STARA POVIJEST

12.11.2014.

Piše: Ivo Omrčanin

III.

Hrvatska pomoć Bizantu, koja se iskazala pobjedom nad Avarima pred Carigradom, spasila je Istočno Rimsko Carstvo od propasti toga časa, 626. godine, i to Carstvo je propalo konačno istom 1453.. Sultan je obećao tisuću dukata onomu tko mu donese živog ili mrtvog posljednjeg Cara. Jedan Srbin mu je donio glavu toga Cara. Nije zabilježeno je li Sultan dao Srbinu 1.ooo dukata ili mu je samo glavu odsjekao, a dukate zadržao. Srbi o tome ne govore. Da je tomu tako, da su Hrvati spasili tada Carigrad od propasti, vidi se iz toga da Heraklije nije dobio nikakvu pomoć na istoku i tako je još prije svoje smrti 641. godine izgubio zauvijek za Bizant Misir i Siriju. Rušenje Carstva se nastavilo i za njegovih nasljednika. Za vrijeme njegova nasljednika Konstansa II. Pogonata (641.-668.) prodrle su u Malu Aziju nove snage islama. Za vrijeme cara Komstantina IV. (668.-685.) Arapi su nadrli do Carigrada i opsjedali ga pet godina. Te pobjedničke islamske vojske su organizirale pohod na zapad i do 670. godine zauzele sve zemlje Afrike uz more do Atlantskog oceans. Kartaga je pala 689. godine.

Iako su sve te godine vrlo važne u povijesti, mada su u glavnom nepoćudne, o događajima u tim godinama znade se vrlo malo. O događajima za vrijeme carovanja Heraklija i njegovoga predšasnika, Fokas (602.-610.), postoji samo škrti spomen u pjesmama Jurja Pisidijskog i u Pashalovoj Kronici. Za godine poslije 629. nema suvremenih spomenika i moramo se služiti kronikama Nikefora i Teofana iz polovice devetoga stoljeća ili još manje vrijednim arapskim povjesničarima.

Ali, kako smi rekli, to je carstvo preživjelo sve te nedaće baš zbog obrane Hrvata njihove prijestolnice od avarske najezde 626.godine. Bizant, naime, samo što im nije pao u ruke. Bizant bi bio doživio sudbinu razrušenih gradova u našim zemljama kao Solin i Srijem. To doba ujedno označuje velike promjene u tome carstvu, no glavno je to da je preživjelo sve opasnosti, koje su prijetile nestankom. Do tada je to bilo Istočno Rimsko Carstvo, a sada postaje grčko i polako sve više bizantsko. U svakom slučaju, ima zahvaliti Hrvatima da nije nestalo tada nego istom 1453. godine, kada su ga osvojili Turci. Bizant je postao Istanbul i kršćanska Mala Azija je prešla na islam, kako je i danas.


HRVATSKA 1941.-1945. (Uvod: STARA POVIJEST), Tisak: "Zagrebačka tiskara" (1988.)

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.