Optometrija i očna optika

četvrtak, 06.05.2010.

Dolazi nam ljeto kako štitite Vaše oči?

Kako štitite Vaše oči?
94% ljudi podvrgnutih ispitivanju ne zna da im UV zrake štete očima.
Ultraljubičasto zračenje je dio spektra sunčevog zračenja čija je valna duljina iznad one vidljive ljudskom oku. Iako je glavni izvor ultraljubičastog zračenja sunce, postoje i neki drugi izvori, poput aparata za zavarivanje ili flourescentne rasvjete. Umjereno ili produženo izlaganje očiju ultraljubičastom zračenju može uzrokovati brojna oštećenja dijelova oka, te biti glavnim uzrokom nekih od bolesti oka ( katarakta ili siva mrena – zamagljenje očne leće, degeneracija žute pjege), koje u najgorem slučaju mogu dovesti do gubitka vida! A osobito u današnje vrijeme kada znanstvenici upozoravaju na velika i u budućnosti još i veća oštećenja ozonskog omotača.
Postoje tri vrste ultraljubičastog zračenja: UV-A, UV-B i UV-C.
UV-A zračenje može doprijeti do mrežnice oka. Šteta od UV-A zračenja je kumulativno, pa se preporuča zaštita očiju ( sunčane ili fotoosjetljive dioptrijske naočale ) od najranijeg djetinjstva. Ovo zračenje djeluje i na potamnjivanje te starenje kože.
UV-B zračenje čini 10% ukupnog ultraljubičastog zračenja koje dolazi do Zemlje, ali predstavlja najveću opasnost za zdravlje čovjeka i može uzrokovati najveću štetu ljudskom oku. Preveliko izlaganje UV-B zračenju može oštetiti rožnicu i izazvati bolno stanje. Ovo zračenje može uzrokovati i teške opekotine od sunca te rak kože.
UV-C zračenje blokira ozonski omotač i trenutno ne predstavlja neposrednu prijetnju.
Zaštita Vaših očiju od ultraljubičastog zračenja danas je neophodna. Kako biste svoje oči zaštitili od mogućeg oštećenja preporuča se obavezno nošenje fotoosjetljivih naočala ili naočala koje 100% blokiraju UV zračenje.
Sunčane naočale koje nemaju UV zaštitu mogu samo povećati opasnost od oštećenja oka. Naime iza tamnih naočala zjenice se šire kako bi se prilagodile smanjenoj količini svjetlosti, izlažući tako oči većoj količini opasnog UV zračenja. Zbog toga je vrlo važno da se fotoosjetljive leće za naočale, bilo dioptrijske ili sunčane naočale nabavljaju isključivo u provjerenim optikama kao u Očnoj Optici VOX, a ne na tržnici, ili u neovlaštenim trgovinama!
Fotoosjetljive dioptrijske leće za naočale, isto tako i sunčane obojane ili prozirne leće napravljene su od materijala koji u sebi sadrži 100% UV zaštitu za koje možete sve detaljne informacije potražiti u
Očnoj Optici Vox,
Imre Nađa 2c.
31300 Beli Manastir,
tel.031 700424,
www.vox.hr
Facebook Profil www.facebook.com/ocnaoptikavox

Zašto treba zaštititi oči od izlaganja UV zrakama?
Novija istraživanja ukazuju na to da dugotrajna izloženost UVA i UVB zrakama škodi očima baš kao i koži. Te se zrake nalaze svuda, kad je oblačno kao i kad je sunčano. Potpuno su nevidljive, a protiv njihovog štetnog djelovanja trebate se štititi svaki dan, cijele godine. Djeca su osobito osjetljiva na štetno UV zračenje, zato što provode toliko vremena vani. Budući da se oštećenja od UV zraka akumuliraju, nikad nije prerano da zaštitite oči djece. Zaštitite svoje oči Transitions staklima!

Zašto izabrati stakla Transitions?
Fotoosjetljive dioptrijske leće za naočale Transitions su izuzetno prozirne unutra, no također automatski štitite vaše oči od odbljeska sunca uključujući 100% automatsku zaštitu od UVA i UVB zraka – za sunčanih dana, oblačnih dana i u svim ostalim vremenskim uvjetima, čak i po vrućinama. Ta stakla za svakodnevnu uporabu potpuno su udobna za nošenje vani i unutra, te su zato idealno rješenje za svakodnevnu zaštitu očiju. U zatvorenom prostoru su izuzetno prozirne, da ne možete ni zamisliti da će promijeniti boju prilikom izlaska van. Vani pri jakom suncu, potamnit će kao naočale za sunce, povratkom u zatvoreni prostor posvijetlit će za svega nekoliko minuta.
Praktične i pametne, ove leće predstavljaju savršen put ka kvalitetnom i udobnom vidu. Fotoosjetljive dioptrijske leće za naočale Transitions pomažu da očuvate zdravlje očiju zato što 100% blokiraju UV zrake. Bez obzira da li su prozirne, lagano zatamljene ili tamne kao naočale za sunce, štite Vas cijelo vrijeme. Dostupne su u sivoj i smeđoj varijanti, koje uglavnom pristaju u sve vrste okvira. Preporučam ih pacijentima koji su osjetljivi na bliještanje svijetla, kojima smeta refleksija svijetla o vodu, o snijeg, za osobe koje borave na otvorenom ili imaju osjetljive oči, za sve nosioce naočala i za bolji i kvalitetniji vid u svim uvjetima u svakodnevnom životu, dok sjedite vani, na ulici, dok vozite auto, za krstarenje, za ribolov, zimske sportove i druge aktivnosti. Bez obzira na godišnje doba, efikasna je zaštita za zdravlje Vašeg oka!

Adrijana Šereš Taslidžić, specijalista optometrije
Majstor očni optičar

06.05.2010. u 14:46 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

  svibanj, 2010 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Kolovoz 2010 (1)
Svibanj 2010 (5)

ŠTO JE TO OPTOMETRIJA?

Specijalist Optometrije je potpuno novo zanimanje u našoj zemlji.

ŠTO JE TO OPTOMETRIJA?

Glavna svrha optometrije je korekcija vida i otkrivanje bolesti koje mogu zahvatiti oko ili vizualni sistem čovjeka. Naime, specijalist optometrije je stručnjak za primarnu brigu zdravlja vida. Specijaliziraju se da mogu vršiti pregled oka u svrhu otkrivanja pogrešaka oka, znakova povreda, očnih bolesti ili abnormalnosti i problema vezanih oko oka. Takođe, specijalist optometrije radi dijagnostiku, savjetuje i kada je neophodno prepisuje, priprema i izrađuje naočare i ostala optička pomagala. Obraćanje ovakvom stručnjaku svakako može biti potrebno i korisno, bez obzira da li pacijentu nije potrebno nikakvo dalje ispitivanje i tretman, ili su pacijentu potrebne kontaktne leće, ili dalje upućivanje oftalmologu.Specijalist optometrije ima široku lepezu mogućnosti bavljenja svojom strukom, kao npr. u, oftalmološkim klinikama, optičkoj industriji, bolnicama, oftalmološkim ordinacijama,domovima zdravlja i sličnim institucijama.

O meni

Adrijana Šereš Taslidžić
specijalist optometrije

Linkovi

vox.hr
Očna optika Vox,specijalistička optometrijska praksa i majstorski obrt s pravom prijema naučnika

turizam.vox..hr
Kuća za odmor Puskas

Blog.hr
Blog servis