Dodaj na svoju listu blogova Otočna odiseja na facebooku

Hrvatska otočna Odiseja 2012

srijeda , 15.08.2012.

DAN 42 i 43

Posljednji dan na Lastovu iskoristili smo za veslanje od Skrivene luke do Sapluna, otočića u sklopu Lastovnjaka. Doživjeli smo jedan od najljepših zalazaka sunca, a u kajaku doživljaj je još intenzivniji. Boje neba i mora kao da se stapaju u jedno.





Plan je bio prespavati u Saplunu i sljedeći dan krenuti za Mljet, ali od domaćih smo saznali da i tamo ima omiljenih nam pantagana. Odustali smo i vratili se svi zajedno gumenjakom na sigurno kopno Lučiće, poučeni iskustvom s dotičnim beštijama na Sv. Klementu. :)

Sutradan smo imali rani start i posljednju dionicu otvorenog mora do Mljeta. Napustili smo zelenilo Lastovnjaka i uputili se do najistočnije skupine otočića koji spadaju pod PP Lastovsko otočje – Vrhovnjaci. Desetak golih i pločastih otoka zadnja su postaja prije Mljeta. Među njima dominira ogromni svjetionik na otoku Glavatu.





Glavat nas je oduševio. Izgrađen je 1884. godine, a još smo u potrazi za podatkom kad ga je napustio zadnji svjetioničar. Velik broj zapuštenih i prašnjavih prostorija svjedoči o nekad bogatom životu. Danas je to svjetionik s velikim potencijalom.











U njegovoj hladovini odlučili smo napraviti pauzu uz ručak i kavu, tijekom koje smo razmišljali o životu na svjetioniku; o prednostima i nedostacima osame okružene nepreglednim morem. Bi li odlučno prihvatili taj izazov? Tko bi izdržao, a tko ne?





Otvoreno more do Mljeta koje nas je čekalo, u kombinaciji s atmosferskim prilikama (južina, izmaglica, oblaci, pritisak), pružilo nam je najpitomiju vožnju dosad. Osiguralo je i dobre uvjete za fotografiranje.





More poput ulja bilo je savršeno za ulazak u Mljet, odnosno u Veliko jezero gdje nas je doveo naš prijatelj Tonino, o kojem će još biti riječi u blogu. Spavamo u šatorima tik uz Veliko jezero, nedaleko lijepe stare kuće sa zelenim škurama.







Doživjeti Jezera kajakom poseban je gušt i ugođaj. Mljet, točnije dio koji spada pod NP jedno je od najmističnijih područja Jadrana. Sutra je praznik i dan odmora koji ćemo iskoristiti da biciklima bolje upoznamo ljude, priče i ljepote ovog najšumovitijeg otoka na Jadranu.


- 12:47 - Komentari ( 1 ) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< kolovoz, 2012  
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Kolovoz 2012 (12)
Srpanj 2012 (33)

Opis bloga

Predstavljamo vam pustolovno kulinarsku ekspedicija kajacima do svih hrvatskih naseljenih otoka.
Šime Sušić, prvi hrvatski MasterChefa, kolega Marko Kovač - putnik LIK i Draško Andrić s pratećom ekipom glavni su protagonisti avanture u 10 etapa. Na kraju svake etape ćemo u suradnji s lokalnim zajednicama organizirati kulinarsko - zabavne priredbe.
Ekspedicija počinje 2. srpnja 2012. velikom feštom u gradu Rabu, nakon čega ćemo se otisnuti na 1200 kilometara dugo putovanje kajacima. U pedesetak dana otkrivat ćemo ljepote i posebnosti prirodne i kulturne baštine kao i autohtone specijalitete svih 47 hrvatskih naseljenih otoka.

Plan kulinarsko zabavnih priredbi:
RAB - 02.7. ponedjeljak
*VELI LOŠINJ - 10.7. utorak
SILBA - 13.7. petak
KAMP ŠIMUNI, Pag - 14.7. subota
UVALA ŠIPNATA, Kornat - 21.7. ponedjeljak
BETINA, Murter - 26.7. četvrtak
ZLARIN - 27.7. petak
UVALA DUGA, Čiovo - 29.7. nedjelja
KOMIŽA, Vis - 04.8. subota
LASTOVO - 12.8. nedjelja 


DUBROVNIK - DOČEK - 18.8. subota

Slobodno se pridružite i pišete nam:
Klub.Odiseja@gmail.com

Linkovi

facebook - Otočna Odiseja 2012

Pokrovitelji i prijatelji projekta

MasterCard
SurfShop
Dnevnik.hr
24sata
Garden Mall
Nautika Kranjec
Necky Kayaks
Galeb Aventures
Project Survival Croatia
!zvrsnost
Alert