Dominikansko laičko bratstvo blaženog Augustina Kažotića https://blog.dnevnik.hr/op3

petak, 26.07.2019.

Blagoslov nove slike našeg blaženog Augustina Kažotića

Brat Davor Augustin I sestra Laura Katarina imali su milost na blagdan svetog Jakova, 25.07.2109.g., otputovati u Trogir, rodni grad našeg baženog Augustina Kažotića I u njegovu svetištu na prvi dan devetnice njemu u čast, nazočiti blagoslovu nove slike s njegovim likom. Sliku veličine 100x150 nacrtala je nama posebno draga umjetnica gđa Alma Orlić. Naš subrat fra Ante Kazoti sa oduševljenjem je pratio nastajanje prve slike koju je umjetnica radila za naše Bratstvo I tako je nastala želja da ista učini nešto slično I za našu dominikansku zajednicu u Trogiru.Sestra Laura Katarina je pomogla u kontaktima, oko organizacije dovoza I odvoza platna I tehničkih dogovora, pa je tako I željela nazočiti blagoslovu ove divne slike. Slika prikazuje našeg blaženog Augustina kako u slavi odlazi našemu Ocu Nebeskom kojemu je tako revno služio za života ovdje na zemlji. Brat Davor Augustin bio je isto u mogućnosti poći, pa se krenulo autom za Trogir.Na putu smo kratko stali kod Skradina da pogledamo sa divnog vidikovca Šibenski kanal, te pozdravimo Gospu od Puta. Čim smo stigli u grad, radosna srca nas je dočekao fra Ante na vratima našeg dominikanskog samostana, ponudio nas hladnim pićem I tradicionalnim trogirskim kolačem, te nas sproveo kroz cijelo svetište. Odmah smo se osjećali kao kod kuće! Nova slika već je bila u crkvi I silno smo se obradovali što smo djelić svega ovoga. Nakon toga smo sami otišli u obilazak grada, sestra Laura ga dobro poznaje jer je tu I krštena I krsna Kuma joj tu živi, koju smo kasnije I posjetili. Pomno smo razgledali katedralu svetog Lovre, te se popeli I na vrh njezinog zvonika. Grad je pun velikih znamenitosti I crkava (Gospa od Karmela, sveti Nikola, sveti Jakov, sveti Josip), a tu je I samostan sestara Benediktinki. U 18h vratili smo se u svetište gdje je prvo bila molitva krunice, pa sveta Misa. Na kraju je započela devetnica u čast našem Blaženiku sa njegovim litanijama, te je bio predivan obred blagoslova nove slike koji je predvodio prior fra Petar Galić.Fra Petar nam je posvjestio kako se nipošto ne klanjamo nijednoj slici niti kipu, nego štujemo ono(ga) što ona/on prikazuju. Nakon svega sreli smo se našom dragom sestrom trećoredicom Majom Ozanom koja od udaje prošle godine živi u obližnjim Kaštelima I njezinim suprugom Brankom.Prošetali smo do zgrade u kojoj je bio zarobljen, osuđen I 19.11.1945. u ranu zoru izveden na trogirsko groblje I strijeljan naš dominikanac Dominik Barač.Nakon još 2h zajedničkog razgovora, krenuli smo natrag za Zagreb I radosna srca sretno stigli kući.

Neka nas sve prati zagovor blaženog Augustina Kažotića!

s. Laura Katarina OPL


26.07.2019. u 21:28 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 16.07.2019.

Zajedničko druženje bratstva

Zajedništvo jest jedan od četiri stupa dominikanskog duhovnog života te kao takvo vrlo važan čimbenik u svakodnevici našeg bratstva. Osim zajedničkih susreta i molitve, često se odvažimo i na neko kraće hodočašće, sudjelujemo u zajedničkim aktivnostima za dobrobit društva i Crkve, zajednički odlazimo na duhovna događanja i tomu slično. No, ponekad poželimo malo otići i u prirodu, na čisti zrak, te kroz druženje zajednički provesti slobodno vrijeme. Još nam je svima u živom sjećanju izlet i druženje u Zagorju od prije nekoliko godina, no ovaj smo puta ostali u našem Zagrebu te se okupili u vrtu sestre Elizabete koja nam je priredila izvrstan roštilj u još ljepšem ambijentu. Iako je vrijeme zadnjih nekoliko dana bilo vrlo promjenjivo te na trenutke čak i prijetilo da će nam omesti planove, u nedjelju je granulo sunce te su svi preduvjeti za naš roštilj biti ispunjeni.

