Dominikansko laičko bratstvo blaženog Augustina Kažotića https://blog.dnevnik.hr/op3

utorak, 09.06.2015.

Naviještanje

Gospodin poziva svakog čovjeka, svaku osobu, da mu se približi, da ga upozna i da ima udio u njegovom božanskom životu. Gospodin doista želi da svaki čovjek upozna tko je On, kakav je i što zapravo želi, koji je njegov plan za čovjeka.
Njegov poziv nama s jedne je strane blagoslov života, jer mu daje ljepotu i svrhovitost, jer utažuje vječnu čežnju našeg srca koja vapije za svojim Stvoriteljem, koliko je to uopće moguće u ovoj dolini suza. S druge je strane njegov poziv za nas obveza - drugima donijeti radost spasenja, privesti ih k izvoru "vode koja struji u život vječni (Iv 4,5)".

Biti sol zemlje i svjetlost svijeta ne mogu ako nisam osoba molitve i sakramentalnog života. Snaga koja mi treba ne može biti ljudska, "Jer nije nam se boriti protiv krvi i mesa, nego protiv Vrhovništava, protiv Vlasti, protiv upravljača ovoga mračnoga svijeta, protiv zlih duhova po nebesima" (Ef 6,12). Treba nam Božja snaga, "oprema Božja" za taj duhovni boj. Apostol Pavao u Poslanici Efežanima nabraja koja je to ratna sprema potrebna kad se ide u duhovni boj: opasač istine, oklop pravednosti, štit vjere, kaciga spasenja, mač Duha.

Tako je velika zadaća našeg poziva da doista on ne može biti do kraja ispunjen za života na zemlji. Svijet je gladan istine i žedan pravednosti. Treba mu živa riječ koja će ga zapaliti, treba mu cilj u vječnosti namjesto prolaznom ugađanju osjetilima.
Naviještati Istinu neće biti ugodno, popularno niti dočekano uvijek s veseljem.
Molimo da nas Gosodin oslobodi navezanosti na ljudsko prihvaćanje i odobravanje.

Zaista, zaista, kažem vam: vi ćete plakati i jaukati, a svijet će se veseliti. Vi ćete se žalostiti, ali žalost će se vaša okrenuti u radost (Iv 16, 20)

Kroz cijelo Evanđelje Isus u više navrata obećaje svojim učenicima i nama - u naviještanju Istine, u postojanosti u trpljenju te u nepokolebljivoj vjeri naći ćemo put do vječne radosti! Zato - jao meni ako Evanđelja ne navješćujem! (Kor 9, 16).

09.06.2015. u 13:37 • 0 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

O nama

Mi smo laici dominikanci, pripadnici Reda propovjednika "u svijetu". Naše je laičko bratstvo osnovano 13. studenog 2014. godine i djeluje pri samostanu i župi blaženog Augustina Kažotića na zagrebačkoj Volovčici.
Želja nam je na ovom mjestu objavljivati aktualnosti iz života našeg Bratstva, duhovne tekstove i poučno štivo o katoličkoj vjeri, dominikancima i drugim temama koje nađemo korisnima.
Ukoliko želite s nama stupiti u kontakt, molimo vas da nam se javite na adresu dlbaugustinkazotic@gmail.com

Možete nas pronaći i na našoj intenet stranici www.laicko-bratstvo-kazotic.org

brojač posjetitelja

Red propovjednika

Red propovjednika (lat. ordo praedicatorum) osnovao je sveti Dominik, koji se rodio 1170. godine u Caleruegi (Španjolska), čovjek koji je bio zaljubljen u Riječ Božju i potpuno predan poslanju propovijedanja.
Oslobođen od svake navezanosti na materijalnu sigurnost i udoban položaj u društvu, Dominik je, slijedeći Krista, živio skrovito i siromašno, danonoćno propovijedao Evanđelje i obraćao zabludjele. Njegova karizma siromašnog propovjednika vrlo je brzo naišla na mnoge poklonike te je red crno-bijelih fratara, koji je sve do današnjih dana prisutan u Crkvi, dosad iznjedrio mnoge svece, crkvene naučitelje, mučenike, posvećene djevice i angažirane laike.
Red propovjednika sastoji se od muške i ženske grane redovnika aktivnih u apostolatu, zatim od klauzurnih sestara dominikanki, laika-trećoredaca (to smo mi mah) i dijecezanskih svećenika privrženih Redu, uključenih u Svećeničko bratstvo svetog Dominika.

Kazalo nekih dosad objavljenih tekstova


Blažena Djevica Marija i dominikanci

Spomen na prijenos tijela svetog oca Dominika

Naše bratstvo na dominikanskom kruničarskom hodočašću

Dominikanski laici za život

Dominikanska pobožnost Blaženoj Djevici Mariji

Gost predavač: pater Ciril Čuš

Susret s blaženim kardinalom Stepincem

Naš susret s papom

Izlet u Zagorje

Molitva časoslova

Zašto živjeti posvećenim životom laika u Redu propovjednika?

Primanje u novicijat

Loading