Prehranom protiv starenja
Budući da izvor mladosti još uvijek nije pronađen,dobro bi bilo znati kako produžiti mladost ili bar usporiti starost.Budući da je priroda svemoćna,ona je hranu koju uživamo opskrbila i takvim tvarima,a mi smo trebali otkriti moć hrane i nutrijenata u njoj.Procesi oksidacije odvijaju se u različitim oblicima svakodnevno i nesmetano.Smeđenje kriški jabuke iili hrđanje automobila posljedica su istog procesa-oksidacije,a produkti oksidacije su komponente poznate kao slobodni radikali.Promatramo li starenje na razini stanice,mogu se zamijetiti slobodni radikali,kojih s godinama ima sve više,a upravo oni mogu razoriti strukturu stanice i time onemogućiti njezino normalno funkcioniranje u našem tijelu.Izloženost zagađenom zraku,ozonske rupe,x-zrake i ultraviolentno svijetlo samo su neki od izvorišta slobodnih radikala čije razarajuće djelovanje u tijelu možemo zaistaviti antioksidansima,tvarima prirodno prisutnim u hrani koje usporavaju proces starenja.Oni također povećavaju imunitet,smanjuju rizik od zaraza,pojave raka i drugih bolesti.Beta-karoten,vitaminC,vitamin E i selenium najpoznatiji su antioksidansi.Ima još važnih nutrijenata kojih s godinama u organizmu ima sve manje,a potreba za njima se povečava,a to su vitamin B-6 i B-12,cink,kalcij,krom i dijetna vlakna...naravno i često zaboravljena voda.Dakle..što više mrkve,tamnozeleno lisnato povrće,lubenice,meso peradi,rajčice,citrusi,tikvice,brokuli pivski kvasac,školjke,orašasti plodovi..mahunarke,proizvodi od cjelovitog zrna žitarica...Koristite hranu koja čuva vitalnost i mladost
|