Optometrija i očna optika

četvrtak, 06.05.2010.

Djeca i vid

Redoviti pregledi su neophodni! Do navršenih 18. mjeseci, vid se kod beba ubrzano razvija. Nakon toga, do 5-6 godine ovaj proces je sve sporiji. U najranijoj dobi povezanost živaca je još uvijek fleksibilna i eventualni defekti mogu se ispraviti. Do 2.godine ambliopiu ali nakon 6. godine često je prekasno. Zato redovit posjet oftalmologu treba započeti već u ranoj dobi, osobito ako primijetite da dijete ima problem sa vidom i očima. Kao roditelj, igrate najvažniju ulogu u životu! Obratite pažnju na sitne poremećaje u ponašanju Vašeg djeteta. Oni su možda uzrokovani problemima s vidom. Ukoliko već u najranijoj dobi otkrijemo nepravilnosti, uglavnom se radi o malim defektima koji mogu biti korigirani.

Osnovni problemi koji se javljaju kod djece su: hypermetropia, myopia, astigmatizam, ambliopia, strabizam i druge

Ponekad se javljaju problemi vezani za ne prepoznavanje boja, ambliopiu ili drugi ozbiljni problemi koji na sreću nisu česti. Da li Vaše dijete često trlja oči, ima glavobolje ili brka slova dok čita? Bilo koji od ovih simptoma mogu biti uzrokovani gore navedenim problemima. Isključivo stručna osoba može pregledati oči djeteta i donijeti odluku da li su naočale potrebne! Jednom kada se problem s vidom pojavi najvažnije je da se korekcija vida napravi odmah. Na taj način dijete ima veliku šansu za normalnim razvojem. Osigurati djetetu dobar vid znači odabrati kvalitetne naočale!
Prvi korak je izbor okvira. Dozvolite djetetu da kaže svoje mišljenje. Okvir koji ste zajedno odabrali mora odgovarati obliku djetetova lica. Okvir mora biti lagan i siguran tako da nema mogućnosti ozljede djeteta. Sljedeći korak, jako važan, je odabir naočalnih leća. Dijete mora vidjeti kvalitetno i jasno sa dobrim kontrastom.
Naočalne leće moraju:
- osigurati kvalitetan i dobar vid
- moraju biti sigurne, izrađene od materijala otpornih na lom ( to su organske leće, Airwear leće, nikako mineralne )
- otporne na ogrebotine; da bi se osigurao kvalitetan i pravilan razvoj vida ( leće sa ogrebotinama smanjuju percepciju )
- lagane i tanke; tako da naočale ne „sjedaju“ preteško na nos i uši
- 100% UV zaštita, da čuvaju zdravlje očiju.

Za sve detaljne informacije o okvirima i naočalnim lećama za Vaše najmilije obratite se u
Očnoj Optici Vox,
Imre Nađa 2c.
31300 Beli Manastir,
tel.031 700424,
www.vox.hr
Facebook Profil www.facebook.com/ocnaoptikavox

Naš stručni tim poslušat će Vaše probleme i savjetovati Vas.

Naočale su važan posao, što ih bolje pazite, bolje ćete vidjeti!
Evo nekoliko savjeta:
- uvijek ostavljaj svoje naočale u futroli
- ako ih stavljaš na stol, neka leće budu okrenute prema gore
- kao i auto, tvoje naočale trebaju redovit servis: provjeru vijaka, drški, stopica na nosu
- čisti svoje naočalne leće barem jednom dnevno, sa za to namijenjenom krpicom
- kada radiš ili se igraš na kompjuteru, budi udaljen od ekrana barem 40 cm, kada gledaš TV sjedni barem na udaljenosti od 3 m
- kada čitaš, ne drži preblizu knjigu ili papir. Pravilna udaljenost je dužina od tvog lakta do palca podignutog uvis, dok je ruka ispružena.

Adrijana Šereš Taslidžić, specijalista optometrije
Majstor očni optičar

06.05.2010. u 19:01 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

  svibanj, 2010 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Kolovoz 2010 (1)
Svibanj 2010 (5)

ŠTO JE TO OPTOMETRIJA?

Specijalist Optometrije je potpuno novo zanimanje u našoj zemlji.

ŠTO JE TO OPTOMETRIJA?

Glavna svrha optometrije je korekcija vida i otkrivanje bolesti koje mogu zahvatiti oko ili vizualni sistem čovjeka. Naime, specijalist optometrije je stručnjak za primarnu brigu zdravlja vida. Specijaliziraju se da mogu vršiti pregled oka u svrhu otkrivanja pogrešaka oka, znakova povreda, očnih bolesti ili abnormalnosti i problema vezanih oko oka. Takođe, specijalist optometrije radi dijagnostiku, savjetuje i kada je neophodno prepisuje, priprema i izrađuje naočare i ostala optička pomagala. Obraćanje ovakvom stručnjaku svakako može biti potrebno i korisno, bez obzira da li pacijentu nije potrebno nikakvo dalje ispitivanje i tretman, ili su pacijentu potrebne kontaktne leće, ili dalje upućivanje oftalmologu.Specijalist optometrije ima široku lepezu mogućnosti bavljenja svojom strukom, kao npr. u, oftalmološkim klinikama, optičkoj industriji, bolnicama, oftalmološkim ordinacijama,domovima zdravlja i sličnim institucijama.

O meni

Adrijana Šereš Taslidžić
specijalist optometrije

Linkovi

vox.hr
Očna optika Vox,specijalistička optometrijska praksa i majstorski obrt s pravom prijema naučnika

turizam.vox..hr
Kuća za odmor Puskas

Blog.hr
Blog servis