim prostorima.

Kao klincu bila mi je to jedna od najupečatljivijih Zagorovih pustolovina u kojoj spašava crnce koje dovoze brodom i prodaju kao roblje. Sa negativcima se sukobi i u staroj vjetrenjači (otud i naziv stripa, iako bi original bio "Trgovci robljem").

U uvodnoj sceni pojavljuje se i Trampi, simpatična skitnica i povremeni Čikov suučesnik u uglavnom neuspješnim prevarama i podvalama.

Po prvi put se pojavljuje se i drvosječa Timber Bil, s kojim će se Zagor sukobljavati i kasnije (Zlatna Serija, epizode 734. "Timber Bil" i 735. "Zagorova Zamka").

Dvije kao klincu najupečatljivije scene su bile zarobljavanje Zagora i Čiko i vezanje užetom za konja koji je natjeran u trk, te zarobljeni Čiko svezan ispod mlinskog kamena koji se polagano spušta. Vjetrenjače su mi se tada činile nečim jako zlokobnim i strašnim.

Ako bi se birala epizoda u kojoj je sublimirano sve ono što je karakteriziralo ranog Zagora, ova bi ušla u najuži izbor.
Izvorni autori u prvoj fazi, dok strip još nije toliko obilovao fantastikom, već je bio odmjerena kombinacija humora i akcije.
Negativci koji su uvjereni da je Zagor mrtav, njegovo pojavljivanje i nestajanje, zastrašivanje i sujevjerje protivnika koji u strahu bježe glavom bez obzira (čest motiv kod ranih Bonellija i Ferrija).
Tu je i Zagorov poznati poklič, borba u šumi, akrobatsko skakanje s drveta na drvo i penjanje po vjetrenjači, humor, akcija, precizno bacanje sjekire (vjerujem da smo svi htjeli napraviti takvu sjekiru), pobjeda pravde, sve ono što je Zagora učinilo najomiljenijim likom na ovim prostorima.

Tabla prikazuje scenu u kojoj Zagor spašava Čika privezanog ispod mlinskog kamena u vjetrenjači. Definitivno briljantni Ferri u naponu snage, crtež je odmjeren, precizan, detaljan i bez pretjerivanja, realističan.
U prvom okviru vidi se djelomično i Čiko ispod kamena.

Tabla se sastoji od tri okvira povezana ljepljivom vrpcom.


- 21:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< prosinac, 2008 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Siječanj 2010 (1)
Rujan 2009 (1)
Kolovoz 2009 (1)
Travanj 2009 (1)
Siječanj 2009 (3)
Prosinac 2008 (2)
Studeni 2008 (1)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

web counter code
frontpage hit counter

Opis bloga

Linkovi