Hare Krišna obrnuti blog

nedjelja, 19.09.2004.

Obrnuta nadmoćnost

Danas ćemo obraditi još jednu smješnu ideju po kojoj danas živi većina ljudi. A to je da je ljudski rod sve u svemu, da je nadmoćan nad svim ostalim oblicima života. I naravno, dodatna ideja je da je današnja civilizacija superiorna u odnosu sa sve dosadašnje. Superiorna u naoružanju, znanosti, poimanju svijeta. Ha, ha, baš smješno.

Današnja civilizacija je bliže dnu ljestvice civilizacija nego njenom vrhu. Ovaj svemir nastanjuju razne vrste civilizacije, ovisno o razini svjesnosti.

Kakva je superiornost današnje civilizacije? Ovisi kakve kriterije primjenimo. Mi ne znamo ni tko smo niti kuda idemo. U današnjem društvu postoje razne teorije o svjesnosti, ali generalno se sve svodi na jednu veliku hrpu neznanja i nagađanja. Tko smo? Od kuda dolazimo i kuda idemo? Civilizacija koja ne zna točno odgovoriti na ova pitanja nije baš napredna.

Uzmimo mrave za primjer, duše koje se nalaze u tijelima mrava imaju vrlo ograničen hardware i software s kojim mogu shvatiti svijet oko sebe. Oni stvarno ne kuže puno, samo znaju da moraju naći hranu, razmnožavati se, i znaju svoju ulogu unutar mravlje hijerarhije. Mi ljudi smo puno napredniji i puno bolje razumijemo ovaj svijet od mrava. Međutim, u Vedama je opisano da iznad nas postoje puno naprednija bića. Mi smo za njih, već pogađate ... mravi. Naspram njihovog razumijevanja svijeta, naše razumjevanje je mravlje. Stoga poruka iz lekcije Srila Prabhupada za danas je "Don't think you are all in all". "Nemojte misliti da ste sve u svemu."

Postoje puno razvijenije civilizacije unutar ovog svemira, a iznad svega tokga je duhovni svijet, gdje vječno žive oni koji su dostojni gledati Boga licem u lice. Drugačiji tip energije. Iznad toga je Goloka Vrindavan, tajnovito mjesto prema kojem trebamo žudjeti.

- 15:03 - Komentari (5) - Isprintaj - #