Naše bratstvo se može pohvaliti s mnogo prijatelja i podupiratelja. O mnogima od njih smo već pisali na ovom blogu. Sigurno se čitatelji sjećaju tekstova u kojima smo spominjali našeg dragog svećenika, velečasnog Marijana iz Resnika, našu sestru dominikanku Ivanu Pavlu, slikaricu Almu Orlić, vjeroučitelja Zlatka, bivše dominikanske bogoslove Ivana i Mateja koji su nam približili sv. Vinka Ferera te mnogih drugih laika i klerika koji su na neki način stvorili odnos s našim bratstvom te nam ostali u lijepom sjećanju. Jedna od osoba koja nam je u zadnje vrijeme jako prirasla srcu jest i naš dominikanski mladomisnik fra Josip Dolić koji je već godinu dana u našem samostanu na Peščenici. Upravo zbog toga smo ga pozvali da nam se pridruži što je on drage volje prihvatio.

Budući da je ovo godina u kojoj je postao svećenik te će mu kao takva ostati zauvijek u sjećanju, poželjeli smo učiniti nešto lijepo za njega te smo mu darovali reprodukciju slike bl. Augustina Kažotića, našeg velikog svećenika i biskupa, da mu bude uzor u svetosti i zaštita na svećeničkom putu.Ostali smo u zajedništvu gotovo pola dana te se još jednom prisjetili da je Duh ono što nas sve spaja, a dok je on među nama jak, za budućnost našeg bratstva nema brige.Hvaljen Isus i Marija!

16.07.2019. u 13:59 • 0 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

O nama

Mi smo laici dominikanci, pripadnici Reda propovjednika "u svijetu". Naše je laičko bratstvo osnovano 13. studenog 2014. godine i djeluje pri samostanu i župi blaženog Augustina Kažotića na zagrebačkoj Volovčici.
Želja nam je na ovom mjestu objavljivati aktualnosti iz života našeg Bratstva, duhovne tekstove i poučno štivo o katoličkoj vjeri, dominikancima i drugim temama koje nađemo korisnima.
Ukoliko želite s nama stupiti u kontakt, molimo vas da nam se javite na adresu dlbaugustinkazotic@gmail.com

Možete nas pronaći i na našoj intenet stranici www.laicko-bratstvo-kazotic.org

brojač posjetitelja

Red propovjednika

Red propovjednika (lat. ordo praedicatorum) osnovao je sveti Dominik, koji se rodio 1170. godine u Caleruegi (Španjolska), čovjek koji je bio zaljubljen u Riječ Božju i potpuno predan poslanju propovijedanja.
Oslobođen od svake navezanosti na materijalnu sigurnost i udoban položaj u društvu, Dominik je, slijedeći Krista, živio skrovito i siromašno, danonoćno propovijedao Evanđelje i obraćao zabludjele. Njegova karizma siromašnog propovjednika vrlo je brzo naišla na mnoge poklonike te je red crno-bijelih fratara, koji je sve do današnjih dana prisutan u Crkvi, dosad iznjedrio mnoge svece, crkvene naučitelje, mučenike, posvećene djevice i angažirane laike.
Red propovjednika sastoji se od muške i ženske grane redovnika aktivnih u apostolatu, zatim od klauzurnih sestara dominikanki, laika-trećoredaca (to smo mi mah) i dijecezanskih svećenika privrženih Redu, uključenih u Svećeničko bratstvo svetog Dominika.

Kazalo nekih dosad objavljenih tekstova


Blažena Djevica Marija i dominikanci

Spomen na prijenos tijela svetog oca Dominika

Naše bratstvo na dominikanskom kruničarskom hodočašću

Dominikanski laici za život

Dominikanska pobožnost Blaženoj Djevici Mariji

Gost predavač: pater Ciril Čuš

Susret s blaženim kardinalom Stepincem

Naš susret s papom

Izlet u Zagorje

Molitva časoslova

Zašto živjeti posvećenim životom laika u Redu propovjednika?

Primanje u novicijat

Loading