Dominikansko laičko bratstvo blaženog Augustina Kažotića https://blog.dnevnik.hr/op3

četvrtak, 20.09.2018.

Dominikanci i Matejevo evanđelje

Matejevo je evanđelje prvo po redu u Novom Zavjetu te kao takvo biblijskom čitaču predstavlja prvo svjedočanstvo o Isusovom rođenju, životu i smrti. Nama Dominikancima ono je posebno zanimljivo i stoga jer je naš duhovni otac sv. Dominik nosio sa sobom upravo Matejevo evanđelje kada bi išao propovijedati. Očigledno je da je sam procijenio da upravo Matejevo evanđelje ima moć obraćenja duša budući da na jedan vrlo jasan i jednostavan način prenosi radosnu vijest.


sv. Matej

Kako bi sami bolje upoznali Matejevo evanđelje kao dragocjenu riznicu Božje riječi, u goste smo pozvali g. Zlatka Šareca, diplomiranog teologa, kako bi nam ovu temu približio na način koji bi nam bio razumljiv i pomogao nam u našem daljnjem apostolatu. Gospodin Zlatko je predani vjernik, otac četvero djece, vjeroučitelj u osnovnoj školi i, općenito, osoba koja svojim životom svjedoči vjeru i ufanje u Isusa Krista kao našeg spasitelja i otkupitelja.Na početku g. Zlatko nam je pričao o nastanku evanđelja, o sličnostima i razlikama između sinoptičkih evanđelja, ali i o tzv. "Q" dokumentu, koji je kroz povijest izgubljen, no postoje ozbiljne indicije da je sadržavao brojne Isusove izreke i prispodobe koje su kasnije korištene u evanđeljima. Posebno je spominjao rane kršćanske zajednice na području današnje Sirije kojima možemo biti zahvalni za očuvanje evanđelja.


stranica iz jednog od najranijih prijepisa Matejevog evanđelja

U središnjem dijelu svoga izlaganja, g. Zlatko je govorio o možda i najupečatljivijem dijelu Matejevog evanđelja, a to je govor na gori u kojem se Isus dotiče blaženstava. Blaženstva su nam itekako već poznata iz ciklusa predavanja "8 blaženstava" koje je naše bratstvo organiziralo prošle godine, no svakako je bilo lijepo prisjetiti se značenja svakog od njih i staviti ga u kontekst praktičnog kršćanskog života.

Na kraju svoga izlaganja, g. Zlatko nam je svima poručio da smo na dobrom putu, no da moramo biti ustrajni u našim zavjetima koji su velika milost, ali i obaveza. Svi smo bili jako zadovoljni ovim predavanjem i zahvalni g. Zlatku što je izdvojio svoje vrijeme da nas upozna i predstavi nam ovu preznačajnu temu. Naglasivši da bi rado željeli da nam se opet pridruži nekom prigodom, naša sestra Laura Katarina mu je uručila maleni dar - majicu s likom bl. Augustina Kažotića kao trajnu uspomenu na ovaj susret uz obećanje da ćemo ga se sjetiti u našim molitvama.

Hvaljen Isus i Marija!

20.09.2018. u 21:35 • 1 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

O nama

Mi smo laici dominikanci, pripadnici Reda propovjednika "u svijetu". Naše je laičko bratstvo osnovano 13. studenog 2014. godine i djeluje pri samostanu i župi blaženog Augustina Kažotića na zagrebačkoj Volovčici.
Želja nam je na ovom mjestu objavljivati aktualnosti iz života našeg Bratstva, duhovne tekstove i poučno štivo o katoličkoj vjeri, dominikancima i drugim temama koje nađemo korisnima.
Ukoliko želite s nama stupiti u kontakt, molimo vas da nam se javite na adresu dlbaugustinkazotic@gmail.com

Možete nas pronaći i na našoj intenet stranici www.laicko-bratstvo-kazotic.org

brojač posjetitelja

Red propovjednika

Red propovjednika (lat. ordo praedicatorum) osnovao je sveti Dominik, koji se rodio 1170. godine u Caleruegi (Španjolska), čovjek koji je bio zaljubljen u Riječ Božju i potpuno predan poslanju propovijedanja.
Oslobođen od svake navezanosti na materijalnu sigurnost i udoban položaj u društvu, Dominik je, slijedeći Krista, živio skrovito i siromašno, danonoćno propovijedao Evanđelje i obraćao zabludjele. Njegova karizma siromašnog propovjednika vrlo je brzo naišla na mnoge poklonike te je red crno-bijelih fratara, koji je sve do današnjih dana prisutan u Crkvi, dosad iznjedrio mnoge svece, crkvene naučitelje, mučenike, posvećene djevice i angažirane laike.
Red propovjednika sastoji se od muške i ženske grane redovnika aktivnih u apostolatu, zatim od klauzurnih sestara dominikanki, laika-trećoredaca (to smo mi mah) i dijecezanskih svećenika privrženih Redu, uključenih u Svećeničko bratstvo svetog Dominika.

Kazalo nekih dosad objavljenih tekstova


Blažena Djevica Marija i dominikanci

Spomen na prijenos tijela svetog oca Dominika

Naše bratstvo na dominikanskom kruničarskom hodočašću

Dominikanski laici za život

Dominikanska pobožnost Blaženoj Djevici Mariji

Gost predavač: pater Ciril Čuš

Susret s blaženim kardinalom Stepincem

Naš susret s papom

Izlet u Zagorje

Molitva časoslova

Zašto živjeti posvećenim životom laika u Redu propovjednika?

Primanje u novicijat

Loading