Maksova maksimala

četvrtak, 31.12.2015.

PANDORA OTVORILA ĆUP


Stari grčki i ini mitovi govore jasne stvari. Nekada je u svijetu vladao red i blagostanje koje se razlikovalo od blagostanja kojega nam je priuštio Otac Domovine, blagopreminuli general JNA. Razdor mitskog blagostanja je nastupio kada su se svojim svjetonazorom sukobili Zeus i njemu podčinjeni bogovi, posebno Prometej koji je smatrao da je čovjek živo biće višeg denziteta od životinjskog. Zato je bogovima ukrao vatru i dao ju ljudima! Za osvetu, Zeus je dao nekom Hefestu da iz gline načini ženu, udahnuo joj dušu, naravno, i bila je svime obdarena; ljepotom, lukavošću, hrabrošću i šarmom. Ali na kraju, Zeus ju je učinio lijenom, nemirnom i budalastom, a Hera znatiželjnom (!?) Zbog "svime obdarena" nazvali su je Pandora. Za razliku od muškarca za kojega se, ako je obdaren, točno zna s čime! Zeus je Pandoru podvalio ljudima i dao joj i jedan zatvoreni ćup (kutiju) koji, kao, nije smjela otvoriti. Njena znatiželja došla je do izražaja najvećim dijelom na Balkanu i, otvorila je ćup! Iz ćupa su odmah izišla sva zla: nacionalizam, rat, ratno profiterstvo, silovanje, tuga, siromaštvo, zločin, pohlepa, korupcija, mito, bolest, prkos, glad, prijevara... Iz ćupa je izišla pretvorba društvenoga vlasništva i privatizacija radničkog stvaralaštva, prodaja narodnog bogatstva, banaka otetih od titulara koji su ih stvorili. Iz ćupa je izišlo i najveće hrvatsko zlo - novi sustav vrijednosti koji je favorizirao političku podobnost; bez struke, mara i odgovornosti, ali s umreženim kolektivnim sustavom opstrukcije svega poštenoga. Hrvatskom se širila maksima; sve ove ogromne nekretnine, pokretnine i bankovne račune koje imam u Gorskom kotaru, Zagorju, Hercegovini i stranim bankama – sve sam pokrao, samo sam diplomu i vozačku dozvolu kupio.
Pandora je, shvativši grešku, brzo zatvorila ćup, ali se pri kraju provukao van i duh endehazije, ustaštva, diskriminacije i kleropokvarenosti, a unutra je ostala samo nada. Balkan je bio vrlo hladan i turoban, a onda je Pandora opet otvorila kutiju te je nada izletjela van. Tako su i Hrvati u zlim vremenima dobili i zračak svjetlosti, a ne samo nade. Vratili su im se iz dijaspore veliki kapitalistički i politički stručnjaci koji su zaposjeli najodgovornija ministarstva; obrane, gospodarstva, povratništva, a domaći klerolumen preuzeo je ministarstvo obnove s vlastitim projektom autoputa Zagreb-Dubrovnik preko zaostale Bosne i Hercegovine i Herceg-Bosne, a nakon sloma hrvatske politike u Bosni i Hercegovini isprojektirao je Pelješki most kako bi povezao kraj s krajem Republike Hrvatske!? Ta nada titra još uvijek za dnevno političke potrebe svake vlasti, sprdaju se s narodom, ali još više sa sobom.
Pandora je besmrtna pa s vremena na vrijeme svrati na stare staze s ćupom kojega neki novi Zeus napuni s modernijim zlima, a znatiželjna Pandora zaviri u ćup i propusti ih van. Tako je u zadnje vrijeme propustila bezbroj stranaka desne orijentacije kao ekspoziture već provjerene domoljubne, rodoljubne i dragoljubne stranke spasa. Ovoga puta pobjegla joj je i jedna, nije stranka, nije udruga, već neka skupina nezavisnih gradonačelnika i načelnika, koja se nazvala Most. Most asocira na Pelješki, jer su zastupnici Mosta uglavnom s južnog dijela Hrvatske. Pelješki most, kako spomenusmo, služi za dnevne političke svrhe, to je jedan cyber, virtualni, zahvat bez gospodarskog, financijskog, geografskog i nacionalnog opravdanja. E, i u tom smislu Most Bože Petrova, liječnika psihijatra, ima svoj pandan.
Kada se spominje psihijatrijska struka netko se na internetu sjetio poučnog fakta; hrvatski Srbi imali su za vođu psihijatra pa su najebali, bosanski Srbi imadoše psihijatra za vođu pa najebe on, a sada hrvatski Hrvati dobiše psihijatra koji je odredio novu vlast pa … Doduše, za ovu vlast se, po riječima biskupa Mile Bogovića, Crkva u Hrvata molila čitavo došašće prije Božića, zanemarivši da su se molili za vlast nepravomoćno osuđene stranke, kao zločinačke organizacije. A Petrova je usporedio s Isusom (sic). No, ako u Hrvatski sabor mogu ući pravomoćno osuđeni ratni zločinci, zašto vlast ne bi preuzela nepravomoćno kazneno osuđena stranka? Hrvatski Ustav to vjerojatno ne dozvoljava, ali Ustavni sud da!
I tako; dok predsjednica Republike doktorira, premijer nauči hrvatski, a zamjenik premijera engleski, dotle bi drugi zamjenik mogao uvesti službeni jezik u Vladi - latinski. Tu je on, kao liječnik, doma. I tako ga nitko neće šljivit.
No, nemojmo zanemariti Pandoru. Ona je ovoga puta širom otvorila ćup pa je uz sva zla izišla i nada. Međutim starogrči mit u prijevodu kazuje „… da ta nada ne mora imati pozitivan predznak. Nada se, naime, prema grčkoj riječi •»ŔąÂ bolje prevodi kao očekivanje zla ili predviđanje nesreće“. Nadam se da i bogovi griješe!

Čestitam vam Novu godinu, a čitava iduća 2016. neka vam bude plodonosna!

Oznake: &

31.12.2015. u 10:10 • 12 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< prosinac, 2015 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Kolumna o gradu pod Klekom i šire.

Kontakt adresa

maksimala943@gmail.com





DRŽAVNI PRAZNICI I BLAGDANI

1. siječnja Nova godina
6. siječnja Sveta tri kralja
? Uskrsni ponedjeljak
1. svibnja Praznik rada
? četvrtak Tijelovo
22. lipnja Dan antifašističke borbe
25. lipnja Dan državnosti
5. kolovoza Dan domovinske zahvalnosti
15. kolovoza Velika Gospa
8. listopada Dan neovisnosti
1. studenoga Dan svih svetih
25. prosinca Božić
26. prosinca Sveti Stjepan