10.07.2006., ponedjeljak

HRANOM PROTIV ŠTETNOG UTJECAJA SUNCA

Od štetnih sunčevih UV zraka ljeti nas ne štite samo kreme za sunčanje, nego i hrana. Pojedine su namirnice osobito bogate materijama koje kožu hrane i štite iznutra i tako spriječavaju nastanak bora, ali i mnogo opasnije promjene na koži koje mogu dovesti do raka kože. Pijte mnogo tekučine i jedite ribu, maslinovo ulje, voće i povrće i vaša će koža ostati svježa i zdrava. Sunčeve zrake mogu štetno utjecati i na oći. Čuvajte njihovo zdravlje i nekoliko puta tjedno jedite hranu bogatu luteinom kao što su kelj i špinat. Lutein štiti mrežnicu oka od utjecaja UV zraka. Mrkva je bogata beta karotenom koji sprečava UV zrake da prodiru u dublje slojeve kože. Jedno je istraživanje pokazalo da uzimanje 25 mg beta karotena (jedna i po mrkva) tjekom 12 tjedana prije izlaganja suncu stvara prirodnu zaštitu kože poput kreme zaštitnog faktora 2-4.
Jetrica sadrže mnogo bakra i vitamina B6 koji pomažu u stvaranju melanina, pigmenta kože koji je štiti od sunca. On je zaslužan i za lijepu, preplanulu boju kože. Drugi dobri izvori bakra su školjke, žitarice, grah i sušeno voće. Iako ne štiti od sunca, konzumiranje većih kolićina tekučine čuva od dehidracije. Ona je opasna za kožu jer utječe na gubitak njene elastičnosti.
Istraživanja su pokazala da masnoće iz riba štite od UVA i UVB zraka tako što smanjuju nivo materija koje uzrokuju opekotine na koži. Jedite barem jednom do dvaput tjedno ribu bogatu masnoćama kao što su losos, skuša i sardele.
Jabuke su dobar izvor flavonoida. Oni čine grupu antioksidansa koji djeluju protiv slobodnih radikala koji nastaju pod uticajem UV zraka i odgovorni su za nastanak opekotina i raka kože. Ostali izvori flavonoida su čaj, crveno vino, tamna čokolada, borovnice i dr.
Jedna je australijska studija pokazala da maslinovo ulje u kombinaciji s voćem, povrćem i mahunarkama sprečava nastanak bora. Njihovom nastajanju pridonosi izlaganje suncu.
Prema jednoj studiji, ljudi koji jedu mnogo suvih šljiva imaju manje bora na područjima koji su izloženi suncu. Šljive su bogat izvor antioksidansa.

- 22:02 - Komentari (23) - Isprintaj - #

< srpanj, 2006 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Svakom čovjeku je dosta jedan dan da napiše san i odluku da ostvari svoj san.
Kada ste se rodili- plakali ste,
a svi oko vas su se smješili.
Živite tako da, kad umrete
vi budete nasmješeni, a svi oko vas plaču.

Kada se vrata sreće zatvore, otvore se druga,
ali često tako dugo gledamo u zatvorena vrata
da ne primječujemo ona koja su nam se otvorila.