Priča o Slovencu, Hrvatu i jednom zaljevu


Nekoć ne tako davno živjeli Josip i Janez. Živjeli su blizu mora i bavili se ribolovom. Jedan je živio s jedne strane zaljeva, a drugi s druge strane. Po cijele dane lovili su ribu. Jednog dana navrati Josip Janezu s prijedlogom da postane kum njegovom djetetu. I Janez pristane.



No jednog dana ta dva mjesta nađu se u dvije zemlje. Federativna država u kojoj su živjeli jednostavno se raspala. Bilo je potrebno ucrtati granice. Hrvat Josip ponovno navrati starom prijatelju Janezu i predloži: Podijelimo zaljev na dva djela, po sredini. Pola će pripasti meni, a na drugoj polovici ćeš ti loviti ribu.

No, Janez je oduvijek imao veći brod. Bio je mudriji od Josipa, djed mu je ostavio veliko bogatstvo i veći brod te je često u šali spominjao kako cijeli zaljev pripada baš njemu.

Kako to misliš?, upita Janez Josipa, pa se razljuti i kaže: Moja država sutra postaje članica jake europske asocijacije. Dakako da neću pristati da pola zaljeva pripadne tebi. Imaš malen brod, siromašan si. Pametnije ti je da prestaneš loviti ribu. Prepusti zaljev meni jer sam bolji, snalažljiviji i bogatiji. Zašto da u zaljevu žive ribe koje ne mogu uloviti ni ja zbog granice, ni ti zbog tvog jadnog malog broda.

Josip širom otvorenih oči otvori usta i ostane bez riječi. Upita Janeza: Pa zar nismo oduvijek bili prijatelji? Tužan izađe iz Janezove kuće te se preko zaljeva zaputi kući.

Nakon toga Janezova država uđe u europsku asocijaciju. Janezovoj bahatosti tek tada nije bilo kraja. Kum njegova drugog djeteta postao je ministar vanjskih poslova, a kućni prijatelj bio mu je premijer. Josip s druge strane zaljeva nije poznavao nikog, ta bio je presiromašan da bi znao političare svoje države.

No i Josipova država započe pregovore o ulasku u europsku asocijaciju. Visoka ustanova te asocijacije čak je predložila datum završetka pregovora za ulazak. No tada se pobuni Janez. Nazove premijere i kaže mu: Ovi ludi susjedi žele u Uniju a meni ne daju zaljev. Blokiraj im pregovore, zaustavi njihov ulazak u Uniju. Znaš li što bi to značilo? Moj susjed preko zaljeva uskoro bi u europskim asocijacijama mogao dobiti veći poticaj, kupiti veliki brod i prisvojiti cijeli zaljev koji treba pripasti meni. Da bi to spriječio, zaustavi ulazak te glupe, balkanske zemlje u našu svetu Uniju.

Nastavak priče pročitat ćete u dnevnim novinama ili drugim medijima. Možda već sutra…


06.12.2008. ::: Komentari (2) ::: Ispis teksta ::: Link teksta

<< Arhiva >>

  • O BLOGU

    Blog koji prati društvenu stvarnost, bilo na realan ili sarkastičan način. Za sve one koji misle svojom, a ne tuđom glavom!

    O POLITICI

    Blog koji ne voli politiku. Ne favorizira ni lijeve ni desne, a ni stranke centra. Ne voli one koji se profesionalno bave politikom, od stranačkih dužnosnika do stranačke mladeži.

    IDEJA I MISIJA

    Potaknuti ljude da razmišljaju svojom glavom. Da ničije stavove, pa ni ove na ovom blogu ne uzimaju poput vitamina, već da čitaju što više, obrazuju se i barem prije spavanja između pranja zubi i večernje molitve razmisle i donesu vlastiti stav o barem jednoj temi.


    VIDLJIVOST KOMENTARA