Dominikansko laičko bratstvo blaženog Augustina Kažotića https://blog.dnevnik.hr/op3

petak, 25.11.2016.

Ciklus predavanja "Osam blaženstava" - Prvo blaženstvo

U utorak, 22. studenog 2016., naše je Bratstvo blaženog Augustina Kažotića imalo prvo u nizu od osam planiranih predavanja na temu blaženstava, u obliku susreta koji su otvoreni za javnost.
Ovi su susreti planirani kao dio naše formacije, a ujedno i prilika svim zainteresiranim vjernicima da dođu i upoznaju nas, s nama mole Časoslov, prodube svoje znanje i steknu nova iskustva na putu vjere. Naravno, prilika je to da se predstavimo onima koji žele dublje posvećenje svojeg života kroz molitvu i rad za Božje djelo.

Za prvi ciklus predavanja koja nudimo javnosti odabrali smo temu "Osam blaženstava". Naime, dokumenti Reda propovjednika, naši svetački uzori, a i sama vjernička savjest, govore nam kako bi život nas dominikanskih trećoredaca trebao biti ogledni primjer života u duhu blaženstava. Stoga smo htjeli pobliže razmatrati svako pojedino blaženstvo i ogledati sebe u sadržaju svakog od njih, kako bismo se izgrađivali i u osobnom kršćanskom životu i kao zajednica Kristovih apostola.

Prvo predavanje u ovom ciklusu bilo je, dakle, o prvom blaženstvu: "Blago siromasima duhom, njihovo je kraljevstvo nebesko!". Održao nam ga je dominikanac pater Alojz Ćubelić, profesor na Katedri za filozofiju Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu.Sakupilo se naše Bratstvo i u zemlji i u inozemstvu (hvala Bogu na video-vezama sretan ), a osim nas patera Alojza došao je poslušati lijepi broj zainteresiranih vjernika. Susret smo započeli molitvom Večernje iz Časoslova, a potom je pater Alojz prezentirao svoju temu.U skladu sa svojim habitusom, pater nam nije u svojem izlaganju dao jednostavne odgovore, već je postavio brojna pitanja i tako nas zapravo ostavio tek na početku razmatranja blaženstva siromaštva. Stavio je pred nas evanđeoski primjer kojeg smo nekoliko nedjelja prije toga slušali u nedjeljnim misnim čitanjima: farizej koji u hram dolazi ponosan jer vrši sve zakone, a nasuprot njega carinik koji pognute glave dolazi zamoliti oproštenje.
Farizej je tako "bogat duhom" i u njega više ništa ne stane, dok je carinik ponizan i siromašan duhom te je spreman rasti u Gospodinu.
Bila je to prilika da sebe preispitamo kao farizeje ili carinike na jednostavnim životnim primjerima.

Za izdvojiti je komentar jednog od naše braće koji je rekao: "Biti siromašan duhom znači isprazniti se od sebe, a napuniti se Duhom Božjim". Doista je takvo siromaštvo ono čemu mi kao kršćani, dominikanci, ljudi Božjeg poziva trebamo težiti!

Susret smo završili Jubilejskom molitvom Reda propovjednika i kratkim druženjem s pridošlim gostima.
Sljedeće predavanje iz ciklusa bit će održano, uz Božju pomoć, u mjesecu prosincu.

Hvaljen Isus i Marija!

25.11.2016. u 18:53 • 0 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

O nama

Mi smo laici dominikanci, pripadnici Reda propovjednika "u svijetu". Naše je laičko bratstvo osnovano 13. studenog 2014. godine i djeluje pri samostanu i župi blaženog Augustina Kažotića na zagrebačkoj Volovčici.
Želja nam je na ovom mjestu objavljivati aktualnosti iz života našeg Bratstva, duhovne tekstove i poučno štivo o katoličkoj vjeri, dominikancima i drugim temama koje nađemo korisnima.
Ukoliko želite s nama stupiti u kontakt, molimo vas da nam se javite na adresu dlbaugustinkazotic@gmail.com

Možete nas pronaći i na našoj intenet stranici www.laicko-bratstvo-kazotic.org

brojač posjetitelja

Red propovjednika

Red propovjednika (lat. ordo praedicatorum) osnovao je sveti Dominik, koji se rodio 1170. godine u Caleruegi (Španjolska), čovjek koji je bio zaljubljen u Riječ Božju i potpuno predan poslanju propovijedanja.
Oslobođen od svake navezanosti na materijalnu sigurnost i udoban položaj u društvu, Dominik je, slijedeći Krista, živio skrovito i siromašno, danonoćno propovijedao Evanđelje i obraćao zabludjele. Njegova karizma siromašnog propovjednika vrlo je brzo naišla na mnoge poklonike te je red crno-bijelih fratara, koji je sve do današnjih dana prisutan u Crkvi, dosad iznjedrio mnoge svece, crkvene naučitelje, mučenike, posvećene djevice i angažirane laike.
Red propovjednika sastoji se od muške i ženske grane redovnika aktivnih u apostolatu, zatim od klauzurnih sestara dominikanki, laika-trećoredaca (to smo mi mah) i dijecezanskih svećenika privrženih Redu, uključenih u Svećeničko bratstvo svetog Dominika.

Kazalo nekih dosad objavljenih tekstova


Blažena Djevica Marija i dominikanci

Spomen na prijenos tijela svetog oca Dominika

Naše bratstvo na dominikanskom kruničarskom hodočašću

Dominikanski laici za život

Dominikanska pobožnost Blaženoj Djevici Mariji

Gost predavač: pater Ciril Čuš

Susret s blaženim kardinalom Stepincem

Naš susret s papom

Izlet u Zagorje

Molitva časoslova

Zašto živjeti posvećenim životom laika u Redu propovjednika?

Primanje u novicijat

Loading