Hare Krišna obrnuti blog

četvrtak, 30.09.2004.

Obrnuta slučajnost

Sve je slučajno, jedna od glavnih pretpostavki modernog društva. Atomi su se milijunima godina kombinirali i tako je nastao život. A od kuda ti atomi? Od kuda zakoni koji vrijede u svemiru?

Kad kažem slučajno, znači da ustvari ne znam odgovor. Npr. ako vidim auto na cesti i kažem da je nastao slučajno, to pokazuje moje neznanje. A čak i jednostanični organizam je tisuće i milijune puta komliciraniji od automobila.

Osim toga, znanstvenici sami ne žive po tvrdnjama koje propagiraju. Ako je sve slučajno, zašto šalju svoju djecu u školu, neka ih puste da odrastu slučajno. :)

Zašto se trude zarađivati novac, neka jednostavno slučajno hodaju okolo pa što se desi, desi.

Zašto idu u auto školu, neka jednostavno slučajno voze auto dok ih slučajno ne uhvati policija i slučajno im ne naplati kaznu. I to nema veze jer će slučajno imati manje novaca u novčaniku, i slučajno će kupiti manje stvari za svoje tijelo koje je nastalo slučajno.

Dakle, što je najjednostavnije, na nižim nivoima sve je slučajno, a na višim nivoima odjednost sve dobiva novi smisao. Kakva je to konzistentnost? Atomi se slučajno kombiniraju i besmisleni su sami po sebi, ali na višim područjima generalizacije odjednom više ništa nije slučajno. Ekonomska teorija objašnjava da prije ulaganja u pojedini projekt treba napraviti analizu, a ne samo ulagati na slučajan način. Kompjuterski programi ne nastaju slučajno nego pažljivim dizajnom. Kuće, mobiteli, ništa ne nastaje slučajno. Sve ima svoju svrhu. Ali najkompliciranija stvar od svih, ljudsko tijelo je nastalo slučajno, i nema nikakav viši smisao. A pošto su ljudi danas poput magaraca, onda vjeruju u takve magareće teorije. Samo teško rade po cijeli dan i ne pitaju se o višem smislu životu, i zadovoljni su sa magarećim odgovorima poput onog "Sve je slučajno".

Smiješno i tužno u isto vrijeme.

- 10:59 - Komentari (2) - Isprintaj - #