Giacomo Puccini - Opera house - Blog.hr

subota | 10.09.2005.

Giacomo Puccini

GIACOMO PUCCINI

Rođen: 22. prosinca 1858. u talijanskom mjestu Lucca
Umro: 29. studenog 1924. u Bruxellesu
Giacomo Puccini vjerojatno je uz Verdija najpopularniji operni skladatelj svih vremena. Dvojica velikih skladatelja imaju mnogo toga zajedničkog. Obojica su odrasla u siromaštvu, već za života su stekli slavu i bogatstvo, a njihove arije i opere vrijedna su baština svijeta.
Autor glasovitih Bohema i drugih popularnih djela, Giacomo Puccini rođen je 22. prosinca 1858. u talijanskom mjestu Lucca. U njegovoj obitelji bilo je više glazbenika. Tako je mladi Giacomo prvu glazbenu naobrazbu primio od strica. Rano je ostao bez oca, pa je mladost proveo u oskudici. Njegovo studentsko doba u Milanu također je obilježeno siromaštvom. To je možda i razlog zašto se Puccini desetak godina poslije završetka glazbene akademije oduševio libretom o životu siromašnih studenata i umjetnika u pariškoj Latinskoj četvrti. Na taj libreto sklada remek-djelo, operu La Boheme, u kojoj sugestivno ocrtava boemski svijet gdje se radost, nesigurnost i tuga neprekidno izmjenjuju. La Boheme mnogi ljubitelji glazbe smatraju Puccinijevim najuspjelijim ostvarenjem.
Već svojim prvim operama Le Villi i Edgar Puccini je osvojio simpatije publike, a operom Manon Lescaut i naklonost moćnog izdavača Ricordija. Njegova djela odlikuju se jasnoćom, iznimnom snagom orkestra koji se isprepliće s izvrsnim solističkim i zborskim arijama. I doista, rijetko je koji skladatelj toliko dobro poznavao orkestar, kao što vjerojatno nijedan nije napisao toliko popularnih i toliko često izvođenih arija. Nakon svjetske slave La Bohema veliki uspjeh postiže opera Tosca s glasovitom molitvom glavne junakinje i arijom Cavaradossija, potom jedno od najbolnijih Puccinijevih djela Madame Butterfly, te jednočinka Gianni Schicchi, remek-djelo komične opere.
Posljednju operu Turandot nije uspio dovršiti. Strastveni pušač obolio je od raka grla i umro 29. studenog 1924. u Bruxellesu, gdje se trebao podvrgnuti operaciji. Operu Turandot dovršio je, prema Puccinijevim bilješkama, skladatelj Franco Alfano. Opera je s velikim uspjehom prikazana dvije godine poslije autorove smrti - 1926. u Milanu. Na toj predstavi, već tada proslavljeni dirigent Arturo Toscanini zaustavio je orkestar na posljednjim taktovima koje je napisao Puccini, rekavši publici: Dovde je maestro napisao svoje djelo. Turandot je lirska drama smještena u egzotičnom pekinškom dvoru iz doba priča. Jednaku slavu stekle su arije princeze Turandot, ropkinje Liu i princa Kalafa, kao i izvrsni i moćni orkestar u kojemu su duboke brazde novih glazbenih kretanja XX. stoljeća.

- 09:05 - Komentari (0) - Isprintaj - # -

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.